• Ketchup de casa

    by  • octombrie 23 • Conserve si gemuri • 13 Comments

    ketchup

    Este o rețetă foarte bună și se obține un ketchup de vis, dar să nu mă înjurați deoarece este munca și sunt vase murdare.

    galben

    Ingrediente pentru 1 L ketchup

    • 2 kg roșii galbene sau roșii sau portocalii
    • 6 ardei mari galbeni sau roșii
    • 2 cepe roșii
    • 1 bulb fenicul
    • 2 tulpini de țelină
    • o bucată de ghimbir (așa de 2 degete)
    • 4-5 căței de usturoi
    • 1 ardei iute
    • frunze de busuioc
    • frunze de țelină
    • 2 linguri semințe coriandru
    • 5 cuișoare
    • 2 lingurițe piper boabe
    • sare de mare și piper proaspăt râșnit, după gust
    • 50-100 ml. oțet de vin roșu
    • 100 gr. zahăr brun
    • ulei de măsline

    rosii galbene

    Metoda

    Pentru început coacem ardeii. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar (fără flacără direct pe ei). Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min.  să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii, nervurile, se înlătură pielițele și se taie mărunt.

    Între timp curățați și tocați roșiile.

    1_original

    Legumele – ceapa, feniculul, tulpina de țelină, ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute – se curăță și se taie mărunt, fie din cuțit, fie cu ajutorul mașinii de tocat. Le puneți toate într-o oală încăpătoare împreună cu vreo 5 linguri ulei de măsline, coriandru, boabele de piper și cuișoarele. Fierbeți încet la foc mic până se înmoaie legumele.

    Adăugați roșiile și ardeii copți peste legume, condimentați cu sare și fierbeți înăbușit până se reduce la jumătate.

    Spre final adăugați frunzele de busuioc și cele de țelină.

    2_original

    Sosul obținut îl puneți în blender pentru obține o pastă. Și această pastă o treceți de două ori prin sită până veți obține un sos omogen.

    Îl turnați înapoi în vas, adăugați zahărul și oțetul și lăsați să fiarbă până ajunge la textura dorită.

    În final condimentați cu sare și piper, după gust.

    ketchup galben

    Se toarnă fierbinte în sticle sterilizate, se sigilează și se depozitează în cămară.

    Încă e toamnă, așa că o toamnă frumoasă și bogată vă doresc !

    ketchup de casa

    Adaptare dupa Jamie Oliver “Jamie at home

    Print Friendly
    Ad

    13 Responses to Ketchup de casa

    1. DiaMar bucataria galbena
      24.10.2013 at 11:10

      Ce bine arata!

    2. 28.10.2013 at 12:10

      Ce aromat e! Imi place combinatia pe care ai facut-o.

    3. 31.10.2013 at 08:10

      Doamne, cum arata! Asa l-as intinde pe paine proaspata :D

    4. Mirela
      10.04.2014 at 10:04

      Am facut-o si eu toamna trecua dupa reteta lui Jamie insa nu am copt ardeii si a fost delicios!!

    5. florina
      27.08.2014 at 09:08

      Arata superb ..As vrea sa incerc sa prepar si eu aceasta reteta, desi nu ma prea pricep. As avea doua intrebari, daca ai putea sa imi raspunzi. Cand spui ca se curata si se toaca rosiile, inseamna ca trebuie sa le curat de coaja? As putea sa le dau prin separatorul de rosii?

      • 28.08.2014 at 11:08

        Rosiile nu trebuie curatate de coaja…oricum va trebui trecut tot sosul prin sita si se va separa tot ce este mai mare.

        • florina
          28.08.2014 at 01:08

          Multumesc. Zilele astea ma ocup…cel mai sigur sambata. Abia astept :)

    6. florina
      10.09.2014 at 12:09

      Odata cu aceasta reteta pot spune ca am dobandit o adevarata tehnica de tocat din cutit…nici nu ma gandeam ca am sa fiu capabila sa manuiesc cutitul cu atata maiestrie :) Foarte bun ketchup-ul si cred ca trebuie sa ma pregatesc sa mai fac vreo cateva sticlute…

      • 13.09.2014 at 08:09

        Awww…ma bucur ca esti multumita :P

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *