• Ketchup de casa

    by  • octombrie 23 • Conserve si gemuri • 8 Comments

    ketchup

    Este o rețetă foarte bună și se obține un ketchup de vis, dar să nu mă înjurați deoarece este munca și sunt vase murdare.

    galben

    Ingrediente pentru 1 L ketchup

    • 2 kg roșii galbene sau roșii sau portocalii
    • 6 ardei mari galbeni sau roșii
    • 2 cepe roșii
    • 1 bulb fenicul
    • 2 tulpini de țelină
    • o bucată de ghimbir (așa de 2 degete)
    • 4-5 căței de usturoi
    • 1 ardei iute
    • frunze de busuioc
    • frunze de țelină
    • 2 linguri semințe coriandru
    • 5 cuișoare
    • 2 lingurițe piper boabe
    • sare de mare și piper proaspăt râșnit, după gust
    • 150 ml. oțet de vin roșu
    • 100 gr. zahăr brun
    • ulei de măsline

    rosii galbene

    Metoda

    Pentru început coacem ardeii. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar (fără flacără direct pe ei). Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min.  să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii, nervurile, se înlătură pielițele și se taie mărunt.

    Între timp curățați și tocați roșiile.

    1_original

    Legumele – ceapa, feniculul, tulpina de țelină, ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute – se curăță și se taie mărunt, fie din cuțit, fie cu ajutorul mașinii de tocat. Le puneți toate într-o oală încăpătoare împreună cu vreo 5 linguri ulei de măsline, coriandru, boabele de piper și cuișoarele.
    Fierbeți încet la foc mic până se înmoaie legumele.

    Adăugați roșiile și ardeii copți peste legume, condimentați cu sare și fierbeți înăbușit până se reduce la jumătate.

    Spre final adăugați frunzele de busuioc și cele de țelină.

    2_original

    Sosul obținut îl puneți în blender pentru obține o pastă. Și această pastă o treceți de două ori prin sită până veți obține un sos omogen.

    Îl turnați înapoi în vas, adăugați zahărul și oțetul și lăsați să fiarbă până ajunge la textura dorită.

    În final condimentați cu sare și piper, după gust.

    ketchup galben

    Se toarnă fierbinte în sticle sterilizate, se sigilează și se depozitează în cămară.

    Încă e toamnă, așa că o toamnă frumoasă și bogată vă doresc !

    ketchup de casa

    Adaptare dupa Jamie Oliver “Jamie at home

    Print Friendly
    Ad

    8 Responses to Ketchup de casa

    1. DiaMar bucataria galbena
      24.10.2013 at 11:10

      Ce bine arata!

    2. 28.10.2013 at 12:10

      Ce aromat e! Imi place combinatia pe care ai facut-o.

    3. 31.10.2013 at 08:10

      Doamne, cum arata! Asa l-as intinde pe paine proaspata :D

    4. Mirela
      10.04.2014 at 10:04

      Am facut-o si eu toamna trecua dupa reteta lui Jamie insa nu am copt ardeii si a fost delicios!!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *