• Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata

    by  • februarie 26 • Aperitive si Snacks, Salate • 15 Comments

    Salata de orez

    Nu-ș cum să vă spun dar salata asta este cea mai cea salată pe care am făcut-o în ultimul timp, adică are de toate…este o salată care va face ravagii, credeți-mă pe cuvânt. Musai să o încercați, mai ales dacă vreți să impresionați.

    Inițial am pregătit-o pentru VEG dar a fost atât de… cum să vă spun…aaaa perfectă, încât o repetăm de câte ori avem ocazia.

    Ingrediente:

    • 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
    • ulei de măsline extravirgin
    • sare de mare
    • vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
    • 1 cană orez sălbatic
    • 50 gr. semințe de floarea soarelui
    • 2 linguri suc proaspăt de lămîie
    • 1 lingură de miere
    • 2 linguri apă caldă
    • o legătură de patrunjel ( sau coriandru)

      orez salbatic

    Metoda:

    Se încălzește cuptorul la 180 grade C.

    Dovleacul se taie cuburi și se așează într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.

    dovleac_original

    Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.

    Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.

    ceapa_original

    În timp ce în cuptor se gătește ceva miraculos, se pregătește sosul și se pune la fiert orezul.

    Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.

    Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Gustați sosul obtinut și condimentați după gust.

    pesto

    Asamblarea salatei. Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.

    orez salbatic cu pesto

    Se așează frumușel bucățile de dovleac copt deasupra,  se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.

    Important: lăsați la îndemâna sosul rămas.

    salata de orez salbatic

    salata de ceapa si dovleac

    Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata
    Write a review
    Print
    Ingredients
    1. 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
    2. ulei de măsline extravirgin
    3. sare de mare
    4. vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
    5. 1 cană orez sălbatic
    6. 50 gr. semințe de floarea soarelui
    7. 2 linguri suc proaspăt de lămâie
    8. 1 lingură de miere
    9. 2 linguri apă caldă
    10. o legătură de patrunjel ( sau coriandru)
    Instructions
    1. Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
    2. Dovleacul se taie cuburi și se așează într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.
    3. Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.
    4. Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.
    5. În timp ce în cuptor se gătește ceva miraculos, se pregătește sosul și se pune la fiert orezul.
    6. Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Gustați sosul obtinut și condimentați după gust.
    7. Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.
    8. Se așează frumușel bucățile de dovleac copt deasupra, se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.
    Notes
    1. Lăsați la îndemâna sosul rămas.
    Bucataria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/

    Adaptare după:  101 cookbooks

    Print Friendly
    Ad

    15 Responses to Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata

    1. Luciana Tanase
      27.02.2014 at 11:02

      Pur si simplu : superb !
      Maine cumpar dovleacul si sambata …. am ce face !
      Multam !

    2. Bucate Apetisante
      02.03.2014 at 10:03

      Waw , cata culoare in farfurie si cate arome!
      Uite ca se poate folosi dovleacul si in alte retete decat in cele de prajituri !

    3. 03.03.2014 at 12:03

      Ce interesant suna! Trebuie incercata neaparat!

    4. 03.03.2014 at 08:03

      Mancarea.. combinatiile de arome.. mai sunt cum mai sunt… dar pozele sunt absolut superbe!! Ma omori de cate ori intru la tine..

    5. 05.03.2014 at 08:03

      Ce culori si ce arome! Cred ca e cina perfecta.

    6. 13.03.2014 at 12:03

      Arata demential!

    7. 14.03.2014 at 10:03

      Cata culoare! Arata perfect!

    8. Adi
      18.03.2014 at 11:03

      Alex, acum vad ca mi-ai ascultat sfatul si te-ai mutat la cei care ma gazduiesc si pe mine. Cand am intrat pe blog ma miram cat de bine ti se incarca, pentru ca eram obisnuit cu inainte cand se incarca precum un melc.

      Cat despre salata arata yummmy.

      • 18.03.2014 at 12:03

        am fost cuminte :)

    9. 26.05.2014 at 06:05

      O combinatie foarte interesanta! Cand apar urmatorii dovleci trebuie de incercat neaparat.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *