Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata

 

Salata de orez

Nu-ș cum să vă spun dar salata asta este cea mai cea salată pe care am făcut-o în ultimul timp, adică are de toate…este o salată care va face ravagii, credeți-mă pe cuvânt. Musai să o încercați, mai ales dacă vreți să impresionați.

Inițial am pregătit-o pentru VEG dar a fost atât de… cum să vă spun…aaaa perfectă, încât o repetăm de câte ori avem ocazia.

Ingrediente:

  • 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
  • ulei de măsline extravirgin
  • sare de mare
  • vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
  • 1 cană orez sălbatic
  • 50 gr. semințe de floarea soarelui
  • 2 linguri suc proaspăt de lămîie
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri apă caldă
  • o legătură de patrunjel ( sau coriandru)

 orez salbatic

Metoda:

Se încălzește cuptorul la 180 grade C.

Dovleacul se taie cuburi și se așază într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.

dovleac_original

Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.

Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.

ceapa_original

În timp ce în cuptor se gătește ceva miraculos, se pregătește sosul și se pune la fiert orezul.

Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.

Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Gustați sosul obtinut și condimentați după gust.

pesto

Asamblarea salatei. Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.

orez salbatic cu pesto

Se așează frumușel bucățile de dovleac copt deasupra,  se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.

Important: lăsați la îndemâna sosul rămas.

salata de orez salbatic

salata de ceapa si dovleac

Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 dovleac mediu, fără sâmburi, curățat de coajă și tăiat în cuburi
  2. ulei de măsline extravirgin
  3. sare de mare
  4. vreo 3 cepe roșii, curățate și tăiate în bucăți mari ( sau vreo 10 cepe mici întregi)
  5. 1 cană orez sălbatic
  6. 50 gr. semințe de floarea soarelui
  7. 2 linguri suc proaspăt de lămâie
  8. 1 lingură de miere
  9. 2 linguri apă caldă
  10. o legătură de patrunjel ( sau coriandru)
Instructions
  1. Se încălzește cuptorul la 180 grade C.
  2. Dovleacul se taie cuburi și se așează într-un bol, se stropește cu ulei de măsline și un strop de sare de mare. Se agită bolul până se ung toate bucățile de dovleac, iar apoi se varsă într-o tavă acoperită cu o foaie de copt.
  3. Ceapa se pregătește la fel: se stropește cu ulei și se presară cu sare, apoi se varsă în tava acoperită cu hârtie de copt.
  4. Se dau ambele tăvi la cuptor și se urmărește evoluția. În aprox. 30-40 minute dovleacul va fi copt și caramelizat ușor, la fel și ceapa. Va fi nevoie să învârtiți lingura de lemn prin tăvi, astfel încât legumele să fie coapte uniform.
  5. În timp ce în cuptor se gătește ceva miraculos, se pregătește sosul și se pune la fiert orezul.
  6. Se adaugă în vasul blenderului : semințele de floarea soarelui, vreo 80 ml ulei de măsline, sucul de lămâie, mierea și o pișcătură de sare. Se apasă butonul până se transformă totul într-o pastă cremoasă. Poate fi necesar să adăugați câteva linguri de apă caldă pentru a subția puțin pasta.Se adaugă pătrunjelul și din nou apăsați butonul. Gustați sosul obtinut și condimentați după gust.
  7. Într-un bol mai mare se adaugă orezul fiert, câteva linguri de sos și se amestecă ușor. Se adaugă ceapa caramelizată, se agită o dată bolul și se aranjează salata pe farfurie.
  8. Se așează frumușel bucățile de dovleac copt deasupra, se presară cu câteva semințe de floarea soarelui și pătrunjel verde.
Notes
  1. Lăsați la îndemâna sosul rămas.
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/
 

Adaptare după:  101 cookbooks

 


Related Posts

Pesto alla siciliana : ricotta, seminte de pin si nuci

Pesto alla siciliana : ricotta, seminte de pin si nuci

  și iară paste la cină … pai ce să-i faci dacă ne plac !!! mult !!!!   Acesta este un sos făcut după ochi … ai mei, de fapt mai mult după gustul meu, așa că aveți încredere că e bun:    roșii sare […]

PESTO de busuioc

PESTO de busuioc

           Și toată treaba asta începe cam așa: ce credeți că-mi aduce mama, în valiză, la întoarcerea din Italia ????   răspuns corect : una bucată mare, imensă chiar, de parmezan de la mama lui. Cel mai frumos cadou !!!! Ei și […]



17 thoughts on “Salata de orez salbatic cu dovleac copt si ceapa caramelizata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *