melci cu scortisoara a.k.a cinnamon buns

      Cinnamon Buns

 

Astăzi vreau să vă povestesc despre cel mai bun remediu împotriva răcelii… de vreo câteva zile mă încearcă un virus la care nu reușesc nici cum să-i dau de cap. Și colac peste pupăză am fost la un botez unde toată lumea fuma…poate săriți la mine dar de abia aștept să se interzică fumatul în spații publice. Deci părerea mea referitor la acest aspect nu este una pozitivă și țin la ea…deoarece fumul ăla de țigară nu a făcut decât să ajute virusul meu să crească. Parcă îl vedeam cum înflorește la fiecare inspirație.

Am încercat eu tot felul de ceaiuri și supe cremă, remedii băbești și alte minuni dar se pare că cel mai bine mi-au făcut acești melci cu scorțișoară și un pumn de medicamente de la farmacie. Poate să nu funcționeze la voi…dar asta nu însemnă că nu sunt delicioși și că merită încercați.

 

ALUAT

  • 600-650 gr. făină ( depinde de cât cere aluatul)
  • 2 linguri drojdie uscată ( un pliculeț )
  • 240 ml. lapte
  • 75 gr. unt
  • 75 gr. zahăr
  • un vârf de cuțit de sare
  • 3 ouă

UMPLUTURA

  • 125 gr. unt
  • 125 gr. zahăr brun
  • 1 lingură scorțișoară
  • 150-200 gr. de amestec de nuci, fistic, alunele caju, arahidele și alunele de pădure
  • 1 lingură făină

glazura la alegere    

 

METODA –

pentru aluat puteți folosi: mixerul, mașina de făcut pâine, chiar și mâna proprie. Eu am ales însă mixerul. Pentru că am și merită să-l laud. In viața fiecăruia există mai multe etape…la mine în bucătărie există doar două: înainte și după KA.

KA

  1. În bolul mixerului echipat cu paleta pentru aluat, se adăugă jumătate din cantitatea de făină și drojdia.
  2. Într-un vas se pune la încălzit laptele, untul, zahărul și sarea. La încălzit, nu e bine să fiarbă, trebuie doar să se topească untul.
  3. Laptele călduț se adaugă peste făină puțin câte puțin, cu mixerul pornit pe treapta 1.
  4. Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul.
  5. În final adăugați și restul de făină, atât cât e necesar pentru a obține un aluat elastic. Formați o minge de aluat, așezați-o într-un vas uns cu unt/ulei, acoperiți cu folie de plastic alimentară și puneți vasul într-un loc cald al bucătăriei dvs.
  6. În 1 1/2 până la 2 ore aluatul se va dubla ca dimensiune.
  7. Intre timp UmpluturaÎn blender/râșniță se combină zahărul brun, nucile și scorțișoara. Puls până se obține un amestec semifin. În alt bol amestecați untul rece, amestecul de nuci și făina. Folosiți degetele până obțineți un amestec cu aspect sfărâmicios. Se pune deoparte.
  8. Aluatul crescut se ciupește pentru a elibera aerul și apoi se întinde pe planșeta presărata cu făină. Se întinde o foaie dreptunghiulară peste care se adaugă umplutura de nuci până la 1 cm de la margine.
  9. Se unge cu puțin lapte marginea aluatului și se începe rularea până se formează o spirală mare.
  10. Aluatul rulat se taie în felii de 3-4 cm. care se așează în tava tapetata cu hârtie de copt. Eu am obținut 12 melci pentru o tavă de 35×25.
  11. Acoperiți tava cu folie de plastic alimentară și lăsați încă 40 min – 1 oră să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.

etape

12. Pensulați puțin lapte deasupra melcilor și dați la cuptorul preîncălzit la 180 grade vreo 20-30 min. sau până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.

13. Când sunt gata scoateți din cuptor și pensulați încă odată lapte deasupra. Veți auzi cu sfârâie.

Cinnamon

14. Lăsați vreo 5-10 minute sa se răcească și sunt gata de servire.

15. Și cireașa de pe tort : glazura de zahăr cu care stropiți acești melci. ( 60 gr. zahăr pudră amestecat cu 1-2 linguri de zahăr)

icing  

buns

 

Melci cu scortisoara a.k.a cinnamon buns
Serves 12
Write a review
Print
Ingredients
  1. ALUAT
  2. 600-650 gr. făina ( depinde de cât cere aluatul)
  3. 2 linguri drojdie uscată ( un pliculeț )
  4. 240 ml. lapte
  5. 75 gr. unt
  6. 75 gr. zahăr
  7. un vârf de cuțit de sare
  8. 3 ouă
  9. UMPLUTURA
  10. 125 gr. unt
  11. 125 gr. zahăr brun
  12. 1 lingură scorțișoară
  13. 150-200 gr. de amestec de nuci, fistic, alunele caju, arahidele și alunele de pădure
  14. 1 lingură făină
Instructions
  1. Pentru aluat puteți folosi: mixerul, mașina de făcut pâine, chiar și mâna proprie.
  2. În bolul mixerului echipat cu paleta pentru aluat, se adăugă jumătate din cantitatea de făină și drojdia.
  3. Într-un vas se pune la încălzit laptele, untul, zahărul și sarea. La încălzit, nu e bine să fiarbă, trebuie doar să se topească untul.
  4. Laptele călduț se adaugă peste făină puțin câte puțin, cu mixerul pornit pe treapta 1.
  5. Se adaugă apoi ouăle, unul câte unul.
  6. În final adăugați și restul de făină, atât cât e necesar pentru a obține un aluat elastic. Formați o minge de aluat, așezați-o într-un vas uns cu unt/ulei, acoperiți cu folie de plastic alimentară și puneți vasul într-un loc cald al bucătăriei dvs.
  7. În 1 1/2 până la 2 ore aluatul se va dubla ca dimensiune.
  8. Intre timp Umplutura: În blender/râșniță se combină zahărul brun, nucile și scorțișoara. Puls până se obține un amestec semifin. În alt bol amestecați untul rece, amestecul de nuci și făina. Folosiți degetele până obțineți un amestec cu aspect sfărâmicios. Se pune deoparte.
  9. Aluatul crescut se ciupește pentru a elibera aerul și apoi se întinde pe planșeta presărata cu făină. Se întinde o foaie dreptunghiulară peste care se adaugă umplutura de nuci până la 1 cm de la margine.
  10. Se unge cu puțin lapte marginea aluatului și se începe rularea până se formează o spirală mare.
  11. Aluatul rulat se taie în felii de 3-4 cm. care se așează în tava tapetata cu hârtie de copt. Eu am obținut 12 melci pentru o tavă de 35×25.
  12. Acoperiți tava cu folie de plastic alimentară și lăsați încă 40 min – 1 oră să crească. Când și-au dublat dimensiunea sunt gata de pus în cuptor.
  13. Pensulați puțin lapte deasupra melcilor și dați la cuptorul preîncălzit la 180 grade vreo 20-30 min. sau până scobitoarea introdusă în aluat iese curată.
  14. Când sunt gata scoateți din cuptor și pensulați încă odată lapte deasupra. Veți auzi cu sfârâie.
  15. Lăsați vreo 5-10 minute sa se răcească și sunt gata de servire.
Notes
  1. Se servesc stropiți cu glazură de zahăr formată din 1-2 linguri de zahăr pudră amestecat cu 60 gr. apă
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/

 

melci


Related Posts

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

Cupcake cu morcovi si glazura de cream cheese

  Fie ca ziua de 8 Martie să vă aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ.  La mulţi ani !     

Chutney de ardei copt, gras și iute

Chutney de ardei copt, gras și iute

  V-am rămas datoare cu o rețetă…. și asta repede până când nu trece sezonul ardeilor . După ce acu vreo câteva săptămâni am făcut magicul gem de pișcos, care by the way se  termină cam repede, mi-am zis să încerc altceva iute… și uite […]



10 thoughts on “melci cu scortisoara a.k.a cinnamon buns”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *