• Română
  • English

RECENT POSTS

pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

Este sezon de cules prune. Dar asta nu înseamnă că nu puteți face tarta asta și iarna din fructe congelate. Pâte Brisée :  150 gr. făină 1/2 linguriță sare 2 lingurițe zahăr 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte ) 3 […]

ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

Încă o rețetă veche ardelenească: ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă sau mai popular așa – zamă de şălate. Asta-i una scurtă și clasică, de aci, de la Ardeal. Rețeta nu știu cât e de veche, dar oala de tuci folosită pe prepararea […]

clafoutis cu rabarbăr

clafoutis cu rabarbăr

  ingrediente 65 gr. făină 2 ouă mari 25 gr. zahăr alb 180 ml. lapte 1/2 linguriță scorțișoară 1/4 linguriță nucșoară un vârf cuțit sare extract de vanilie câteva tulpini de rabarbăr, curățate și tăiate în bucăți nu mai mari de 4-5 cm 1 lingură […]

Zucchini spaghetti cu feta si rosii

Zucchini spaghetti cu feta si rosii

Concediu…vacanță…soare. Un preparat mediteraneean, ușor, gustos și foarte rapid de preparat. Nu am crezut niciodată că unealta aia de plastic care sta în fundul sertarului poate fi atât de utilă. Și aici mă refer la aparatul de făcut spaghete din zucchini. Ce minte liniștită au […]

zacuscă de vinete

zacuscă de vinete

  Zacusca… nu cred că există român care să nu știe ce e aia zacuscă.  Într-adevăr ea poate fi de mai multe feluri, dar cu siguranță în fiecare casă există o rețetă proprie. „Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, […]

Compot de rabarbăr

Compot de rabarbăr

Eu am copilărit în Făgăraș și acest compot de rabarbăr este ceea ce ne servea mama mică ( așa o numeam noi pe străbunica) și ca răcoritoare dar și ca desert. Avea o tufă mare de rabarbăr în spatele casei și începând cu mijlocul lunii […]


All Time Favorites

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Ouă românești. Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii le cunosc sub denumirea de ouă poșate. Am căutat internetul și cărțile de bucate din cele mai vechi timpuri. Nu am găsit nici o explicație convingătoare. Așadar vă aștept cu povești. Cu siguranță […]

Shakshuka cu Feta

Shakshuka cu Feta

V-am spus că sunt fan mic dejun?? Daaaa sunt și îmi place să pregătesc ouă. Ouă cu orice. Cred că aș putea scrie o carte numai despre ouă. Ouă de toate felurile. In funcție de anotimp… vara poșate,  iarna la cuptor. Sau poate nu… depinde […]

Sandwich-uri presate pentru picnic – Pressed Italian Picnic Sandwiches

Sandwich-uri presate pentru picnic – Pressed Italian Picnic Sandwiches

  Oare aveți timp în fiecare dimineață să pregătiți copilului/copiilor mâncare prospătă în pachețel??? Pentru mine este o adevărată provocare dimineața să mă apuc să creez și să inventez noi aranjamente în pachețel în așa fel încât să nu fie nici plictisitor și nici să […]

Toast cu branza de capra, nuci, cimbru si miere

Toast cu branza de capra, nuci, cimbru si miere

  Brânza de capră merge cel mai bine în combinație cu mierea și cimbru. Asta este părerea mea. Am încercat nenumărate rețete și revin de fiecare dată la aceeași poveste.   INGREDIENTE brânză de capră proaspătă, la temperatura camerei 4 felii de pâine din cereale […]

mini clatite olandeze cu afine si crema de mascarpone

mini clatite olandeze cu afine si crema de mascarpone

Sunteți gata pentru weekend??? Să ridice două degete cei care au fost deja în vacanță și care văd în weekend unica lor scăpare din cotidian. Nu am cum să vă văd dar știu că sunteți mulți cei care și-au păpat concediul pe anul ăsta și […]


The best of 2017

tarta cu ricotta, prosciutto si flori de dovlecel

tarta cu ricotta, prosciutto si flori de dovlecel

Deja v-ați obișnuit cu drumul meu spre munte în fiecare weekend, drum care trece prin fața Selgros-ului din Ernei. Până și copiii știu că oprirea la Selgros face parte din planul de weekend. Ei, și de fiecare dată intrăm cu un plan de bătaie și o listă de ingrediente și bineînțeles aici găsim cam tot ce ne taie capul.

Luna august pentru noi este plină de fructe și legume din grădina proprie, așa că azi este despre flori.

Povestea mea este una foarte simplă : ce faci când ai grădina plină de flori??? păi fie le umpli fie le adaugi în tot felul de preparate. Nu faceți ochii mari vorbesc despre florile de dovlecel, mari și galbene, numai bune adunate din grădină dimineața când încă sunt pline de rouă.

Cu toate ingredientele pregătite mă grăbesc să vă spun ce am făcut cu florile mele, asta până nu se ofilesc.

INGREDIeNTE

  • 1 foaie de aluat foietaj, adusă la temperatura camerei ( o puteți tăia în jumătate și astfel veți obține 2 plăcinte mai înguste) – se poate face acest aluat și în casă dar eu îl prefer pe cel din comerț ( nu am răbdarea necesară pentru el )
  • 1 cutie ricotta proaspătă – 250 gr.
  • 4-6 felii proaspete de prosciutto, rupte în bucăți
  • 2 linguri de cremă de oțet balsamic
  • 2 linguri ulei de măsline extra virgin

  • sare de mare și piper negru proaspat râșnit
  • 1 dovlecel galben tăiat în felii rotunde, subțiri
  • flori de dovleac proaspete
  • cimbru lămâios sau cimbru cu o notă de lămâie,  un cimbru puțin altfel
  • parmezan ras

METODA

Se încălzește cuptorul la 200 ° C.

Se ia o tavă de copt și se tapetează cu hârtie. Se întinde foaia de aluat ( sau foile dacă ați tăiat-o în două).  Se ia întreaga cantitate de ricotta și se întinde uniform pe suprafața aluatului lăsând liberă marginea ( 1-2 cm ).

Se adaugă peste ricotta feliile de prosciutto rupte.

Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 15 min. sau până este gata.

Florile de dovleac :

în primul rând este indicat ca aceste flori să fie proaspete. Există două categorii de flori: fete și băieți. Florile de sex feminin cresc direct din dovlecel, în timp ce florile de sex masculin cresc pe tulpina plantei. Buuunn… aveți două feluri de flori: cu dovlecel și fără. Lăsați dovlecelul atașat de floare și tăiați în jumătate cu floare cu tot. Cu foarte mare atenție îndepărtați stamina florii (este amară).

Se pregătește apoi într-un borcan sau sticlă cu capac un amestec din 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură cremă oțet balsamic, sare și piper. Se pune capacul și se agită bine.

Se taie dovlecelul felii. Cu dressingul obținut se ung aceste felii și se pun deoparte.

Când vedeți că tarta este aproape gata și că marginile se umflă și încep să-și schimbe culoarea, se adaugă feliile de dovlecel. Se mai lasă în cuptor vreo 5 min, până prind puțină culoare.

Se scoate din cuptor și se adaugă deasupra florile de dovleac, cimbru lămâios și se presară cu parmezan ras.

Se servește fierbinte cu dressingul obținut alături, sau adăugat deasupra.

 

 

tarta cu ricotta, prosciutto si flori de dovleac
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 1 foaie de aluat foietaj, adusă la temperatura camerei ( o puteți tăia în jumătate și astfel veți obține 2 plăcinte mai înguste) – se poate face acest aluat și în casă dar eu îl prefer pe cel din comerț ( nu am răbdarea necesară pentru el )
  2. 1 cutie ricotta proaspătă – 250 gr.
  3. 4-6 felii proaspete de prosciutto, rupte în bucăți
  4. 2 linguri de cremă de oțet balsamic
  5. 2 linguri ulei de măsline extra virgin
  6. sare de mare și piper negru proaspat râșnit
  7. 1 dovlecel galben tăiat în felii rotunde, subțiri
  8. flori de dovleac proaspete
  9. cimbru lămâios sau cimbru cu o notă de lămâie, un cimbru puțin altfel
  10. parmezan ras
Instructions
  1. Se încălzește cuptorul la 200 ° C.
  2. Se ia o tavă de copt și se tapetează cu hârtie. Se întinde foaia de aluat ( sau foile dacă ați tăiat-o în două). Se ia întreaga cantitate de ricotta și se întinde uniform pe suprafața aluatului lăsând liberă marginea ( 1-2 cm ).
  3. Se adaugă peste ricotta feliile de prosciutto rupte.
  4. Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 15 min. sau până este gata.
  5. Florile de dovleac : în primul rând este indicat ca aceste flori să fie proaspete. Există două categorii de flori: fete și băieți. Florile de sex feminin cresc direct din dovlecel, în timp ce florile de sex masculin cresc pe tulpina plantei. Buuunn… aveți două feluri de flori: cu dovlecel și fără. Lăsați dovlecelul atașat de floare și tăiați în jumătate cu floare cu tot. Cu foarte mare atenție îndepărtați stamina florii (este amară).
  6. Se pregătește apoi într-un borcan sau sticlă cu capac un amestec din 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură cremă oțet balsamic, sare și piper. Se pune capacul și se agită bine.
  7. Se taie dovlecelul felii. Cu dressingul obținut se ung aceste felii și se pun deoparte.
  8. Când vedeți că tarta este aproape gata și că marginile se umflă și încep să-și schimbe culoarea, se adaugă feliile de dovlecel. Se mai lasă în cuptor vreo 5 min, până prind puțină culoare.
  9. Se scoate din cuptor și se adaugă deasupra florile de dovleac, cimbru lămâios și se presară cu parmezan ras.
  10. Se servește fierbinte cu dressingul obținut alături, sau adăugat deasupra.
Adapted from Donna Hay
Adapted from Donna Hay
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/