[:ro]Cum să congelezi aproape orice...[:] » Bucătăria familiei mele
[:ro]Cum să congelezi aproape orice…[:]

[:ro]Cum să congelezi aproape orice…[:]

1 Comment

[:en]

Nu mă huliţi …. Ştiu că a trecut acea perioadă a anului în care pieţele şi grădinile erau pline de legume şi fructe, o nebunie de culori şi arome , dar poate vă va fi de folos la anul…

Ar fi bine dacă ar exista o metodă prin care fructele şi legumele să îşi păstreze aproape în întregime substanţele nutritive, culoarea şi aroma . 
Ei bine, vă voi spune care este metoda mea de a congela fructele şi legumele (asta după 3 ani de încercări).
Înainte de cogelarea propriu-zisă trebuie să ţineţi cont de:

a)      Alegeţi întotdeauna fructe şi legume proaspete, bine coapte, de calitate, care să nu fie pătate,  zdrobite, ofilite.
b)      Toate fructele şi legumele trebuie spălate sub jet de apă rece ( nu le lăsaţi să stea în apă) ,  apoi uscate şi curăţate înainte de a fi puse la congelat.

c)      Folosiţi pe cât posibil  pungi de plastic speciale pentru congelat. Strângeţi cât mai bine pungile de plastic, ca să scoateţi aerul care e responsabil pentru oxidarea alimentelor. Etichetaţi pungile, specificând cantitatea, conţinutul şi data ambalării.  Astfel  veţi putea să vă orientaţi mai bine când le alegeţi pe cele necesare unei mese. Ambalajul trebuie să fie intact.
d)    Ambalaţi alimentele în cantităţi mici, cât aveţi nevoie pentru o prăjitură , la o singură masă sau să preparaţi o mâncare.

e)     Pentru supe, ciorbe şi tocăniţe, combinaţi legumele într-o singură pungă cu cantităţile necesare la o reţetă.

f)       Aranjaţi  în aşa fel pungile în congelator, încât cele pe care le-aţi pus primele să fie şi primele folosite.

g)     Dacă aveţi sertare pentru congelare rapidă, puneţi pungile întâi aici şi după câteva ore distribuiţi-le în restul sertarelor. Cu cât alimentele îngheaţă mai repede, cu atât substanţele nutritive, culoarea şi aroma sunt păstrate mai bine. In plus, microorganismele nu se mai dezvoltă şi nu mai produc toxine.

h)     Nu înfundaţi sertarele cu pungi , lăsaţi  puţin spaţiu deasupra şi în jurul lor până îngheaţă, deoarece majoritatea fructelor şi legumelor îşi măresc volumul prin congelare. In acest fel aerul rece circulă mai rapid printre ele, iar alimentele se congeleaza mai repede.

i)       Dacă sunteţi o persoană căreia îi place să aibă totul organizat , puteţi chiar ţine evidenţa pungilor din congelator. Faceţi o listă de pe care tăiaţi tot ce folosiţi, că să nu aveţi surprize.

In cazul fructelor
Fie că aveţi afine, vişine sau alte fructe de pădure cel mai bine este să urmaţi câţiva paşi simpli:

– fructele proaspete se spală într-o chiuvetă curată plină cu apă rece

– se scot din apă şi se întind într-un singur strat pe un prosop de hârtie şi se lasă să se usuce

– fructele spălate şi uscate se aşează într-un strat pe o tavă ( pe care puteţi aşeza o foaie de copt pentru a evita lipirea, mai ales dacă mai sunt încă umede)

– pentru a congela mai repede încercaţi să aşezaţi fructele cât mai separate

– după câteva ore puteţi scoate din congelator fructele 

îngheţate

– aşezaţi fructele astfel îngheţate în pungi speciale pentru congelator (cu ajutorul unui pai puteţi aspira aerul din pungă- cea mai ieftină metodă de vidare. Dar dacă aveţi altă posibilitate de vidare nu evitaţi să o folosiţi)

– etichetaţi punga cu ceea ce conţine şi anul. Poate acest lucru vi se pare nefolositor acum , dar anul viitor ? Credeţi-mă pe cuvânt. 
In cazul legumelor:

1.       Pentru a distruge o parte din bacteriile aflate la suprafaţă , dar totuşi să nu distrugeţi enzimele responsabile de culoare şi aromă, cel mai bine este dacă le opăriţi înainte de a le  pune la congelator.

2.      In funcţie de tipul şi mărimea legumelor,  operaţiunea constă în scufundarea lor în apă (care clocoteşte ) timp de 2-5 min, apoi răcirea imediată în apă cu gheaţă sau apă foarte foarte rece.

3.      După aceea se lasă la scurs  într-o sită , până se usucă .

4.      Ambalaţi-le şi aranjaţi-le frumos în congelator.


Prin opărire , coaja legumelor se înmoaie şi vor ocupa  puţin loc în congelator.

Unele legume cum ar fi vinetele sau ardei, trebuie pregătite înainte de a le congela. Coaceţi vinetele şi ardei, curaţi-i de coajă  şi lăsaţi-i la scurs într-o sită, la frigider, timp de câteva ore, înainte de ambalare şi congelare.

Deoarece cristalele de gheaţă care se formează în momentul congelării distrug pereţii celulelor din produsele vegetale, după dezgheţare acestea au o structură mai puţin omogenă şi sunt mai moi, aşa că nu vă speriaţi dacă nu sunt la fel de tari ca atunci când le-aţi adus din piaţă.
Sper că v-am fost de folos !!!! 


Mulţumesc pentru vizită !!!!

[:][:ro]

 
Nu mă huliţi …. Ştiu că a trecut acea perioadă a anului în care pieţele şi grădinile erau pline de legume şi fructe, o nebunie de culori şi arome , dar poate vă va fi de folos la anul…

Ar fi bine dacă ar exista o metodă prin care fructele şi legumele să îşi păstreze aproape în întregime substanţele nutritive, culoarea şi aroma . 
Ei bine, vă voi spune care este metoda mea de a congela fructele şi legumele (asta după 3 ani de încercări).
Înainte de congelarea propriu-zisă trebuie să ţineţi cont de:
 
 
a)      Alegeţi întotdeauna fructe şi legume proaspete, bine coapte, de calitate, care să nu fie pătate,  zdrobite, ofilite.
b)      Toate fructele şi legumele trebuie spălate sub jet de apă rece ( nu le lăsaţi să stea în apă) ,  apoi uscate şi curăţate înainte de a fi puse la congelat.
c)      Folosiţi pe cât posibil  pungi de plastic speciale pentru congelat. Strângeţi cât mai bine pungile de plastic, ca să scoateţi aerul care e responsabil pentru oxidarea alimentelor. Etichetaţi pungile, specificând cantitatea, conţinutul şi data ambalării.  Astfel  veţi putea să vă orientaţi mai bine când le alegeţi pe cele necesare unei mese. Ambalajul trebuie să fie intact.
d)    Ambalaţi alimentele în cantităţi mici, cât aveţi nevoie pentru o prăjitură , la o singură masă sau să preparaţi o mâncare.
 
 
e)     Pentru supe, ciorbe şi tocăniţe, combinaţi legumele într-o singură pungă cu cantităţile necesare la o reţetă.
f)       Aranjaţi  în aşa fel pungile în congelator, încât cele pe care le-aţi pus primele să fie şi primele folosite.
g)     Dacă aveţi sertare pentru congelare rapidă, puneţi pungile întâi aici şi după câteva ore distribuiţi-le în restul sertarelor. Cu cât alimentele îngheaţă mai repede, cu atât substanţele nutritive, culoarea şi aroma sunt păstrate mai bine. In plus, microorganismele nu se mai dezvoltă şi nu mai produc toxine.
h)     Nu înfundaţi sertarele cu pungi , lăsaţi  puţin spaţiu deasupra şi în jurul lor până îngheaţă, deoarece majoritatea fructelor şi legumelor îşi măresc volumul prin congelare. In acest fel aerul rece circulă mai rapid printre ele, iar alimentele se congelează mai repede.
i)     Dacă sunteţi o persoană căreia îi place să aibă totul organizat , puteţi chiar ţine evidenţa pungilor din congelator. Faceţi o listă de pe care tăiaţi tot ce folosiţi, că să nu aveţi surprize.
 
In cazul fructelor
Fie că aveţi afine, vişine sau alte fructe de pădure cel mai bine este să urmaţi câţiva paşi simpli:
 
 
– fructele proaspete se spală într-o chiuvetă curată plină cu apă rece
– se scot din apă şi se întind într-un singur strat pe un prosop de hârtie şi se lasă să se usuce
– fructele spălate şi uscate se aşează într-un strat pe o tavă ( pe care puteţi aşeza o foaie de copt pentru a evita lipirea, mai ales dacă mai sunt încă umede)
– pentru a congela mai repede încercaţi să aşezaţi fructele cât mai separate
– după câteva ore puteţi scoate din congelator fructele îngheţate
– aşezaţi fructele astfel îngheţate în pungi speciale pentru congelator (cu ajutorul unui pai puteţi aspira aerul din pungă- cea mai ieftină metodă de vidare. Dar dacă aveţi altă posibilitate de vidare nu evitaţi să o folosiţi)
– etichetaţi punga cu ceea ce conţine şi anul. Poate acest lucru vi se pare nefolositor acum , dar anul viitor ? Credeţi-mă pe cuvânt. 
 
In cazul legumelor:
1.       Pentru a distruge o parte din bacteriile aflate la suprafaţă , dar totuşi să nu distrugeţi enzimele responsabile de culoare şi aromă, cel mai bine este dacă le opăriţi înainte de a le  pune la congelator.
2.      In funcţie de tipul şi mărimea legumelor,  operaţiunea constă în scufundarea lor în apă (care clocoteşte ) timp de 2-5 min, apoi răcirea imediată în apă cu gheaţă sau apă foarte foarte rece.
3.      După aceea se lasă la scurs  într-o sită , până se usucă .
4.      Ambalaţi-le şi aranjaţi-le frumos în congelator.
 
Prin opărire, coaja legumelor se înmoaie şi vor ocupa  puţin loc în congelator.
Unele legume cum ar fi vinetele sau ardei, trebuie pregătite înainte de a le congela. Coaceţi vinetele şi ardei, curaţi-i de coajă  şi lăsaţi-i la scurs într-o sită, la frigider, timp de câteva ore, înainte de ambalare şi congelare.
 
 
Deoarece cristalele de gheaţă care se formează în momentul congelării distrug pereţii celulelor din produsele vegetale, după dezgheţare acestea au o structură mai puţin omogenă şi sunt mai moi, aşa că nu vă speriaţi dacă nu sunt la fel de tari ca atunci când le-aţi adus din piaţă.
Sper că v-am fost de folos !!!! 
 
 
 

[:]



1 thought on “[:ro]Cum să congelezi aproape orice…[:]”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.