• Română
  • English

RECENT POSTS

(Română) Atelier de gatit – Pancakes cu iaurt si banane

(Română) Atelier de gatit – Pancakes cu iaurt si banane

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Acesta a fost primul meu atelier de gătit și vreau să vă […]

(Română) Gomboți sau găluște cu prune – Szilvás gombóc

(Română) Gomboți sau găluște cu prune – Szilvás gombóc

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Rețete tradiționale. O daaaa. Gomboții cu prune fac parte din categoria deserturilor […]

(Română) pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

(Română) pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Este sezon de cules prune. Dar asta nu înseamnă că nu puteți […]

(Română) ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

(Română) ciorbă de salată verde cu slăninuță și mămăligă

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Încă o rețetă veche ardelenească: ciorbă de salată verde cu slăninuță și […]

(Română) clafoutis cu rabarbăr

(Română) clafoutis cu rabarbăr

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.   ingrediente 65 gr. făină 2 ouă mari 25 gr. zahăr alb […]

(Română) Zucchini spaghetti cu feta si rosii

(Română) Zucchini spaghetti cu feta si rosii

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Concediu…vacanță…soare. Un preparat mediteraneean, ușor, gustos și foarte rapid de preparat. Nu […]


All Time Favorites

(Română) Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

(Română) Ouă românești sau ouă poșate ? cu leurdă și spanac

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Ouă românești. Nu știu de ce se numesc românești când restul lumii […]

(Română) Shakshuka cu Feta

(Română) Shakshuka cu Feta

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. V-am spus că sunt fan mic dejun?? Daaaa sunt și îmi place […]

(Română) Sandwich-uri presate pentru picnic – Pressed Italian Picnic Sandwiches

(Română) Sandwich-uri presate pentru picnic – Pressed Italian Picnic Sandwiches

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.   Oare aveți timp în fiecare dimineață să pregătiți copilului/copiilor mâncare prospătă […]

(Română) Toast cu branza de capra, nuci, cimbru si miere

(Română) Toast cu branza de capra, nuci, cimbru si miere

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.   Brânza de capră merge cel mai bine în combinație cu mierea […]

mini clatite olandeze cu afine si

mini clatite olandeze cu afine si

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Sunteți gata pentru weekend??? Să ridice două degete cei care au fost […]


The best of 2017

(Română) Prăjitură cu dovleac copt şi mascarpone, glazură de frişcă şi fructe roşii de pădure

(Română) Prăjitură cu dovleac copt şi mascarpone, glazură de frişcă şi fructe roşii de pădure

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.


Se apropie sezonul acela în care aromele care îţi îmbie simţurile sunt formate din dovleac copt, turtă dulce, scorţişoară, mere coapte şi multe alte minunăţii care te fac să vrei să stai tolănit la gura sobei şi să priveşti cum cad fulgii de nea.
Dar să revenim cu picioarele pe pământ deorece mai sunt vreo 70 de zile până la Crăciun şi avem puţin timp pentru pregătiri.
Azi vreau să vă povestesc despre prăjitura mea cu dovleac. Mda… aşadar totul a pornit de la o aromă… aroma dovleacului copt şi a condimentelor pentru turtă dulce: scorţişoară, nucşoară, ghimbir, cuişoare. Pentru mine acestea două sunt răspunsul la întrebarea: cum miroase iarna??

Am copt un dovleac mare: jumătate s-a mâncat fierbinte imediat ce a fost scos din cuptor, iar cealaltă jumătate a fost transformată în piure. Atâta timp cât în piaţă şi la Selgros găseşti dovleac copt, la mine în frigider există mereu piure proaspăt. Niciodată nu se ştie în ce preparat va ajunge…
De exemplu, ieri am avut musafiri: o grămadă de copilaşi care au umplut bucătăria cu râsetele lor. Şi bineînţeles întrebarea a fost lansată în momentul în care s-a închis uşa: ”aşa-i că ne faci muffin-uri?? “

Ce bine că aveam pregătită o cantitate suficientă de piure de dovleac care, împreună cu nişte iaurt grecesc, s-a transformat în cele mai delicioase muffins – şi asta în timp ce copiii se uitau miraţi prin uşa cuptorului la ceea ce urma să se întâmple: “ cele mai tari muffins ever.”


Dar să lăsăm brioșele deoparte şi să trecem la prăjitura mea numai bună pentru masa de sărbători.

INGREDIENTE

Pentru aluat

300 gr. făină
180 gr. unt la temperatura camerei
3 ouă
170 gr. piure de dovleac copt
150 gr. zahăr brun
75 gr. zahăr
120 gr. mascarpone
120 ml. lapte gras 3,5 %
7,5 gr. praf de copt
1 linguriţă extract de vanilie
• 1 linguriţă scorţişoară
• ½ linguriţă nucşoară , ½ linguriţă ghimbir
• câteva cuişoare, o stea de anason stelat, transformate în pudră cu ajutorul mojarului

Pentru glazură

125 gr. zahăr pudră
1 lingură smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
4 linguriţe lapte gras
1 linguriţă pastă de vanilie

fructe de pădure

METODA

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.

Se amestecă împreună făina, scorţişoara, nucşoara, ghimbirul, cuișoarele și anasonul făcute praf, bicarbonatul şi praful de copt. Se amestecă şi se pune deoparte.

În vasul mixerului se amestecă untul şi cele două tipuri de zahăr la viteză medie, până se omogenizează şi devine totul o cremă.

Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.

Se adaugă apoi piureul de dovleac, mascarpone, laptele şi vanilia şi se amestecă până la omogenizare.

Peste amestecul umed se adaugă amestecul de făină şi se mixează la viteză mică, până se combină.

Tava de prăjitură se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă aluatul şi se dă la cuptor până când scobitoarea introdusă în centru iese relativ curată, aproximativ 35 până la 45 de minute.


Când este gata se scoate tava din cuptor şi cu ajutorul lamei unui cuţit se desprinde marginea prăjiturii. Se întoarce tava deasupra unui grătar. Dacă nu iese loviţi puţin tava de colţul mesei pentru a ajuta prajitura să iasă. Se lasă pe grătar pentru a se răci complet.

Glazura

Se amestecă împreună zahărul, laptele, smântâna pentru frişcă şi pasta de vanilie.

Când prăjitură s-a răcit se ornează cu glazură şi fructe de pădure.

De abia aștept sărbătorile și vreau să vă spun că de când avem Selgros-ul aproape nu mai îmi e frică să mă aventurez în pregătirea mesei de sărbatori, pentru că acolo cu siguranță voi găsi tot ce am nevoie pentru o cină magică.

Spor la prăjiturit !!!

Prăjitură cu dovleac copt şi mascarpone, glazură de frişcă şi fructe roşii de pădure

Friday October 13th, 2017
: 1 hr 20 min

By:

Ingredients
  • Pentru aluat
  • 300 gr. făină
  • 180 gr. unt la temperatura camerei
  • 3 ouă
  • 170 gr. piure de dovleac copt
  • 150 gr. zahăr brun
  • 75 gr. zahăr
  • 120 gr. mascarpone
  • 120 ml. lapte gras 3,5 %
  • 7,5 gr. praf de copt
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • • 1 linguriţă scorţişoară
  • • ½ linguriţă nucşoară , ½ linguriţă ghimbir
  • • câteva cuişoare, o stea de anason stelat, transformate în pudră cu ajutorul mojarului
  • Pentru glazură
  • 125 gr. zahăr pudră
  • 1 lingură smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 4 linguriţe lapte gras
  • 1 linguriţă pastă de vanilie
  • fructe de pădure
Directions
  • Step 1 Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
  • Step 2 Se amestecă împreună făina, scorţişoara, nucşoara, ghimbirul, cuișoarele și anasonul făcute praf, bicarbonatul şi praful de copt. Se amestecă şi se pune deoparte.
  • Step 3 În vasul mixerului se amestecă untul şi cele două tipuri de zahăr la viteză medie, până se omogenizează şi devine totul o cremă.
  • Step 4 Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.
  • Step 5 Se adaugă apoi piureul de dovleac, mascarpone, laptele şi vanilia şi se amestecă până la omogenizare.
  • Step 6 Peste amestecul umed se adaugă amestecul de făină şi se mixează la viteză mică, până se combină.
  • Step 7 Tavă de prăjitură se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă aluatul şi se dă la cuptor până când scobitoarea introdusă în centru iese relativ curată, aproximativ 35 până la 45 de minute.
  • Step 8 Când este gata se scoate tavă din cuptor şi cu ajutorul lamei unui cuţit se desprinde marginea prăjiturii. Se întoarce tavă deasupra unui grătar. Dacă nu iese loviţi puţin tava de colţul mesei pentru a ajuta prajitura să iasă. Se lasă pe grătar pentru a se răci complet.
  • Step 9 Se amestecă împreună zahărul, laptele, smântâna pentru frişcă şi pasta de vanilie.
  • Step 10 Când prăjitură s-a răcit se ornează cu glazură şi fructe de pădure.