Gem de rubarbă și ghimbir » Bucătăria familiei mele
Gem de rubarbă și ghimbir

Gem de rubarbă și ghimbir

20 Comments

 

 
 
Oare v-am spus că gemurile mele sunt obținute din fructe bio, cât mai natural posibil într-o lume care este excesiv chimizată și denaturată. Întotdeauna am folosit cele mai simple metode și mai puțin procesate, pentru a nu distruge adevărata ” valoare ” a acestor fructe. Dacă folosesc pectina?? câteodată da… Sunt fructe care au nevoie de o fierbere îndelungată pentru a se putea numi gem.Vă mai aduceți aminte de rețeta bunici care zice că e nevoie de ore, multe ore de fierbere pentru un gem bun și să nu mai vorbesc de tonele de zahăr. Dar de ce să strici fructul cu atâta fierbere ??? 
Când am zis pectină, m-am gândit la cea naturală obținută din mere sau lamâi. In anii trecuți an folosit și pectină „nesănătoasă”, dar cât trăiește omu’ (femeia) învață…
 
 
 Ați făcut vreodată gem??? Atunci știți că durata de fierbere pentru ca un gem să se lege este cam de 45 de minute maxim o oră. Dacă nu se întâmplă acest lucru însemnă că fructele folosite sunt sărace în pectină și trebuie ajutate și atunci adăugați suc și coajă de lămâie, sau un măr tăiat în 4.

 Adică dacă tot gem măcar să gem sănătos.

 
 
În grădina din fața cabanei de munte există 4 tufe mari de rubarbă pe care de vreo doi ani le transform în tot felul de gemuri. Intradevăr nu e grădina mea ci a vecinei, dar deoarece se tot plângea că nu știe ce să mai facă cu el am considerat că trebuie să o ajut…Pam pam
 

Ingrediente gem de rubarba

 Am folosit pentru 7 borcănașe :
 1 kg rubarbă, măsurată după ce am spălat, curățat de coajă și tăiat în bucăți mici
 
 
1/3 cană ghimbir ras ( mie îmi place mai spicy )
 
 
 
1/2 teacă păstaie vanilie
 
 
500 gr. zahăr
 opțional – zeama de o lămâie sau lime 
 
1. Am pregătit totul și mergem mai departe. Punem toate ingredientele, mai puțin zahărul,  într-o oala cu pereți înalți.
 
 
2. Se pune la foc moderat spre mic până începe să fiarbă , amestecând constant ….
Dacă face spume, culegeți spuma cu o spumieră , deoarece nu va dispărea prin fierbere .
 3. După vreo 25 de minute, când fierbe deja bine adăugați zahărul și lăsați să mai fiarbă încă vreo 15 minute, după care gustați folosind o linguriță. S-ar putea să fie nevoie de mai mult zahăr. 
Ați mai adăugat și tot e prea acru ????
 
 
No problem…mai adăugați zahăr, așteptați să se topească și gustați din nou.
Notați undeva exact ce cantitate de zahăr ați adăugat. Dacă va fi o rețetă bună pentru familia voastră, veți dori să faceți acest gem fără atâtea degustări.
Cantitatea de zahăr necesară la un gem este în funcție de gusturile fiecăruia.
 
 
4. Să nu uitați să vă sterilizați borcanele. Se încălzește cuptorul la 100 grade C (cu ventilator pornit). Se pun 6-7 borcane curate în cuptor timp de 15 minute.
 Când gemul este gata se toarnă în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de oră.
 
 Când s-au răcit se etichetează și se pun la răcoare. Etichetarea borcanelor de gem este noua activitate pe care o fac cu copiii. Acolo unde este vorba de decupare, lipire și „împodobire” hop și ei.
 
 
 Să-l savurați cu multă poftă !! 
 
 
Și dacă vă place nu uitați să-mi lăsați un comentariu. Poate la anu’ fac mai multe borcane și cine știe, poate fac din asta un business… muahahahaha..

gem de rubarba

 

 


Related Posts

Cheesecake cu ananas caramelizat

Cheesecake cu ananas caramelizat

       Ce pot să vă spun … e bună, e bună rău… cheesecake cu ananas și poate ar fi și mai bună cu ananas proaspăt, dar în cazul meu ananasul proaspăt a fost un eșec. Adică am cumpărat ananasul, am respectat toate indicațiile […]

Cheesecake cu fructe de pădure

Cheesecake cu fructe de pădure

   Am de făcut o mărturisire: niciodată nu am fost mare fan al prăjiturii cu brânză.  Dar această prăjitură este altfel. Textura ei este delicată, este combinația ideală între dulce și aromat, este cremoasă, netedă, bogată, este dulce dar-nu-prea-dulce. Este genul de prăjitură care îți […]



20 thoughts on “Gem de rubarbă și ghimbir”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.