• Română
 • English

(Română) Supa de chimen cu crutoane

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

supa chimen

 Cea mai simplă supă și poate și cea mai ieftină. Ingredientele conținute le are toată lumea în cămară. Sau cel puțin așa mi-o amintesc eu. Era supa pe care mi-o pregătea mamă când eram bolnavă sau când se grăbea. Am crescut într-o perioadă în care supa era ceva sfânt. Nu exista prânz fără supă sau ciorbă. Ținea de foame.

 Ce e cu chimenul? “Chimenul este o plantă de cultură, cultivat în toată Europa, pentru calitățile sale de aromatizat și condiment, cunoscut și folosit din timpuri străvechi în bucătărie, chimenul este considerat și o plantă medicinală, fructele sale fiind apreciate că și adevărate medicamente.  Chimenul este foarte apreciat în terapeutica naturistă datorită proprietătilor lui de reglare a funcțiilor stomacului, fiind și un antiinflamator intestinal. În antichitate, chimenul era utilizat la vindecarea răcelilor și durerilor de stomac, astăzi el are intrebuintări multiple.” (sursă Wikipedia)

 Știa mama ce știa.

supa de chimen

 Nu știu cât e de tradițională acestă supă, dar dacă apare în cartea mea de bucate de la 1930 înseamnă că e o supă cunoscută la noi de când lumea.

Supa de chimen este o supă fără carne cu gust de gulaș și de aici și denumirea de “gulașul saracului”. Mie personal nu-mi prea place ideea că dacă ceva nu are carne = săracie, dar cine sunt eu să mă pun cu gura lumii.

 Cu toate că am citit zeci de variante pe aceeași temă și dacă tot v-am zăpăcit cu supă asta, să vă spun și cum se face.

Supa de chimen

Ingrediente pentru 4 porții

 •  2 lingurițe chimen ( uscat și măcinat ) 
 •  1 linguriță paprika dulce (boia de ardei dulce) 
 •  1 litru supă de oase ( dacă nu aveți așa ceva prin congelator puteți folosi apă sau o supă limpede în care ați fiert un morcov și o țelină )
 •  2 linguri rase de făină
 •  1 ceapă mare ( se lasă întreagă pentru că se îndepărtează la final)
 •  sare
 •  crutoane din pâine

Supa de chimen

Ideea de bază pe care trebuie să o țineți minte la acestă supă este că aveți nevoie de o supă fie de legume fie de oase dar clară, niște chimen prăjit, puțină făină  și crutoane.

 Și acum detaliile. 

Primul pas este supa – ea trebuie să fie fierbinte și deci pregătită anterior atunci când se începe prepararea supei de chimen.

Chimenul se uscă și se macină, dar această operațiune este una opțională și se va face doar în situația în care doriți să simțiți semințele măcinate de chimen în supă. Mai există și variantă de a strecura supa la final dar la noi în casă se preferă chimenul măcinat și lăsat înăuntru.

 Pentru a scoate aroma din chimen acesta trebuie prăjit.

Supa de chimen

 Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiță și se adaugă chimionul măcinat. Se amestecă ușor ca să nu se ardă. Când încep să se simtă aromele eliberate de chimion se adaugă făină și paprika. Se amestecă continuu.

 Se stinge totul cu circa 1 l supă fierbinte. Se adaugă și ceapa întreagă. Se lasă la fiert aproximativ 15 minute, după care se îndepărtează ceapă.

 Între timp se pregătesc crutoanele. 

Supa de chimen

 Crutoanele se pregătesc din pâine de casă. Se tăie pâinea felii care la rândul lor se tăie cubulețe. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la cuptorul încins la 200 de grade C până când prind culoare dar nu mai mult de 4-5 minute.

supa de chimen

  La final se poate adăuga pătrunjel verde și sare și piper după gust.

 Se servește supa caldă, cu crutoane.

Supa de chimen

 

Supa de chimen

Tuesday April 3rd, 2018
: 4
: 5 min
: 15 min
: 20 min
: easy

By:

Ingredients
 • 2 lingurițe chimen ( uscat și măcinat )
 • 1 linguriță paprika dulce (boia de ardei dulce)
 • 1 litru supă de oase ( dacă nu aveți așa ceva prin congelator puteți folosi apă sau o supă limpede în care ați fiert un morcov și o țelină )
 • 2 linguri rase de făină
 • 1 ceapă mare ( se lasă întreagă pentru că se îndepărtează la final)
 • sare
 • crutoane din pâine
Directions
 • Step 1 Chimenul se uscă și se macină, dar această operațiune este una opțională și se va face doar în situația în care doriți să simțiți semințele măcinate de chimen în supă. Mai există și variantă de a strecura supa la final dar la noi în casă se preferă chimenul măcinat și lăsat înăuntru.
 • Step 2 Pentru a scoate aroma din chimen acesta trebuie prăjit.
 • Step 3 Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiță și se adaugă chimionul măcinat. Se amestecă ușor ca să nu se ardă. Când încep să se simtă aromele eliberate de chimion se adaugă făină și paprika. Se amestecă continuu.
 • Step 4 Se stinge totul cu circa 1 l supă fierbinte. Se adaugă și ceapa întreagă. Se lasă la fiert aproximativ 15 minute, după care se îndepărtează ceapă.
 • Step 5 Crutoanele se pregătesc din pâine de casă. Se tăie pâinea felii care la rândul lor se tăie cubulețe. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se dau la cuptorul încins la 200 de grade C până când prind culoare dar nu mai mult de 4-5 minute.
 • Step 6 La final se poate adăuga pătrunjel verde și sare și piper după gust.
 • Step 7 Se servește supa caldă, cu crutoane.

Related Posts

(Română) Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

(Română) Fasole bătută, frecată, făcăluită așa ca-n Ardeal

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.    Fasole frecată…ce poți spune decât că e bătută sau făcăluită. Cu […]

(Română) Tartă din orez cu lapte și cremă de zahăr ars

(Română) Tartă din orez cu lapte și cremă de zahăr ars

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language. Proiectul meu în colaborare cu  Selgros trebuia să cuprindă preparate tradiționale. Ei […]Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.