Fasole păstăi la borcan » Bucătăria familiei mele »
Fasole păstăi la borcan

Fasole păstăi la borcan

0 Comments  /  Jump to Recipe

 
V-ați întrebat vreodată cum se face zamă de păstăi în toiul iernii ????
Se ia un borcan de fasole păstăi puse cu simţ de răspundere din vară, se adaugă apă şi se drege cu smântână (amestecată cu 1 gălbenuş şi 1 lingură oţet).
 La fel şi pentru păstăi scăzute, dar asta este cu totul altă poveste.

 Reţeta luată din caietul de reţete al bunicii:

8 kg fasole proaspătă
1 kg ceapă albă
1 kg ulei
6 kg roşii fără pieliţă
Frunze de pătrunjel şi de ţelină
un praf de zahăr
2 -3 căţei usturoi
Sare şi piper
 

 
In principiu este o rețetă foarte simplă dacă nu vă abateți de la ea, dar trebuie să aveți grijă la câteva chestii mărunte. 
In primul rând când cumpărați sau culegeți fasolea să aveți grijă să fie din același loc. 
Eu am avut surprize deoarece chiar dacă a fost culeasă din grădină, fasolea mea era din două grădini diferite. Chiar dacă nu se vedea diferența , ea s-a simțit, mai ales după preparare când o parte din fasole era încă tare iar cealaltă deja se făcuse terci. Şi încă ceva să nu alegeți fasole „ațoasă”(adică să aveți grijă ca păstăile să nu  fie îmbătrânite pe plantă). 
In al doilea rând chiar dacă vă mănâncă mâna să adăugați apă, nu faceți acest lucru.Va lăsa fasolea suficientă.

Cum pregătiți legumele pentru borcan?

Curățați și spălați fasolea, tăiați-o în bucăți ( cel mai bine este însă să o rupeți cu mâna, astfel veți simți cu mâna proprie dacă are „ațe”. Singura problemă cu ruptul păstăilor ar fi că nu dă bine în borcan).
 

 

 Ceapa spălată şi curăţată, se taie julien. 

Roşiile se pun la opărit pentru a îndepărta mai uşor pieliţa.
 
 
Se căleşte ceapa în ulei, până devine sticloasă.
 
 
Apoi se adaugă fasolea, care în prealabil trebuie opărită puţin. Eu am așezat-o în chiuveta curată şi am turnat peste ea apă clocotită.
Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
Când fasolea e fiartă se adaugă roșiile curățate de pielița și tăiate cubulețe și se mai lasă 20-30 min.
 
 
Se adăugă apoi verdeaţa ( pe care eu am pus-o legată, deoarece nu îmi place să o simt în mâncare şi pe care am scos-o înainte de a pune fasolea în borcane), piperul, zahărul și usturoiul, și se  lasă încă vreo 5-6 minute.
 
 
Când este gata se poate adăuga și conservant (conform indicațiilor de pe ambalaj). Eu una nu am folosit și nu folosesc niciodată, dar rețeta bunicii mele conținea și acest ingredient. 
Puneți fasolea în borcane curate și sterilizate și înfiletați bine. 

Pregătirea borcanelor

Se fierb borcanele în bain-marie 15 minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie. 

Timpul se calculează din momentul în care apa în care fierb borcanele începe să clocotească.
 

 

După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală și se așează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziția normală, se acoperă din nou și se lasă să se răcească de tot.

 Se păstrează în spații răcoroase.

 
 
This recipe has no ratings just yet.

Fasole păstăi la borcan, pentru iarnă

septembrie 28

By:

Ingredients
  • 8 kg fasole proaspătă
  • 1 kg ceapă albă
  • 1 kg ulei
  • 6 kg roşii fără pieliţă
  • Frunze de pătrunjel şi de ţelină
  • un praf de zahăr
  • 2 -3 căţei usturoi
  • Sare şi piper
Directions
  • Step 1 Roşiile se pun la opărit pentru a îndepărta mai uşor pieliţa.
  • Step 2 Curățați și spălați fasolea, tăiați-o în bucăți( cel mai bine este însă să o rupeți cu mâna, astfel veți simți cu mâna proprie dacă are „ațe”)
  • Step 3 Ceapa spălată şi curăţată, se taie julien. Se căleşte ceapa în ulei, până devine sticloasă.
  • Step 4 Apoi se adaugă fasolea, care în prealabil trebuie opărită puţin. Eu am așezat-o în chiuveta curată şi am turnat peste ea apă clocotită.
  • Step 5 Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
  • Step 6 Când fasolea e fiartă se adaugă roșiile curățate de pielița și tăiate cubulețe și se mai lasă 20-30 min.
  • Step 7 Fasolea va începe să lase apă. Nu uitați să amestecați, altfel se va prinde de oală.
  • Step 8 Se adăugă apoi verdeaţa ( pe care eu am pus-o legată, deoarece nu îmi place să o simt în mâncare şi pe care am scos-o înainte de a pune fasolea în borcane), piperul, zahărul și usturoiul, și se lasă încă vreo 5-6 minute.
  • Step 9 Când este gata puneți fasolea în borcane curate și sterilizate și înfiletați bine.
  • Step 10 PREGĂTIREA BORCANELOR – Se fierb borcanele în bain-marie 15 minute. Ca să nu aveţi neplăceri pe fundul vasului în care puneţi borcanele la fiert aşezaţi mai întâi un prosop de bucătărie. Timpul se calculează din momentul în care apa în care fierb borcanele începe să clocotească.
  • Step 11 După ce s-a scurs timpul se scot borcanele din oală și se așează pe un prosop cu capacul în jos (cam 2 ore) acoperite cu o pătură. Când s-au mai răcit se întorc în poziția normală, se acoperă din nou și se lasă să se răcească de tot.
 

Related Posts

Bulion / suc de roșii

Bulion / suc de roșii

    Bulion / suc de roșii / sos de roșii / pastă de roșii O coșarcă plină de roșii proaspete de mai multe feluri, unele zemoase, altele cărnoase, altele galbene și dulci … un buchet de busuioc… bulion scrie pe ele…   Ingrediente Roșii […]

One & Only – ZACUSCA

One & Only – ZACUSCA

    No acuma îi atunci… Am făcut zacuscă… Pentru mine a fost provocarea supremă. Să stai tu lângă oala aia mare atâtea ore și să amesteci de nebun, ca nu cumva să se prindă sau să se afume… Asta după ce te-ai prăjit la […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.