Bucătăria familiei mele » Gateste cu Electrolux la Taste of London - Pavlova | Basil Ice Cream | Blueberry Meringue | Strawberry Marshmallows
Gateste cu Electrolux la Taste of London –               Pavlova | Basil Ice Cream | Blueberry Meringue | Strawberry Marshmallows

Gateste cu Electrolux la Taste of London – Pavlova | Basil Ice Cream | Blueberry Meringue | Strawberry Marshmallows

6 Comments

pavlova

Povestea începe cam așa: primesc invitația de a participa la Concursul „Gătește cu Electrolux la Taste of London”. Citesc acolo ce am de făcut și mă înscriu. Un concurs pe măsura premiului, organizat și jurizat de oameni minunați.

Concursul presupune alegerea unui Chef dintr-o listă mai lungă și pregătirea unei rețete în stilul și după o idee a acestuia. Asta așa… mai pe scurt.

Mă uit la ei, citesc câte ceva și gata: hotărârea e luată!

Michael REID.

michael-and-cocktails-large_transeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma

sursa „the telegraph”

De ce Reid?? Ei bine, în primul rând mi-a plăcut omul și asta la prima vedere (de fotografie vorbesc).

Este Executive Chef la format din două restaurante și un wine store, restaurante situate în mijlocul Londrei, acolo unde se întâmplă aproape totul despre food.

Reid are publicată o carte intitulată M ‘THE 24 HOUR COOKBOOK’ By Executive Chef Michael Reid , care abia așteaptă să ajungă la mine pe raft, iar eu abia aștept să îi murdăresc paginile.

FUN fact: nu cred că am vreo carte de bucate care să nu păstreze și gustul preparatelor încercate de mine.

electrolux2

 Primul pas fiind făcut am trecut mai departe la descoperirea chef-ului. Am început să caut mai multe despre el și am aflat cine este de fapt Michael Reid. Să nu vă spun că m-am îndrăgostit iremediabil de fripturile lui!

În cazul în care sunteți curioși să-i descoperiți preparatele îl găsiți pe Twiter … este my type of chef.

Fripturile lui te fac să iubești viața…mă înțelegeți ce vreau să spun?? Adică te uiți la farfuriile lui și parcă ești în altă lume…îmi  imaginez gustul și aromele care se combină acolo.

Tot căutând informații despre acest super chef am descoperit că este și un mare fan al deserturilor. Doamne, am murit și am ajuns în Rai! Preparatele lui sunt tot ceea ce ți-ai putea dori vreodată de la un desert.

alexandra

Motivul pentru care am ales să gătesc în stilului acestui chef a fost o fotografie care cred că m-a marcat pe viață…combinația de arome, de culori, de texturi…o minunăție de desert.

Note to Myself  – 

să ajung să gust măcar unul din faimoasele preparate ale acestui domn.

Zis și făcut …am ales chef-ul, am ales rețeta și m-am pus pe treabă.

V-aș minți dacă v-aș spune că mi-a ieșit de la prima încercare…nici poveste. Am întâmpinat greutăți încă de când am făcut lista de cumpărături. Am întrebat oameni importanți din industrie unde găsesc eu în Tg.Mureș praf de albuș de ou, glucoză, colorant Bio din legume. Grea misiune…

Povestea acestei rețete e una simplă, aparent: cumperi ingrediente, gătești, așezi frumos în farfurie, pozezi și gata. Dar să nu credeți voi că a fost așa simplu. Am pregătit, am gustat, am încercat, am decorat și am luat-o iar de la capăt.

Nu este o rețetă pe care să o pregătești în 60 minute. Pentru o farfurie perfectă e nevoie de mai mult.

Într-un final am reușit!

michael

Acum preparatul:

Pavlova | Strawberry Marshmallows | Blueberry Meringue | Basil IceCream 

Ingrediente:

Basil IceCream- Înghețată de busuioc

  • 125 gr. zahăr pudră
  • 125 ml. smântâna dulce/ frișcă lichidă
  • 150 gr. gălbenuș de ou
  • 200 gr. busuioc verde
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 500 ml. lapte integral

Blueberry Meringue  – Bezele cu afine

  • 140 gr. afine proaspete
  • 200 gr. zahăr pudră
  • 4 albușuri de ou la temperatura camerei

Strawberry Chantilly – Chantilly cu căpșuni

  • 500 ml. frișcă
  • 50 gr. zahăr pudră
  • 80 gr. piure de căpșuni
  • 2 gr. colorant roșu din legume
  • 5 gr. esență de vanilie

Strawberry Marshmallows – Marshmallows cu căpșuni

  • 450 gr. zahăr pudră
  • 30 gr. glucoză
  • 100 gr. piure de căpșuni
  • 9 gr. gelatină
  • 3 albușuri de ou
  • 200 ml. apă

 

reid

 

Metoda:

Basil IceCream- Înghețată de busuioc

Se blanșează busuiocul în apă clocotită pentru 30 secunde. Se scoate în apă cu gheață și apoi se pune la scurs.

Se adaugă restul ingredientelor în vasul mixerului: zahărul, smântâna dulce, laptele, sucul de lămâie și gălbenușurile. Se pornește mixerul și se amestecă până se obține o compoziție netedă. Se transferă amestecul într-un vas pregătit în bain-marine (baie de aburi), amestecând constant, până când ouăle încep să se îngroașe și zahărul se dizolvă ( aprox 80°C pe termometru).

Amestecul obținut se adaugă în blender împreună cu busuiocul scurs. Se apasă pulse până se obține o compoziție omogenă. Se trece printr-o sită foarte fină sau chiar prin tifon, pentru a înlătura bucățile de busuioc rămase.

Pentru a obține o înghețată fină vă recomand folosirea unui aparat de înghețată. Și astfel nu e nevoie să așteptați până îngheață în congelator.

concurs-electrolux

Blueberry Meringue  – Bezele cu afine

În bolul mixerului se adaugă albușurile și se bat la viteză medie.

Când au început să facă vârfuri moi se trece la viteză maximă și se adaugă treptat zahărul și piureul de afine.

Se oprește mixerul atunci când compoziția a făcut vârfuri tari.

Cu ajutorul unei pungi de patiserie se fac forme pe hârtia de copt.

Se dă la cuptorul preîncălzit la 100°C aproximativ 60 minute.

 

Strawberry Chantilly – Chantilly cu căpșuni

Se adaugă toate ingredientele în mixer și se bat la viteză medie, până face vârfuri moi.

Se pune la frigider până la utilizare.

m-reid

Strawberry Marshmallows – Marshmallows cu căpșuni

Tapetați o tavă cu hârtie de copt, peste care presărați un strat generos de zahăr pudră. Puneți tava deoparte.

Gelatina se pune la înmuiat în 140 ml. de apă rece.

Zahărul pudră, glucoza și apa rămasă (60 ml) se adaugă într-o oală pe aragaz. Se gătește la foc mediu, amestecând, până când zahărul se dizolvă și se obține un sirop. Când amestecul ajunge la 127°C pe termometrul pentru zahăr, se adaugă apa cu gelatina. Aveți grijă să nu vă ardeți deoarece siropul poate stropi. Îndepărtați de la sursa de căldură și turnați într-o cană de metal.

Între timp se bat albușurile cu ajutorul mixerului. NU opriți mixerul : peste albușurile spumă se adaugă siropul fierbinte ( foarte încet ).

Lăsați să se mixeze totul până se obține o spumă tare, densă și lucioasă. Adăugați esența de vanilie, piureul de căpșuni și colorantul roșu și mixați până se obține un amestec suficient de gros pentru a-și menține forma.
 
Cu ajutorul unei pungi de patiserie faceți forme pe hârtia de copt.
 
Se lasă descoperite, la temperatura camerei, cel puțin o oră să se usuce.
 
 reid2
 
Acum că avem totul pregătit putem trece la ultima faza : platingul … farfuria care întoarce priviri.
 
Aranjarea în farfurie am făcut-o în același stil cu chef-ul ales. Puțină frișcă, câteva bezele, căpșuni proaspete, marshmallows, afine proaspete, busuioc verde de la microgreens și vreo câteva bezele sparte. Asta e farfuria mea.
Aaaa să nu uit înghețata, ultimul element adăugat.
Voi știți ce însemnă Quenelle?

Nici eu nu am știu până nu am căutat să văd cum se dă forma la înghețată, asta după multe încercări eșuate.

Sfat: înainte de a servi acest desert ardeți puțin bezeaua.

concurs

 

Cam asta a fost povestea mea cu și despre Michael Reid, despre desert și Concursul „Gătește cu Electrolux la Taste of London”.

 

Basil IceCream
Write a review
Print
Ingredients
  1. 125 gr. zahăr pudră
  2. 125 ml. smântâna dulce/ frișcă lichidă
  3. 150 gr. gălbenuș de ou
  4. 200 gr. busuioc verde
  5. sucul de la jumătate de lămâie
  6. 500 ml. lapte integral
Instructions
  1. Se blanșează busuiocul în apă clocotită pentru 30 secunde. Se scoate în apă cu gheață și apoi se pune la scurs.
  2. Se adaugă restul ingredientelor în vasul mixerului: zahărul, smântâna dulce, laptele, sucul de lămâie și gălbenușurile. Se pornește mixerul și se amestecă până se obține o compoziție netedă. Se transferă amestecul într-un vas pregătit în bain-marine (baie de aburi), amestecând constant, până când ouăle încep să se îngroașe și zahărul se dizolvă ( aprox 80°C).
  3. Amestecul obținut se adaugă în blender împreună cu busuiocul scurs. Se apasă pulse până se obține o compoziție omogenă. Se trece printr-o sită foarte fină sau chiar prin tifon, pentru a înlătura bucățile de busuioc rămase.
  4. Pentru a obține o înghețată fină vă recomand folosirea unui aparat de înghețată. Și astfel nu e nevoie să așteptați până îngheață în congelator.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/
Blueberry Meringue
Write a review
Print
Ingredients
  1. 140 gr. afine proaspete
  2. 200 gr. zahăr pudră
  3. 4 albușuri de ou la temperatura camerei
Instructions
  1. În bolul mixerului se adaugă albușurile și se bat la viteză medie.
  2. Când au început să facă vârfuri moi se trece la viteză maximă și se adaugă treptat zahărul și piureul de afine.
  3. Se oprește mixerul atunci când compoziția a făcut vârfuri tari.
  4. Cu ajutorul unei pungi de patiserie se fac forme pe hârtia de copt.
  5. Se dă la cuptorul preîncălzit la 100°C aproximativ 60 minute.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/
Strawberry Marshmallows
Write a review
Print
Ingredients
  1. 450 gr. zahăr pudră
  2. 30 gr. glucoză
  3. 100 gr. piure de căpșuni
  4. 9 gr. gelatină
  5. 3 albușuri de ou
  6. 200 ml. apă
Instructions
  1. Tapetați o tavă cu hârtie de copt, peste care presărați un strat generos de zahăr pudră. Puneți tava deoparte.
  2. Gelatina se pune la înmuiat în 140 ml. de apă rece.
  3. Zahărul pudră, glucoza și apa rămasă (60 ml) se adaugă într-o oală pe aragaz. Se gătește la foc mediu, amestecând, până când zahărul se dizolvă și se obține un sirop. Când amestecul ajunge la 127°C pe termometrul pentru zahăr, se adaugă apa cu gelatina. Aveți grijă să nu vă ardeți deoarece siropul poate stropi. Îndepărtați de la sursa de căldură și turnați într-o cană de metal.
  4. Între timp se bat albușurile cu ajutorul mixerului. NU opriți mixerul : peste albușurile spumă se adaugă siropul fierbinte ( foarte încet ).
  5. Lăsați să se mixeze totul până se obține o spumă tare, densă și lucioasă. Adăugați esența de vanilie, piureul de căpșuni și colorantul roșu și mixați până se obține un amestec suficient de gros pentru a-și menține forma.
  6. Cu ajutorul unei pungi de patiserie faceți forme pe hârtia de copt.
  7. Se lasă descoperite, la temperatura camerei, cel puțin o oră să se usuce.
Bucătăria familiei mele https://alexjuncu.ro/
 


Related Posts

Ciabatta cu mozzarella Granarolo, smochine, rosii si prosciutto

Ciabatta cu mozzarella Granarolo, smochine, rosii si prosciutto

  Mozarella Granarolo  Ce pot să vă spun?? Mi s-a propus să o includ în cina mea și să pregătesc ceva care să-i scoată în evidență adevărata valoare.   Știți cum e mozzarella asta ?? belea… gustoasă, cremoasă și lăptoasă, cu textura moale, suplă. Mozzarella Granarolo […]

Pavlova for Luv

Pavlova for Luv

    Pavlova pentru că Azi e V’day…  Adevărul este că eu nu prea sunt un V’day person ( nu aruncați cu pietre, dar așa sunt eu ), dar când este vorba de mâncare nu pot spune nu. Așa că pentru mine această sărbătoare este […]



6 thoughts on “Gateste cu Electrolux la Taste of London – Pavlova | Basil Ice Cream | Blueberry Meringue | Strawberry Marshmallows”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.