Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre » Bucătăria familiei mele
Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre

Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre

1 Comment

 
 
Coacăzul negru este o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa.  Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-a inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică. 
 
 
Produsele BIO sunt acele produse care sunt obținute doar din plante crescute pe pământuri netratate chimic şi din semințe nemodificate genetic. În plus la produsul finit nu se adaugă conservanți chimici, nu se adaugă coloranți şi nu se adaugă parfumuri sintetice . 
 
În concluzie : am cules coacăzele din grădina proprie şi am reușit să fac cel mai bio jeleu (peltea) de coacăze pe care l-am mâncat vreodată.

Această rețetă este pentru 4 borcănaşe de jeleu :

 
 
– 800 gr. coacăze negre proaspăt culese ( am avut şi vreo 50 gr. de coacăze roșii aşa că le-am  aruncat şi  pe acestea înăuntru)
–  250 ml. apă plată
–  250 gr. zahăr brun
–  1 lămâie  

Coacăzele conțin o mare cantitate de pectină , care va închega jeleul, de aceea este şi uşor de făcut. Nu folosiți nici un fel de conservanți , zahăr gelifiant sau alte minuni.  Ar fi mare păcat !!!
1. Lăsaţi coacăzele într-o chiuvetă umplută cu apă rece pentru a absorbi cât mai multă apă. Scoateţi-le de pe codiţe şi puneţi-le într-o oală cu fundul dublu împreună cu cei  
 250 ml. apă. 
 
 
2.  Se aduce la fierbere şi se fierbe, neacoperit , timp de aproximativ 30 de minute, până când fructul este moale şi cantitatea de lichid se reduce.
 
 
3. Când fructele sunt moi, opriți focul şi treceţi-le prin sită. Veţi vedea că va rămâne în sită coaja şi mai ales sâmbureii. Ar fi culmea răbdării să scoţi acei sâmbureii cu o agrafă de păr înainte de fierbere ( am auzit că se practică şi acest sport ).
 
 
4.  Adăugaţi acum zahărul , amestecând frecvent până când acesta s-a dizolvat. Lăsaţi să facă bulbuci timp de 10 minute, apoi faceţi testul  – puneţi o lingură de sirop pe o farfurie refrigerată , apoi puneţi la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeţi cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceţi la fierbere, apoi retestaţi din nou.
 
 
5. Se adună spuma (dacă este cazul ), iar când siropul s-a legat suficient , se adaugă zeama de lămâie şi se mai lasă 1 minut să fiarbă.
 Când  consideraţi că este gata, îndepărtaţi oala de pe foc şi lăsaţi să se răcească timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcane curate, uscate şi sterilizate. Se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min. După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează în cămară.
 
peltea de coacăze
 
Să aveţi poftă !!!!
 
 
ALTE JELEURI 

 


Related Posts

Gem de coacăze … the best jam is home made jam !!!

Gem de coacăze … the best jam is home made jam !!!

  Gem de coacăze Este sezon la coacăze …. Ce pot să vă spun mai mult.  Am eliberat copiii în grădină și după ce s-au săturat ( a fost nevoie de două zile) am cules ce-a mai rămas … și uite așa s-a făcut de […]

gem de coacăze roșii

gem de coacăze roșii

Cum fac eu gem de coacăze? Pam pam –  am cules coacăzele din grădina proprie şi am reușit să fac cel mai bio gem de coacăze pe care l-am mâncat vreodată. Acrișor și fin așa cum ne place nouă … INGREDIENTE gem de coacăze  1.500 […]



1 thought on “Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.