Murături la butoi

Murături la butoi

7 Comments

 

 
 

Muraturi la butoi –

De când eram copil știam că în fiecare toamnă bunicul din dotare punea murăturile pentru iarnă. El era singurul care știa cum și ce se face, altfel spus era deținătorul secretului murăturilor.  Am încercat și altfel de murături, dar tot ale lui sunt cele mai bune, adică au acel gust „de acasă”. După foarte multe insistențe, și astea ani la rând, am fost acceptată să iau parte la acest eveniment. Concluzie: i-am ” furat” rețeta și acum v-o spun și vouă.

 

 Compoziție butoi:

 
gogonele
castraveți
morcovi
ardei capia
ardei iuți
țelină (rădăcină și frunze)
conopidă
varză, mai moale cu cocean cu tot
hrean
pepenași
cimbru, mărar, foi dafin
sare neiodată, piper boabe, muștar boabe, coriandru
usturoi
apă
bețe de vișin
 

Cum fac Muraturi la butoi

Cantitățile sunt în funcție de butoiul folosit.
Toate legumele se pregătesc pentru butoi, adică se spală cu simț de răspundere.
 
 
Conopida se spală și se desface în buchețele, gogonelele, ardeii și castraveții se spală și ei, și se pun la scurs.
 

În tot acest timp se pregătește saramura.

La 10 l. de apă am folosit:
1/2 kg sare,
  5 foi de dafin,
  cam o linguriță cu vârf piper boabe, 
muștar boabe – 1 lingură 
coriandru – o linguriță. 
 
Am cumpărat din piața legătura clasică de mărar cu cimbru uscat, care se desface și se adaugă în apă. Se amestecă bine și se acoperă cu capac. Se lasă amestecul de ierburi la fiert. După ce dă în clocot, se mai lasă vreo 15-20 min. să fiarbă.  Apoi se lasă să se răcească. 
 
 
Continuam cu spălatul legumelor. Rădăcina de țelină se curăță și se taie în 4, la fel și hreanul dar ăsta se taie pe lung. Morcovul se curăță de coajă și se taie în 4.
 Varza se taie sferturi sau jumătăți, în funcție de mărime, fără să i se scoată cotorul ( altfel riscați să se împrăștie frunzele).
 
Și acum să începem aranjarea în butoi.
Frunzele de țelină se pun pe fundul butoiului.
Apoi în ordine:   un rând de castraveți gogonele conopida ardei capia morcovi  varza ardei pișcos hrean țelină usturoi
 

Acum este momentul în care o luam de la capăt,

adică încă un rând de castraveți, conopidă, ardei capia, morcovi, varză ,ardei pișcos, hrean, țelină, usturoi
 
 
Când ne apropiem de final se agită și se bate puțin butoiul ca să se așeze legumele. În spațiile care se formează se mai pun legume până la refuz.
 
 
Oricum în momentul în care turnăm apa legumele se mai lasă.
Apa răcită se toarnă peste legume, până la buza butoiului. Separat într-o sticlă se păstrează zeamă de rezervă pentru completare, 2-3 litri. Vreo 2-3 zile se lasă butoiul descoperit, pentru că scade și apa și legumele. Se completează cu zeamă și legume, pentru a avea un butoi plin, după care se face „adălmașu” : se adaugă conservant conform instrucțiunilor de pe pachet ( în funcție de dimensiunea butoiului ). Pentru gustul unic în X se așează bețele de vișin ca să țină produsele nemișcate. După care se închide butoiul . 
Și uite așa până la Sf. Ion aveți și murături pe masă.
 

update

 

 


Related Posts

[:en]Sun Pickles[:ro]Castraveti covasiti II[:]

[:en]Sun Pickles[:ro]Castraveti covasiti II[:]

[:en]   A simple, 5 days, you-can’t-ruin-it pickle recipe.[:][:ro] Din câte ştiu eu acest tip de murături este specific ardelenilor, dar cu siguranță toată lumea a auzit de ei. Rețeta este super simplă și în 5 zile aveți murături de te lingi pe degete.[:]

[:ro]Piept de pui la grătar cu Iaurt, Ghimbir și Chimion[:]

[:ro]Piept de pui la grătar cu Iaurt, Ghimbir și Chimion[:]

[:en]       Bine v-am regăsit după o lungă și bine meritată vacanță !!!    Toată lumea bine, sănătoasă ?? V-a fost dor de mine ?  mie mi-a fost tare dor de voi !  Sper că ați petrecut așa cum se cuvine …Promit să […]



7 thoughts on “Murături la butoi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.