gem de coacaze rosii

Pam pam –  am cules coacăzele din grădina proprie şi am reușit să fac cel mai bio gem de coacăze pe care l-am mâncat vreodată. Acrișor și fin așa cum ne place nouă …

INGREDIENTE

  •  1.500 gr. coacăze roșii proaspăt culese ( am avut și vreo 200 gr. de coacăze negre așa că le-am  aruncat și  pe acestea înăuntru)
  •  550 gr. zahăr brun
  •   1 lămâie  

Coacăzele conțin o mare cantitate de pectină, care va închega gemul, de aceea este și ușor de făcut. Nu folosiți nici un fel de conservanți, zahăr gelifiant sau alte minuni.  

Ar fi mare păcat !!!

METODA

Lăsați coacăzele într-o chiuvetă umplută cu apă rece pentru a absorbi cât mai multă apă. Scoateți-le de pe codițe și puneți-le într-o oală cu fundul dublu, la fiert. 

Aduceți la fierbere și fierbeți, neacoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când fructul este moale și cantitatea de lichid se reduce.

Când fructele sunt moi, opriți focul și treceți-le prin sită. O operație migăloasă, dar merită. Veți vedea că va rămâne în sită coaja și mai ales sâmbureii. Ar fi culmea răbdării să scoți acei sâmbureii cu o agrafă de păr înainte de fierbere ( am auzit că se practică și acest sport ).

Adăugați acum zahărul, amestecând frecvent până când acesta s-a dizolvat. Lăsați să facă bulbuci timp de 10 minute, apoi faceți testul  – puneți o lingură de sirop pe o farfurie refrigerată, apoi puneți la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeți cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceți la fierbere, apoi retestați din nou. Este important ca pe tot parcursul acestui proces să mai și gustați și să potriviți gustul după dorință și plac, dacă e prea dulce mai adăugați lămâie sau dacă e prea acru mai adăugați zahăr.

Adunați spuma (dacă este cazul), iar când siropul s-a legat suficient, adăugați zeama de lămâie și mai lăsați 1 minut să fiarbă.

Când  considerați că este gata, îndepărtați oala de pe foc și lăsați să se răcească timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcane curate, uscate și sterilizate. Se înfiletează capacele și se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min. După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează în cămară. Dacă aveți borcane ca ale mele nu mai întoarceți nimic, lăsați doar să se răcească și depozitați.

 

 

 

gem de coacaze rosii

Thursday, 20 July 2017

By:

Ingredients
  • 1.500 gr. coacăze roșii
  • 500 gr. zahăr brun
  • 1 lămâie
Directions
  • Step 1 Lăsați coacăzele într-o chiuvetă umplută cu apă rece pentru a absorbi cât mai multă apă. Scoateți-le de pe codițe și puneți-le într-o oală cu fundul dublu, la fiert.
  • Step 2 Aduceți la fierbere și fierbeți, neacoperit, timp de aproximativ 30 de minute, până când fructul este moale și cantitatea de lichid se reduce.
  • Step 3 Când fructele sunt moi, opriți focul și treceți-le prin sită. O operație migăloasă, dar merită.
  • Step 4 Adăugați acum zahărul, amestecând frecvent până când acesta s-a dizolvat. Lăsați să facă bulbuci timp de 10 minute, apoi faceți testul – puneți o lingură de sirop pe o farfurie refrigerată, apoi puneți la frigider timp de 5 minute. Dacă împingeți cu degetul siropul de pe farfurie ar trebui să facă riduri. Dacă nu face, readuceți la fierbere, apoi retestați din nou.
  • Step 5 Este important ca pe tot parcursul acestui proces să mai și gustați și să potriviți gustul după dorință și plac, dacă e prea dulce mai adăugați lămâie sau dacă e prea acru mai adăugați zahăr.
  • Step 6 Adunați spuma (dacă este cazul), iar când siropul s-a legat suficient, adăugați zeama de lămâie și mai lăsați 1 minut să fiarbă.
  • Step 7 Când considerați că este gata, îndepărtați oala de pe foc și lăsați să se răcească timp de 10-15 minute, amestecând ocazional, înainte de a turna în borcane curate, uscate și sterilizate. Se înfiletează capacele și se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru 15 min. După aceea se întorc în poziția normală, iar când s-au răcit de tot se depozitează în cămară.
  • Step 8

 

 


Related Posts

Gem de coacăze … the best jam is home made jam !!!

Gem de coacăze … the best jam is home made jam !!!

  Este sezon la coacăze …. Ce pot să vă spun mai mult.  Am eliberat copiii în grădină și după ce s-au săturat ( a fost nevoie de două zile) am cules ce-a mai rămas … și uite așa s-a făcut de vreo 5 borcănașe […]

Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre

Jeleu ( sau poate peltea ) de coacăze negre

    Coacăzul negru este o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa.  Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-a inspirat pe primii […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *