tarta cu ricotta, prosciutto si flori de dovlecel

Deja v-ați obișnuit cu drumul meu spre munte în fiecare weekend, drum care trece prin fața Selgros-ului din Ernei. Până și copiii știu că oprirea la Selgros face parte din planul de weekend. Ei, și de fiecare dată intrăm cu un plan de bătaie și o listă de ingrediente și bineînțeles aici găsim cam tot ce ne taie capul.

Luna august pentru noi este plină de fructe și legume din grădina proprie, așa că azi este despre flori.

Povestea mea este una foarte simplă : ce faci când ai grădina plină de flori??? păi fie le umpli fie le adaugi în tot felul de preparate. Nu faceți ochii mari vorbesc despre florile de dovlecel, mari și galbene, numai bune adunate din grădină dimineața când încă sunt pline de rouă.

Cu toate ingredientele pregătite mă grăbesc să vă spun ce am făcut cu florile mele, asta până nu se ofilesc.

INGREDINTE

  • 1 foaie de aluat foietaj, adusă la temperatura camerei ( o puteți tăia în jumătate și astfel veți obține 2 plăcinte mai înguste) – se poate face acest aluat și în casă dar eu îl prefer pe cel din comerț ( nu am răbdarea necesară pentru el )
  • 1 cutie ricotta proaspătă – 250 gr.
  • 4-6 felii proaspete de prosciutto, rupte în bucăți
  • 2 linguri de cremă de oțet balsamic
  • 2 linguri ulei de măsline extra virgin

  • sare de mare și piper negru proaspat râșnit
  • 1 dovlecel galben tăiat în felii rotunde, subțiri
  • flori de dovleac proaspete
  • cimbru lămâios sau cimbru cu o notă de lămâie,  un cimbru puțin altfel
  • parmezan ras

METODA

Se încălzește cuptorul la 200 ° C.

Se ia o tavă de copt și se tapetează cu hârtie. Se întinde foaia de aluat ( sau foile dacă ați tăiat-o în două).  Se ia întreaga cantitate de ricotta și se întinde uniform pe suprafața aluatului lăsând liberă marginea ( 1-2 cm ).

Se adaugă peste ricotta feliile de prosciutto rupte.

Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 15 min. sau până este gata.

Florile de dovleac : în primul rând este indicat ca aceste flori să fie proaspete. Există două categorii de flori: fete și băieți. Florile de sex feminin cresc direct din dovlecel, în timp ce florile de sex masculin cresc pe tulpina plantei. Buuunn… aveți două feluri de flori: cu dovlecel și fără. Lăsați dovlecelul atașat de floare și tăiați în jumătate cu floare cu tot. Cu foarte mare atenție îndepărtați stamina florii (este amară).

Se pregătește apoi într-un borcan sau sticlă cu capac un amestec din 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură cremă oțet balsamic, sare și piper. Se pune capacul și se agită bine.

Se taie dovlecelul felii. Cu dressingul obținut se ung aceste felii și se pun deoparte.

Când vedeți că tarta este aproape gata și că marginile se umflă și încep să-și schimbe culoarea, se adaugă feliile de dovlecel. Se mai lasă în cuptor vreo 5 min, până prind puțină culoare.

Se scoate din cuptor și se adaugă deasupra florile de dovleac, cimbru lămâios și se presară cu parmezan ras.

Se servește fierbinte cu dressingul obținut alături, sau adăugat deasupra.

 

 

tarta cu ricotta, prosciutto si flori de dovleac
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 1 foaie de aluat foietaj, adusă la temperatura camerei ( o puteți tăia în jumătate și astfel veți obține 2 plăcinte mai înguste) – se poate face acest aluat și în casă dar eu îl prefer pe cel din comerț ( nu am răbdarea necesară pentru el )
  2. 1 cutie ricotta proaspătă – 250 gr.
  3. 4-6 felii proaspete de prosciutto, rupte în bucăți
  4. 2 linguri de cremă de oțet balsamic
  5. 2 linguri ulei de măsline extra virgin
  6. sare de mare și piper negru proaspat râșnit
  7. 1 dovlecel galben tăiat în felii rotunde, subțiri
  8. flori de dovleac proaspete
  9. cimbru lămâios sau cimbru cu o notă de lămâie, un cimbru puțin altfel
  10. parmezan ras
Instructions
  1. Se încălzește cuptorul la 200 ° C.
  2. Se ia o tavă de copt și se tapetează cu hârtie. Se întinde foaia de aluat ( sau foile dacă ați tăiat-o în două). Se ia întreaga cantitate de ricotta și se întinde uniform pe suprafața aluatului lăsând liberă marginea ( 1-2 cm ).
  3. Se adaugă peste ricotta feliile de prosciutto rupte.
  4. Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 15 min. sau până este gata.
  5. Florile de dovleac : în primul rând este indicat ca aceste flori să fie proaspete. Există două categorii de flori: fete și băieți. Florile de sex feminin cresc direct din dovlecel, în timp ce florile de sex masculin cresc pe tulpina plantei. Buuunn… aveți două feluri de flori: cu dovlecel și fără. Lăsați dovlecelul atașat de floare și tăiați în jumătate cu floare cu tot. Cu foarte mare atenție îndepărtați stamina florii (este amară).
  6. Se pregătește apoi într-un borcan sau sticlă cu capac un amestec din 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură cremă oțet balsamic, sare și piper. Se pune capacul și se agită bine.
  7. Se taie dovlecelul felii. Cu dressingul obținut se ung aceste felii și se pun deoparte.
  8. Când vedeți că tarta este aproape gata și că marginile se umflă și încep să-și schimbe culoarea, se adaugă feliile de dovlecel. Se mai lasă în cuptor vreo 5 min, până prind puțină culoare.
  9. Se scoate din cuptor și se adaugă deasupra florile de dovleac, cimbru lămâios și se presară cu parmezan ras.
  10. Se servește fierbinte cu dressingul obținut alături, sau adăugat deasupra.
Adapted from Donna Hay
Adapted from Donna Hay
Bucătăria Familiei Mele http://alexjuncu.ro/

Related Posts

Clătite cu zucchini și iaurt

Clătite cu zucchini și iaurt

  Este atât de urât afară încât nici chef de gătit nu am…așa că azi am încercat ceva super ușor, care în final s-a dovedit a fi de mare efect și foarte gustos !! Ingrediente :   2- 3 zucchini/dovlecei dați prin răzătoarea mică și […]

Bacon & Cheese Baked Egg Cups

Bacon & Cheese Baked Egg Cups

      Știți care este cel mai bun lucru cu aceste cups /  muffins / brioșe pentru mic dejun ???   Poți să le faci cum te taie capul și poți să folosești ce ingrediente vrei: ardei, ciuperci, șuncă, ierburi, diferite brânzeturi sau ce […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *