Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni » Bucătăria familiei mele
Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni

Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni

1 Comment

 

Tot ceea ce este  scris în aceste rânduri face parte din experiența mea personală, care poate sau nu să se aplice şi în cazul copilului dvs.

 

 ** Este important să rețineți că, chiar și în această etapă, nu toți copiii cu vârsta cuprinsă între 8-12 luni  mănâncă aceleași cantități și nici nu trebuie să mănânce aceleași alimente. Datorită vârstelor diferite la care bebelușii încep diversificarea alimentației , unii copii de 10 luni încă nu au avut produse lactate, de exemplu. Există copii care nu încep solidele până la 8 luni și, prin urmare, sugestiile de alimente prezentate aici , nu sunt adecvate. Eu vă prezint totul din punctul meu de vedere , care am început diversificarea alimentației copiilor mei în jurul vârstei de 4 luni.

Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni

Intre 8 și 10 luni este perioada în care copilul încearcă insistent să meargă de-a buşilea, el este deja un omuleț şi simțim că are lucruri de spus . Ne e clar că ar vrea să meargă și să exploreze lumea ce îl înconjoară.

Suntem încă în etapa 2 a diversificării alimentație și ne apropiem de etapa 3.

În această etapă, bebelușul poate avea un interes scăzut față de mâncare și  poate începe brusc să refuze să mănânce. Este pur şi simplu prea ocupat pentru a opri explorarea lumii lui şi poate fi destul de bosumflat, atunci când  este așezat în scaunul lui înalt ca să mănânce.
Având în vedere că independența bebelușului este în creștere, poate începe, de asemenea, în a arăta preferințe pentru anumite alimente şi va refuza să fie hrănit cu lingura . Răbdare – această etapă în încercarea de a hrăni bebelușul este destul de provocatoare dar va trece în curând. Lăsați copilul să fie ghidul dvs . şi  încercați să nu fiți frustrați. Este important pentru copil să decidă ce alimentele vrea să mănânce. Până să vă da-ți seama copilul dvs. va mânca toate alimentele pentru adulți şi se va bucura de mese împreună cu aceștia. 
Etapa 2 în hrănirea bebelușilor este un termen care se aplică atunci când alimentele pentru copii devin mai groase şi texturate.
In această etapă alimentele pentru copii sunt alimentele care au un risc alergen scăzut, când se vor introduce anumite produse lactate şi / sau produse de grâu .Tot în această etapă alimentele sunt mai fibroase, un pic mai acide şi conțin o cantitate mai mare de proteine. Aceste alimente ar trebui să fie bine tolerate şi digerate.

Alimente pentru bebei de la 8-10 luni:

FRUCTE: afine- pepene galben și roșu- kiwi -papaya-struguri ( nu se servesc singuri , ci curățați și amestecați în diferite feluri de mâncare)-cireşe-smochine
LEGUME: brocoli-conopidă- asparagus-vânătă- cartofi albi-ceapă-ardei-praz
CEREALE: in-biscuiți graham-biscuiți multi cereale-cheerio’s-pâine prăjită(toast)-germeni de grâu-susan
PROTEINE: gălbenuș de ou-vită-pește
LACTATE: brânză de vaci – crema de brânză-brânză cottage-brânză cedar
 
FRUCTE
Începeți să faceți propriile dvs. combinații de fructe odată ce copilul a avut mai multe fructe fără nici o reacție . Dupa 8 luni –  încercați să-i oferiți fructe coapte crude sau semifierte. Fructele vor fi printre primele alimente pe care le va ține în mână.
LEGUME
Încercați să amestecați legumele cu niște brânză pentru gusturi suplimentare . Căliți sau gătiți pe grătar ceapa sau ardeii folosiți în mâncare sau serviți-le ca aliment de luat în mână. 
 

Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni

CEREALE
Încercați să amestecați împreună cerealele pe care copilul dumneavoastră le-a încercat deja și la care nu a avut  nici o reacție . Începeți să-i oferiți diferite feluri de pâine  şi brioșe atunci când copilul începe să mănânce mâncarea și sub formă de bucăţele.  Vă puteți gândi deja să achiziționați o mașină de pâine.Vă va fi foarte utilă.
 Pastele sunt de asemenea alimente care pot fi introduse in alimentație, mai ales atunci când începe să mănânce cu mâna. Pastele sunt foarte hrănitoare , mai ales pastele de pe piață care sunt îmbogățite cu vitamine şi minerale. Pastele sunt, de asemenea, încărcate cu carbohidrați care ajută corpul copilului să  producă energie. Noi am început cu Pastina și a fost un mare succes . Dacă găsiți Pastina Organic sau orice alt fel de paste organice și mai bine. Mai puteți încerca de asemenea și pastele din orez – foarte delicioase.  Întotdeauna gătiți pastele în apă clocotită şi conform indicațiilor de pe pachet.
 PROTEINE
Odată ce copilul a ajuns la vârsta de 8 luni, încercați gălbenușul de ou – șansa perfectă de a-l amesteca cu  unele legume sau brânză.
 LACTATE
Piureul de avocado cu un pic de cremă de brânză – un extraordinar mic dejun. Puteți experimenta diferite brânzeturi și iaurturi acum.
 

Diversificarea alimentaţiei

 
8 luni este un moment potrivit pentru a începe să folosiți ierburi și condimente , proaspete sau uscate,  o modalitate foarte bună de a oferi arome interesante, fără utilizarea de zahăr sau sare în alimentația copiilor, cum ar fi:

  • vanilie
  • piper
  • busuioc
  • rozmarin
  • mărar
  • oregano
  • fenicul
  • patrunjel
  • coaja de lămâie
  • ghimbir
  • scorţişoară
  • mentă
  •  nucșoară
  •  anason
Condimentele pot oferi beneficii suplimentare, altele decât schimbarea unui produs alimentar plictisitor într-o experiență nouă.
Ghimbir – un ajutor de nădejde în combaterea afecțiunilor respiratorii.
Scorțișoara – împiedică dezvoltarea bacteriilor din stomac şi stimulează pofta de mâncare;
Usturoiul –  singurul antibiotic care ucide bateriile și protejează corpul în același timp.Ajută la digestie și ține mucoasa stomacală sănătoasă.              
Coriandru – ajută digestia și previne stările de greață, balonare, stimulează apetitul.
Mărar – detoxifiant şi expectorant. Este de asemenea extrem de util în rezolvarea problemelor digestive (colici, crampe sau diaree), în special la copii. 
Busuioc-stimulează sistemul imunitar şi este indicat în afecțiunile specifice sezonului rece (răceală, febră, tuse)
Menta- stimulează digestia sănătos, ajută la probleme respiratorii, stimulent general care binedispune, răcorește și tonifică.
 
Acum este momentul să învețe să mestece.  8 luni este vârsta la care indiferent dacă are sau nu dinți, aproape din reflex, bebelușul învață să mestece. Odată ce copilul își poate folosi degetul mare și arătătorul pentru a ține obiecte mici, îi puteți da legume mărunțite, fructe coapte, tăiate in bucăți și biscuiți. Copiii sunt încântați să-și descopere dexteritatea de a mânca singuri aceste alimente.  Începeți prin a amesteca in piureul obișnuit mici bucăţele din legume/fructe, urmând ca în următoarele zile să măriți bucățelele sau cantitatea de bucăţele. Toți bebelușii sunt diferiți şi nu există o vârstă specifică pentru introducerea bucăţelelor şi a alimentelor care pot fi ținute in mână. Dvs. ar trebui să introduceți acest tip de alimentele atunci când  simțiți că bebelușul este gata, acest lucru poate fi intre 7-10 luni. 
 
Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni
Atenție! La această vârstă orice obiect de dimensiuni mici -inclusiv unele alimente – poate ajunge în trahee, blocând căile respiratorii ale copilului. 
Cu cât copilul înaintează în vârstă învață și încearcă lucruri noi,  dar există un nivel de frustrare care vine cu fiecare realizare. Dacă dvs. îi oferiți alimente care presupun să fie ținute în mănă şi copilul nu este pregătit fizic pentru a ridica şi ține în mână respectivele  alimente, bebelușul  poate deveni frustrat.  Este important să se limiteze frustrarea copilului, astfel încât să nu înceapă din neatenție promovarea unei relații negative cu alimentele şi auto-alimentarea.
Degetele îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități motorii fine, iar alimentele care se pot ține in mână permit copilului experimentarea produselor alimentare într-un mod distractiv  . Alimentele ideale de ținut în mână sunt acele alimente care sunt ușor de mestecat între gingii. Aceste  alimente îl ajută pe copil să învețe să se hrănească singur. 
 

Dacă aveți posibilitatea cumpărați Baby Safe Feeder adică suzeta anti-înec pentru bebeluși, aceasta este denumirea sub care circulă pe piața din România. Se folosește în momentul în care se introduc alimente solide crude in alimentația copilului sau când încep dinții .Nouă ne-a fost de mare folos. Am primit-o ce e drept dar exista si  in România .

 

 

 Să recapitulăm .  Începând cu vârsta de 8 luni puteți să-i oferiți bebeului dvs. următoarele alimente:
CEREALE , BOABE și SEMINȚEOrz – Hrișcă – In – Mei – Ovăz – Paste – Orez – Grâu – Germeni de grâu – Susan
FRUCTEAvocado – Caise – Mere – Banane – Afinele – Pepene galben
Cireşe – Merișor – Curmale – Smochine – Struguri – Kiwi – Mango – Nectarine
Papaya – Piersici – Pere – Curmal japonez – Prune – Prune uscate – Dovleac
LEGUMEDovlecel – Anghinare – Sparanghel – Broccoli – Morcovi – Conopidă – Vinetele – Fenicul – Fasole verde – Praz  – Ceapă – Păstârnac – Mazăre – Ardei – Dovlecel de vară -Cartofi dulci – Zucchini
PROTEINE: Linte şi fasole uscate – Carne de vită – de pui – de curcan – gălbenuşuri de ou – pește- Tofu
LACTATEBrânză de vaci – Cremă de brânză – Brânză cottage – Brânză cedar – niciodata brânzeturi moi precum brânză Brie sau cu mucegai!
 
 
Si acum rețete:  AICI
 
 
 


1 thought on “Diversificarea alimentaţiei între 8-10 luni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.