Gem de afine... să fie negre ??? să fie roşii ?? culoarea nu mai contează »
Gem de afine… să fie negre ??? să fie roşii ?? culoarea nu mai contează

Gem de afine… să fie negre ??? să fie roşii ?? culoarea nu mai contează

12 Comments

gem de afine

 
Poate vă întrebaţi de unde am scos afinele, când afară e un frig de-ţi îngheaţă copiii până ajung la grădiniţă. Ei bine, le-am scos din congelator.
Şi vă mai spun doar atât : mai am la congelator câteva pungi cu fructe de pădure cu care mi-am propus să mă laud pe la Crăciun. Aşa că nu aruncaţi cu pietre. Nimic nu se compară cu o dulceaţă proaspătă în toiul iernii.
Acestea fiind spuse am dat gata o pungă mare de afine negre şi una mai mică de afine roşii ( producţie proprie).
 

gem de afine

Am făcut două gemuri, fiecare în oala lui , deci cantitățile au caracter informativ.

Cum fac gemul de afine?

 
1 kg afine
500 gr. zahăr
zeama de la 1/2 lămâie
coaja de la un măr
 
 
Mie personal îmi plac afinele să se simtă în gem şi de aceea nu le zdrobesc, pisez sau trec prin blender, le las întregi aşa cum le-a dat mama natură. 
Puteţi folosi pectină din comerţ pentru a grăbi procesul de îngroşare al gemului, care mie personal nu prea îmi place şi de aceea folosesc coajă de măr , pe care o îndepărtez în final.
In primul rând dacă folosiţi afine proaspete , le spălaţi şi curăţaţi (codiţe, frunze). Dacă folosiţi afine îngheţate se presupune că această operațiune a fost deja făcută înainte de congelare. Eu am folosit afine congelate ( de mine , după metoda proprie ), aşa că le-am scos din congelator cu o seară înainte şi le-am lăsat să se dezgheţe la temperatura camerei (direct în vasul în care urma să le fierb) , împreună cu zahărul.
Dimineaţă am pus totul la fiert, împreună cu coaja de măr. Afinele mele au lăsat peste noapte foarte mult suc, de aceea nu am adăugat apă. Dacă folosiţi afine proaspete şi nu vă place gemul gros , puteţi adăuga o cană cu apă înainte de a pune oala pe foc.
Se pune la foc moderat spre mic până începe să fiarbă , amestecând constant. Dacă nu vreţi să striviţi fructele atunci doar scuturaţi, agitaţi , zgâlţâiţi cratiţa ca să nu se prindă. Când este aproape gata se adaugă sucul de la 1/2 lămâie.
 
 
Dacă face spume, culegeţi spuma cu o spumieră, deoarece nu va dispărea prin fierbere . 
Când consideraţi că este gata opriţi focul şi picuraţi o cantitate mică de gem pe o  farfurie lăsată în congelator vreo 5 min. Introduceţi farfuria din nou în congelator. După câteva minute, dacă atunci când înghiontiţi gemul face riduri, gemul dvs. este gata. Dacă nu, gătiţi ceva mai mult, opriţi focul şi testaţi gemul din nou. 
Şi încă ceva : să nu uitaţi să ştergeţi constant marginea oalei cu un prosop de bucătărie umed.
 
 
 In timp ce gemul fierbea,  m-am ocupat  de borcane. Se încălzește cuptorul la 110 grade C (cu ventilator pornit). Se pun 2-3 borcane în cuptor timp de 15 minute pentru a le steriliza.
 Când este gata ( toată treaba ar trebui să dureze max. 1 oră ) se lasă să se răcească gemul timp de 5 minute în oală – acest lucru va garanta că afinele nu vor pluti în partea de sus a borcanului .  Apoi se toarnă în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele şi se răstoarnă, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de oră. După aceea se întorc în poziţia normală , iar când s-au răcit de tot se depozitează într-un loc întunecat şi răcoros.
 
 
Povestea este identică şi în cazul în care folosiţi afine roşii zise şi merişoare . 
De unde faceţi rost de afine roşii ??? Nu ştiu şi nici nu e treaba mea…
 

EU am în grădină !!!

Acesta este rezultatul final..
 
 
Să aveţi poftă !!!!
 
 

gem de afine


Related Posts

Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi

Gem / peltea / jeleu de fructe de pădure fără sâmburi

    A început sezonul la ” gemut ” …  Și pentru că anul trecut s-a terminat foarte repede, anul ăsta am hotărât „să gem” mai mult. Am găsit pe Valea Mureșului o groază de fructe de pădure așa că mi-am făcut rost de 3 […]

Crumble cu piersici și afine

Crumble cu piersici și afine

    Primesc piersici … atât de bio erau piersicile astea de nu vă vine să credeți…  aromate, savuroase, proaspăt culese din copac, nestropite nici măcar odată, cu puf pe ele și urâte, mai frate, urâte dar bune rău.       crumble      […]



12 thoughts on “Gem de afine… să fie negre ??? să fie roşii ?? culoarea nu mai contează”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.