Gătitul pentru copii cu copii. O adevărată aventură.
Dintotdeauna am știut că voi fi mamă, dar niciodată nu m-aș fi gândit că voi ajunge să gătesc, să fac fotografii și mai ales să scriu. Știu mă repet. Dar acesta e adevărul.
A venit momentul să-mi găsesc locul meu în lume și am realizat că devenind mamă mi-am găsit calea. Cel mai important job este creșterea copiilor mei, un drum foarte clar de-altfel.
Copiii pe primul loc. Aici soțul meu ar avea câte ceva de obiectat dar acum povestim despre locul meu în bucătărie alături de copii. Și cum dragostea trece prin stomac a fost musai să îi răsfăț pe ai mei cu ce e mai bun.
Și ca să vedeți ca munca mea (adică răbdarea) nu a fost în zadar acum vreo două zile brunetul meu întreabă: „Auzi mama, dacă în loc să mă fac doctor decid să mă fac bucătar e ok? „. Întrebarea a venit în timp ce învârtea niște aluat. My job is done!!
PÂTE BRISÉE :
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică lăsat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
2. Adăugați în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
3. Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
4. Îndepărtați aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat pe care o apăsați în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Înveliți discul de aluat în folie alimentară și dați la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Sfat – Pentru economie de timp aluatul îl puteți cumpăra din magazin – se găsește la frigidere sub denumirea de Pâte brisée. Nu alungați acestă idee mai ales dacă nu ați avut timp să pregătiți aluatul și vă este o super poftă de o galette cu fructe.
INGREDIENTE PENTRU GALETTE
- 4 caise, 4-5 prune, 3 piersici
- 150 gr. cremă mascarpone
- coaja și sucul de la 1 lime necerat
- 1 lingură zahăr brun
- 50 gr. zahăr pudră
- 1 ou pentru pensulat tarta
- fulgi de migdale
Într-un vas mic amestecați ușor mascarpone, coaja și sucul de lime și lingura de zahăr brun. Învârtiți de vreo două ori lingura în cremă. Luați acest amestec de brânză și dați-l vreo jumătate de oră la frigider, asta pentru a se pătrunde toate aromele.
Preîncălziți cuptorul la 180 grade C.
Aluatul făcut după rețeta de mai sus se scoate de la frigider și se lasă să se odihnească 10 minute la temperatura camerei.
Într-o farfurie adâncă amestecați cele 50 gr. zahăr cu fructele tăiate felii groase. Învârtiți prin farfurie până când sunt bine acoperite cu zahăr.
Luați aluatul și întindeți-l cu un sucitor, până ajungeți la dimensiunea și forma dorită. Este o tartă „rustică” așa că imperfecțiunea aluatului este de bine. În timp veți dobândi tot felul de abilități în a întinde aluatul cât mai rotund. Dacă doriți neapărat să fie rotund perfect atunci tăiați marginile imperfecte cu un cuțit. Puteți lucra direct pe foaia de copt.
Întindeți amestecul de cremă de brânză pe toată suprafața aluatului, dar atenție lăsați marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.
Adăugați fructele peste cremă și împăturiți marginile aluatului, lăsând mijlocul neacoperit.
Marginile se pensulează cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține aceea crustă aurie.
Presărați zahăr brun și migdale pe marginea întoarsă.
Coaceți timp de 30-35 de minute sau până aluatul devine galben auriu.
Se servește caldă stropită cu sirop de agave sau poate cu niște miere și un glob de înghețată de vanilie deasupra.
Cel mai bun desert în acestă perioadă. Înlocuiți drupele cu orice fructe de sezon găsiți. Efectul acestei tarte este garantat indiferent de compoziție.
Înlocuiți crema de mascarpone cu niște sos marinara și fructele cu legume și obțineți o minunată tartă sărată.
Este o rețetă atât de ușoară încât și un copil ( supravegheat) o poate face .
GALETTE CU FRUCTE (DRUPE), MASCARPONE ȘI FULGI DE MIGDALE
Ingredients
Directions
1 thought on “Galette cu fructe (drupe), mascarpone și fulgi de migdale”