Pâinea cu unt aromatizat este o alegere delicioasă și sănătoasă, care îmbină gustul bogat și cremos al untului cu notele subtile de arome adăugate, precum leurda sau alte ierburi proaspete. Textura moale și pufoasă a pâinii se potrivește perfect cu untul aromatizat, creând o combinatie perfectă de arome și texturi. Este o gustare delicioasă și reconfortantă, potrivită pentru orice moment al zilei.
Asta dacă mai apucă să se răcească.
INGREDIENTE PÂINE CU LEURDĂ / PULL APART WildGARLIC BREAD
- 380-400 gr. făină
- 120 ml. apă caldă
- 1 plic drojdie
- 1/2 linguriță zahăr
- 15 gr. unt la temperatura camerei
- 100 ml. lapte ( sau apă)
- 1 linguriță de sare
- 2,5 linguri ulei de măsline
Untul aromat
CUM FAC CEA MAI BUNĂ PÂINE CU Leurdă?
Pregătesc mixerul cu cârligul pentru frământare. Adaug apa caldă în bolul mixerului. Presar deasupra zahărul și drojdia. Amestec puțin și las 10 minute până face spume.
Acum adaug laptele ( sau restul de apă), uleiul de măsline, sarea și încep să adaug făina puțin câte puțin. Las mixerul să frământe vreo 10 minute. Aluatul trebuie să fiu unul care se lipește de fundul vasului dar s-a îndepărtat de pe margini. Altfel spus este un aluat puțin lipicios și moale.
Acopăr cu folie alimentară și las la dospit cam 1 oră, într-un loc cald fără schimbări bruște de temperatură.
Între timp în vasul blenderului adaug untul la temperatura camerei, sarea și leurda. Apas puls până obțin o pastă.
Dau deoparte.
Când s-a dublat în volum îndepărtez folia și pe baltul presarat cu făină întind aluatul într-un dreptunghi.
Ung aluatul cu untul aromat și tai în fâșii cu cuțitul de pizza, ca în fotografii.
Așez rulourile de aluat apropiate intr-o tava cu arc unsa cu unt. Eu am calculat după dimensiunea tavii ( am folosit o tava de 18 cm) și mi-au încăput 12 rulouri.
Din marginile aluatului au mai reușit încă 4 bucăți. Dacă încercați cu o tavă de 21 cm ar trebui să intre tot aluatul.
Dimensiunile rulourilor pot să difere. Nu trebuie să fie la fel.
Dau la cuptorul preîncălzit la 180 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 40-45 de minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când crusta este ușor maronie și crocantă.
Și acum final touch. Untul rămas îl întind peste pâinea fierbinte. Sunetul untului care sfârâie pe coaja pâinii fierbinți este muzică pentru suflet.
View this post on Instagram
SFAT –
Dacă faceți mai mult unt și doriți să-l păstrați: puneți untul cu leurdă într-un recipient curat sau formați un rulou în folie alimentară. Untul cu leurdă se poate ține la frigider cel puțin 1-2 săptămâni. Dar poate fi și înghețat de minune.
View this post on Instagram
PÂINE CU LEURDĂ / PULL APART WILDGARLIC BREAD
Ingredients
- 380-400 gr. făină
- 120 ml. apă caldă
- 1 plic drojdie
- 1/2 linguriță zahăr
- 15 gr. unt la temperatura camerei
- 100 ml. lapte ( sau apă)
- 1 linguriță de sare
- 2,5 linguri ulei de măsline
- Untul aromat
- 100 gr. unt (rețeta mea în link) + un vârf de cuțit de sare + 30 gr. leurdă proaspătă mărunțită
Directions
- Step 1 Pregătesc mixerul cu cârligul pentru frământare. Adaug apa caldă în bolul mixerului. Presar deasupra zahărul și drojdia. Amestec puțin și las 10 minute până face spume.
- Step 2 Acum adaug laptele ( sau restul de apă), uleiul de măsline, sarea și încep să adaug făina puțin câte puțin. Las mixerul să frământe vreo 10 minute. Aluatul trebuie să fiu unul care se lipește de fundul vasului dar s-a îndepărtat de pe margini. Altfel spus este un aluat puțin lipicios și moale.
- Step 3 Acopăr cu folie alimentară și las la dospit cam 1 oră, într-un loc cald fără schimbări bruște de temperatură.
- Step 4 Între timp în vasul blenderului adaug untul la temperatura camerei, sarea și leurda. Apas puls până obțin o pastă. Dau deoparte.
- Step 5 Când s-a dublat în volum îndepărtez folia și pe baltul presarat cu făină întind aluatul într-un dreptunghi.
- Step 6 Ung aluatul cu untul aromat și tai în fâșii cu cuțitul de pizza, ca în fotografii.
- Step 7 Așez rulourile de aluat apropiate intr-o tava cu arc unsa cu unt. Eu am calculat după dimensiunea tavii ( am folosit o tava de 18 cm) și mi-au încăput 12 rulouri.
- Step 8 Dau la cuptorul preîncălzit la 180 C (căldură sus, jos și ventilație) pentru 40-45 de minute. Dar depinde de cuptor. Sau până când crusta este ușor maronie și crocantă.
- Step 9 Și acum final touch. Untul rămas îl întind peste pâinea fierbinte. Sunetul untului care sfârâie pe coaja pâinii fierbinți este muzică pentru suflet.
- Step 10