Farmecul gătitului în aer liber….
Odată cu venirea căldurii începe şi un nou sezon pentru cei care dețin o terasă mai mare sau o casă la țară, dar şi pentru cei pasionați de ieșirile cu cortul, dincolo de căldura înăbușitoare a orașului.
Nici nu știți câte se pot face cu un grătar, ingrediente şi rețete bune.
Petru 4 persoane aveți nevoie de :
- 7-8 pulpe de pui dezosate
- 2 lămâi
- 1 linguriță muștar boabe
- 2 linguri muștar dulce
- 1 linguriță de miere
- sare şi piper
- 2 ardei grași
- un dovlecel
- 1 cățel usturoi
- ulei de măsline
- şi orice alte legume mai doriţi: vinete, roşii, zucchini, ciuperci
Pulpele de pui se spală şi se curăță de piele (doar dacă doriţi). Se crestează puţin şi se așează pe o tavă sau o farfurie mai mare.
Într-un bol amestecați muștarul dulce cu zeama de la lămâii, mierea , boabele de muștar, sare şi piper.
Ungeți pulpele cu acest amestec, acoperiți cu folie de plastic şi lăsați să se marineze 45 min-1 oră la frigider.
Legumele se spală şi se taie astfel: ardeiul în fâşii late, dovleceii de-a lungul în felii subțiri, vinetele rondele etc. Așezați legumele într-un vas și condimentați cu sare şi piper , usturoi tăiat felii subțiri şi ulei de măsline. Acoperiți vasul şi lăsați-l aşa vreo 30 min.
În acest timp ” cineva” ar trebui să se ocupe de foc. Asta în cazul în care nu a început deja această operațiune. Am înțeles din surse de la fața locului că un foc ca la carte (fără cărbuni din comerț și alte șmecherii) , cu jar şi flacără doar atât cât trebuie durează mai bine de 1 oră.
Acesta este şi timpul de marinare.
Trece ora, cuptorul e pregătit aşa că i-am dat bătaie (adică i-am înmânat soțului din dotare, mare șef peste grătar, tava cu pulpe şi legumele).
Legumele se frig câteva minute pe ambele părți , iar când sunt gata se mai stropesc cu puţin ulei de măsline, sare şi piper dacă e necesar. Deoarece ne-a permis grătarul am pus totul la fript în acelaşi timp. Legumele s-au făcut primele.
Frigeți pulpele circa 15 min., întorcându-le frecvent iar când sunt gata ungeți-le din nou cu marinata rămasă. Vor deveni crocante la exterior şi moi la interior.
Să nu uitaţi să aduceţi mulţumiri persoanei care a stat lângă grătar mai tot timpul- metoda clasică pentru a vă asigura succesul preparatelor la grătar şi pe viitor.
O vorbă bună este tot ceea ce unii au nevoie.
Se servesc fierbinți !!!!