Este o rețetă foarte bună și se obține un ketchup de vis, dar să nu mă înjurați deoarece este munca și sunt vase murdare.
Ingrediente pentru 1 L ketchup
- 2 kg roșii galbene sau roșii sau portocalii
- 6 ardei mari galbeni sau roșii
- 2 cepe roșii
- 1 bulb fenicul
- 2 tulpini de țelină
- o bucată de ghimbir (așa de 2 degete)
- 4-5 căței de usturoi
- 1 ardei iute
- frunze de busuioc
- frunze de țelină
- 2 linguri semințe coriandru
- 5 cuișoare
- 2 lingurițe piper boabe
- sare de mare și piper proaspăt râșnit, după gust
- 50-100 ml. oțet de vin roșu
- 100 gr. zahăr brun
- ulei de măsline
Cum fac ketchup?
Pentru început coacem ardeii. Se pun la copt pe o plită sau pe un grătar (fără flacără direct pe ei). Când sunt copți se sărează și se pun într-o oală cu capac vreo 40 min. să se înmoaie. Se îndepărtează apoi cotorul, sâmburii, nervurile, se înlătură pielițele și se taie mărunt.
Între timp curățați și tocați roșiile.
Legumele – ceapa, feniculul, tulpina de țelină, ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute – se curăță și se taie mărunt, fie din cuțit, fie cu ajutorul mașinii de tocat. Le puneți toate într-o oală încăpătoare împreună cu vreo 5 linguri ulei de măsline, coriandru, boabele de piper și cuișoarele. Fierbeți încet la foc mic până se înmoaie legumele.
Adăugați roșiile și ardeii copți peste legume, condimentați cu sare și fierbeți înăbușit până se reduce la jumătate.
Spre final adăugați frunzele de busuioc și cele de țelină.
Sosul obținut îl puneți în blender pentru obține o pastă. Și această pastă o treceți de două ori prin sită până veți obține un sos omogen.
Îl turnați înapoi în vas, adăugați zahărul și oțetul și lăsați să fiarbă până ajunge la textura dorită.
În final condimentați cu sare și piper, după gust.
Se toarnă fierbinte în sticle sterilizate, se sigilează și se depozitează în cămară.
Încă e toamnă, așa că o toamnă frumoasă și bogată vă doresc !
Adaptare după Jamie Oliver „Jamie at home„
Ce bine arata!
si ce bun este 🙂
Trimite on-line niste mostre, sa testam, ca altfel nu te cred 😀
trimite adresa 🙂
Ce aromat e! Imi place combinatia pe care ai facut-o.
Doamne, cum arata! Asa l-as intinde pe paine proaspata 😀
sau prajita si frecata cu usturoi…
Am facut-o si eu toamna trecua dupa reteta lui Jamie insa nu am copt ardeii si a fost delicios!!
Arata superb ..As vrea sa incerc sa prepar si eu aceasta reteta, desi nu ma prea pricep. As avea doua intrebari, daca ai putea sa imi raspunzi. Cand spui ca se curata si se toaca rosiile, inseamna ca trebuie sa le curat de coaja? As putea sa le dau prin separatorul de rosii?
Rosiile nu trebuie curatate de coaja…oricum va trebui trecut tot sosul prin sita si se va separa tot ce este mai mare.
Multumesc. Zilele astea ma ocup…cel mai sigur sambata. Abia astept 🙂
Odata cu aceasta reteta pot spune ca am dobandit o adevarata tehnica de tocat din cutit…nici nu ma gandeam ca am sa fiu capabila sa manuiesc cutitul cu atata maiestrie 🙂 Foarte bun ketchup-ul si cred ca trebuie sa ma pregatesc sa mai fac vreo cateva sticlute…
Awww…ma bucur ca esti multumita 😛