Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
1. 1 / 4 ceașcă pepene galben moale , tăiat cuburi, fără sâmburi , fără coajă
2. Faceți piure cu o furculiță – se pot adăuga cereale (dacă doriţi), pentru a îngroșa piureul .
** Pepenele nu trebuie să fie gătit .El este de obicei introdus in alimentație la o vârstă la care copilul poate tolera fructele crude. Pepenele galben poate fi aburit şi apoi făcut piure, dacă preferați, fără a afecta calitățile acestuia.
Un pepene galben mediu copt , la alegere
1. Pepenele galben se taie în jumătate și se scot semințele cu o lingură
2. Îndepărtați coaja de la o jumătate din pepene galben şi apoi tăiați cuburi
3. Vă sugerez pasarea sau servirea sub formă de cuburi ca alimente de ținut în mână. Pepeni într-adevăr nu se păstrează bine sub formă de piure.
4. Dacă totuși decideți să-l faceți piure, pur şi simplu bucățile de pepene se pun in blender şi se fac piure
5. Nu ar trebui să fie nevoie să adăugați lichid suplimentar
6. Adaugați cereale (dacă doriţi), pentru a îngroșa piureul.
1 / 2 cană pepene galben cuburi
1 1 / 2 banană, decojită şi cuburi
1 piersică decojită, fără sâmbure şi cuburi
Combină toate fructele tăiate cuburi şi serviți ca un produs alimentar care poate fi mâncat cu mâna.
Dacă decideți însă să îl faceți piure, pur şi simplu fructele tăiate cuburi se pun în blender. Nu ar trebui să fie nevoie să adăugați lichid suplimentar.
Adăugați cereale (dacă se dorește), pentru a îngroșa până la consistența dorită.
Se pot amesteca şi în iaurt, dacă se dorește .
Vitamine: A, C, acid folic
Minerale: potasiu, calciu
Pentru a pregăti papaya (în primul rând să vă asigurați că este complet copt) curățați coaja, îndepărtați semințele şi apoi faceți piure la consistență pe care bebelușul o va tolera.
Unii părinți care au copii cu stomacul sensibil îl pot da blând la abur pentru a ajuta la descompunerea zaharurilor şi fibrelor pentru o digestie mai ușoară.
Idei pentru servire Papaya pentru bebeluș:
– se poate amesteca cu banane şi avocado
– amestecat în carne de pui și orez pentru o cină de pui tropicală
|
Afine proaspete |
Afine
Vitamine: A, C, K, acid folic
Minerale: potasiu, sodiu, fosfor, fier, magneziu, calciu
1. 1 / 2 kg de afine (proaspete sau congelate)
3. Aduceți apa la fiert. Adăugați afinele şi fierbeți timp de 15 minute până se înmoaie.
4. Păstrați lichidul şi folosind o lingură de spumă transferați afinele în blender/mixer şi faceți piure.
5. Dacă este necesar, se adaugă o parte din lichid pentru a obține consistența dorită.
6. Adăugați cereale (dacă se dorește), pentru a îngroșa compoziţia
Puteți salva lichidul pentru a-l servi ca suc sau să se amestece în cereale, etc.
1 cană de afine proaspete sau congelate
1. Curățați de coajă și îndepărtați miezul merelor , iar apoi tăiați-le cuburi.
2. Într-o cratiță, se adaugă afinele şi merele cu 1 cană de apă.
3. Aduceți apa la fiert şi fierbeți timp de 15 minute până se înmoaie.
4. Faceți piureul după cum este necesar. Adăugați iaurt sau cereale pentru un delicios mic dejun, prânz sau gustare.
1 cană de afine proaspete sau congelate
1. Curățați de coajă piersicile și îndepărtați sâmburii, apoi tăiați cubulețe
2. Într-o cratiță, se adaugă afine, faina de ovăz și piersicile cu 1 1 / 2 cană de apă.
3. Aduceți apa la fiert, apoi fierbeți timp de 15 minute până se înmoaie,şi fulgi de ovăz au absorbit tot lichidul. Se amestecă frecvent.
Faceți piure dacă cum este necesar. Adaugă iaurt sau cereale pentru un delicios mic dejun, prânz sau gustare.
2 linguri de germeni de grâu
Pentru bebeluși: Faceți separat piureul de afine prin ce metodă doriți . Apoi amestecați cu bananele, iaurt și germenii de grâu.Introduceți într-un blender şi faceți piure până se omogenizează.
Pentru copii: Tăiați banana.Puneți afinele la microunde vreo 30 sec. până începe să se formeze suc. Într-un vas adăugați un iaurt mic , acoperiți cu feliile de banane, afine, germeni de grâu şi gata.Se servește. Veți obține vreo 2-3 porții.
1/ 2 cană de afine proaspete (spălate şi alese)
1 ceașcă de brânză de vaci
Într-un castron de sticlă, încălziți afinele în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 30 de secunde. Afinele se așează apoi într-un blender până se omogenizează si devin suculente. Împrăștiați piureul de afine peste brânză şi serviți. Dacă este necesar, pisați cu furculița brânza de vacă pentru a obține textura / dimensiunile pe care bebelușul le poate tolera . Acest amestec este un produs alimentar rapid şi plin de antioxidanți, proteine și calciu.
- Puteți oferi de asemenea copilului acest amestec în bolul său şi îi puteți da în mână o lingură, deoarece acesta se va lipi de lingură , devenind astfel o mâncare bună pentru practica de auto-hrănire.
Kiwi
Vitamine: A, C, K, acid folic
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu
1.Tăiați în două și scoateți miezul cu o linguriță sau îndepărtați coaja cu un cuțit.
2. Pisați cu o furculiță dacă e nevoie . Se pot adăuga cereale pentru a îngroșa şi pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
Kiwi nu are nevoie să fie gătit şi nu ar trebui să fie îndepărtate semințele pentru că de obicei este introdus in alimentație la o vârstă la care copilul poate tolera fructe crude şi un pic de textură.
* Kiwi este bogat in vitamina C și acid şi de aceea poate doriți să așteptați să-l introduceți în alimentație doar atunci când copilul este de 10 luni sau mai mare.
1 kiwi copt – decojit și tocat
1 / 2 banană coaptă – decojită
1 / 2 mango copt – decojit și tocat
Pasați toate fructele împreună sau faceți piure după cum este necesar.Este deosebit de gustoasă această cremă amestecată cu iaurt sau cereale.
Cireşe
Vitamine: A, C, B1, B2, niacin
Minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier
Jumătate kg. cireşe proaspete
1 cană cu apă
Se spală, se curăță şi se scot sâmburii cireșelor. Puneți cireşele într-o cratiță cu 1 cană de apă.
Se aduce la fierbere şi se fierbe timp de 20 de minute, până când se elimină sucul şi cireşele devin moi.
Se lasă să se răcească şi apoi se face piure într-un blender.
Cireşe și mere
1 cană de cireşe fără sâmburi
3 mere medii, decojite, fără miez şi tăiate cuburi
un strop de esență de vanilie
1 ceașcă de apă
1. Adaugă fructele într-o cratiță mică
2. Adăugați apa în cratiță şi vanilia dacă vă hotărâți să o folosiți, aburul rezultat va da o aromă deosebită fructelor
3. Gătiți fructele la abur ușor până se înmoaie şi sunt fierte. Verificați tot timpul nivelul apei.
Când sunt gata transformați-le în piure prin ce metodă doriți.
Fulgi de ovăz şi Cireşe
1 / 2 cană fulgi cereale ( după bunul plac)
1 / 4 ceașcă piure de cireşe
Fulgii de cereale se amestecă cu piureul de cireşe . Puteți folosi cereale speciale pentru copii , pe care le găsiți în comerț sau fulgi de ovăz pregătiți înainte.
Cireşele şi Banana
1 / 4 ceașcă piure de cireşe
2 banane mici
Pasați cu furculița 2 banane mici și adăugați peste piureul de cireşe.
Se amestecă bine în funcție de preferințele bebelușului . Sunt deosebite dacă le adăugați la cerealele bebelușului sau în iaurt.
Piure de cireșe lipicios
1 / 2 ceașcă iaurt simplu,
1 / 4 cană de cireşe (sau piure fin)
1 / 4 ceașcă sos de mere
1 banană
2 linguri de germeni de grâu
Combină toate ingredientele într-un blender. Amestecă până se creează o consistență moale. Puneți acest amestec în bolul său şi îi puteți da în mână o linguriță, deoarece acesta compoziție se va agăța de lingură, devenind astfel o mâncare bună pentru practica de auto-hrănire. Adăugați germeni de grâu suplimentar și compoziția se va agăța chiar mai mult .
Cireşe cu Brânza de vaci ( la fel ca şi în cazul afinelor)
1 / 2 cană de cireşe proaspete (spălate şi fără sâmburi)
1 ceașcă de brânză de vaci
Într-un castron de sticlă, încălziți cireşele în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 30 de secunde. Cireşele se așează apoi într-un blender până se omogenizează și devin suculente. Împrăștiați piureul de cireşe peste brânză şi serviți. Dacă este necesar, pisați cu furculița brânza de vacă pentru a obține textura / dimensiunile pe care bebelușul le poate tolera . Acest amestec este un produs alimentar rapid şi plin de antioxidanți, proteine și calciu.
- Puteți oferi de asemenea copilului acest amestec în bolul său şi îi puteți da în mână o lingură, deoarece acesta se va lipi de lingură , devenind astfel o mâncare bună pentru practica de auto-hrănire.
Idei de amestecuri de FRUCTE
– Aceste amestecuri se pot introduce în Iaurt sau se pot servi împreună cu cereale sau pur şi simplu se amestecă şi se servesc.
Piersică şi cartofi dulci
Mere şi morcovi
Afine, mere şi sos de pere
Pere şi banane
Banane şi afine
Avocado, piersici şi cremă de brânză
Mere şi pere
Piersici şi banane
Banane, afine si pere
Mere şi prune
Afine şi mere
Pere, piersici şi mere etc.
Acadele cu fructe
Când copiilor încep să le apară primii dinți sunt capabili să roadă orice de durere.Există pe piață diverse jucării pentru dentiție care conțin apă și care se răcesc în frigider pentru calmarea durerilor gingiilor.
De aceea vă ofer varianta mai ieftină şi mai sănătoasă a acestor jucării şi câteva idei de a prepara în casă acadele de fructe răcite la congelator, care sunt și sănătoase și utile.
În primul rând oricine are în casă o tavă pentru cuburile de gheață și niște bețe pentru înghețată.
Acadele cu banane
1 cană piure banană (sau 2 banane foarte coapte)
1 cană iaurt simplu
Se amestecă sau se fac piure împreună până când ajungeți la o compoziție moale.
Se toarnă amestecul în tăvi de gheață şi se congelează. Scoateți un cub sau 2 şi puneți-le într-o suzeta anti înec în condiții de siguranță pentru copil.
Variații (puteți încerca și dvs.):
Iaurt cu Afine
Iaurt cu Piersici
Iaurt cu Papaya
Când copilul va crește introduceți înainte de congelare în fiecare cub un băț și astfel veți obține o înghețată sănătoasă pentru copilul dvs.
Broccoli
( aceeași metodă şi pentru Conopidă)
Vitamine: : A , C, E, K, niacin, acid folic
Minerale : potasiu, sodiu, seleniu, fosfor, fier, magneziu, calciu
2 buchete de broccoli proaspete (se pot folosi, de asemenea, şi înghețate)
1 . Broccoli se spală în apă rece.
2 . Se taie tulpinile şi buchețelele se desfac în bucăți mici; folosind doar buchețele de multe ori se va obține un piure fin. Se dă la abur până când se înmoaie.
3 . Faceți piure prin ce metodă doriți.
4 . Se adaugă apă, dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
|
Cartof dulce, broccoli |
Broccoli (sau Conopidă ) cu Orez
½ ceașcă de orez brun fiert
1. Broccoli se spală în apă rece.
2. Se taie tulpinile şi buchețelele se desfac în bucăți mici. Abur până când se înmoaie.
3. Se amestecă orezul cu broccoli şi împreună se pun pe sobă la foc mic.
4. Se amestecă apoi brânza până când aceasta se topește.
5. Faceți piure după cum doriți şi cum este necesar pentru copilul dvs.
1 ceașcă morcovi decojiți şi tăiați cuburi mici
1. Broccoli se spală în apă rece.
2. Se taie tulpinile şi buchețelele se desfac în bucăți mici .
3. Se adaugă broccoli și morcovii într-o cratiță cu 2 centimetri de apa sau vapor şi abur până când se înmoaie.
4. Pasați sau faceți piure după cum doriți şi cum este necesar pentru copilul dvs. În cazul în care legumele sunt tăiate în cuburi mici, acest lucru va face un minunat şi plin de culoare meniu pentru momentul în care copilul este pregătit pentru primele bucăţele.
|
Conopidă, măr, zucchini |
Conopidă, măr şi zucchini
1 conopidă mică
1 măr curățat de coajă și fără miez, tăiat cuburi mici
1 zucchini mic fără coajă și fără sâmburi – tocat mărunt
1. Spălați conopida sub apă rece.
2. Se taie tulpinile şi buchețelele se desfac în bucăți mici .– aburi până când se înmoaie.
3. Dacă doriți să puneți la abur toate cele 3 alimente împreună,este necesar să puneți conopida separat pentru aproximativ 15 minute, apoi să adăugați merele şi zucchini. Conopida are nevoie de un timp mai lung pentru a se găti decât mere şi zucchini.
4. Pasați sau faceți piure după cum doriți şi cum este necesar pentru copilul dvs. În cazul în care legumele sunt tăiate în cuburi mici, acest lucru va face un minunat şi plin de culoare meniu pentru momentul în care copilul este pregătit pentru primele bucăţele.
5. Nu veți avea nevoie, probabil, să adăugați apă deoarece aceste alimente sunt apoase așa cum sunt.
Conopidă la cuptor
1 conopidă mare
2 linguri unt
4 fire de ceapa verde, fin tocată
2 linguri de faina
1 ceașca de lapte
1 / 2 linguriță praf de usturoi(sau usturoi tocat)
1 / 4 linguriță piper
1 / 4 linguriță de busuioc
1 / 4 ceașca firimituri de pâine (pesmet)
2 linguri parmezan ras
1. Fierbeți întreaga conopidă în apă clocotită aproximativ 20 de minute.
2. Scurgeți şi desfaceți în buchețele mici şi așezați conopida în vasul de copt.
Într-o tigaie mică, se topește untul şi se adaugă ceapa verde. Gătiți la foc mediu-mic timp de 5 minute.
3. Adaugați făina şi gătiți pentru încă 3 minute la foc mic –faceți un sos Béchamel ( Roux). Încet, se amestecă apoi laptele cald şi se fierbe până când amestecul este neted şi gros, amestecând constant.
|
Conopidă în sos Bechamel |
4. Adăugați apoi usturoiul, piperul şi busuiocul. Puteți crește sau diminua cantitatea de condimente după cum doriți.
5. Se toarnă sosul peste conopidă. Se presară cu pesmet şi brânză.
6. Se coace la cuptor la 180-200 grade , pentru aproximativ 20 de minute sau până când se rumenește ușor. Veți constata că atunci când este gata se pasează foarte ușor doar cu furculița.
Supa de conopidă – cremă sau nu
6 căni de supa de pui (sau apă)
o conopidă mare
2 morcovi
1 / 2 cana ceapa cuburi
2 linguri de unt
1 cățel de usturoi, zdrobit (sau 2 linguri usturoi tocat)
vârf de cuțit nucșoară
vârf de cuțit de scorţişoară
vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat
vârf de cuțit de sare
1.Curățați și tăiați morcovii. Se spală conopida sub apă rece. Se taie tulpinile şi buchețelele se desfac în bucăți mici.
|
Supă cremă de broccoli |
2. Folosiți un vas mare în care topiți untul la foc mic. Adăugați usturoiul și ceapa și gătiți până devin translucide. Adăugați condimentele, amestecați şi apoi turnați supa.
3.Adăugați apoi conopida şi morcovii şi aduceți la o fierbere ușoară. Reduceți temperatura, acoperiți oala și lăsați să fiarbă timp de aprox. 30 minute până când conopida și morcovii devin moi. Se amestecă ocazional.
4.Se lasă supa să se răcească timp de 10 minute, apoi se face piure cu consistență pe care o doriți. Unii preferă o supă în întregime netedă în timp ce alții se bucură de existența unor bucăți de legume. Puteți folosi un blender sau un mixer vertical direct în oală. Dacă doriți să faceți o supă mai cremoasă, înlocuiți 2 căni de apă cu lapte. Bucurați-vă de această supă cu întreaga familie!
Vitamine: : A , C, niacin, acid folic ,K, tiamina
Minerale : potasiu, sodiu, calciu , fosfor, fier, magneziu
1 sau 2 vinete
1. Se spală şi se curăță coaja de pe vinete.
2. Se taie în bucăți de 1 cm şi se dau la abur până când se înmoaie și devin foarte moi SAU
3. Vinetele întregi sau tăiate în sferturi se coc în cuptor la 180-200 grade pentru cca. 30 de minute sau până când se înmoaie.
4. Pasați sau faceți piure după cum doriți şi cum este necesar pentru copilul dvs.5. Se adaugă apă, dacă este necesar pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
brânză rasă
ulei de măsline
busuioc (opțional)
1. Vânăta tăiata în sferturi, se unge cu ulei de măsline şi se presară cu o cantitate mică de busuioc. Coaceți la 200 grade în cuptor pentru cca. 30 de minute sau până când se înmoaie.
2. După 25 de minute se scot vinetele din cuptor şi se presară cu brânza rasă şi se pun înapoi în cuptor pentru încă 5 min.
3. Faceți piure după cum doriți sau în cazul în care vinetele sunt tăiate în cuburi mici, sunt bune pentru momentul în care copilul este pregătit pentru primele bucăţele
Vitamine: : A , C, niacin, acid folic , B1 tiamina
Minerale : potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, seleniu, fier
Cartofi albi – încercați roșcat pentru amidon mai puțin
Aburire:
1. Se curăță de coajă cartofii şi se taie în bucăți mici.
2. Așezați bucățile într-un coș pentru vapori instalat pe o cratiță .
3. Abur până când se înmoaie, verificând constant nivelul apei.
4. Păstrați orice rest de apă care ar putea fi utilizat pentru subțierea piureului de cartofi
5. Pasați sau faceți piure după cum doriți şi cum este necesar pentru copilul dvs.
6. Adăugați apa păstrată dacă cum este necesar pentru a realiza o consistență netedă, subțire.
Puteți folosi, de asemenea, lapte matern sau formulă pentru a face acest piure( sau orice alt piure)
De copt:
1. Încălziți cuptorul la 250 grade . Se spală bine şi se curăță cartofii ( dacă doriți îi puteți lăsa și în coajă)
2. Faceți găuri în cartofi cu o scobitoare sau furculiță şi țineți-i sub apă un timp (acest lucru va grăbi timpul de coacere!)
3. Cartofii umezi se învelesc în folie de Al, apoi se așează pe raftul cel mai de jos din cuptor.
Dacă nu doriți să folosiți staniol săriți peste partea cu ambalajul şi puneți pur şi simplu cartofii în cuptor.
4. Se coc până când se înmoaie, aproximativ 40 de minute la 1 oră , în funcție de cartofi și cuptor.
5. Urmați apoi pasul 6 de mai sus.
Cel mai bun mod de a găti gălbenuşuri
Gălbenușul de ou fiert
|
Gălbenuş, brânză de vaci şi banană |
1. Fierbe un ou
2. Îndepărtează coajă şi se taie în jumătate
3. Cu ajutorul unui lingurițe scoateți afară gălbenușul
4. Se pasează gălbenuș şi se amestecă cu formulă, laptele matern, iaurt, sos de mere sau orice este potrivit pentru copilul dvs.
***Ouăle fierte tare se vor învârti atunci când acestea sunt gata.
1. Spargeți un ou şi separați albușul de gălbenuș
2. Încingeți ulei de măsline sau unt într-o tigaie
3. Amestecați gălbenușul într-un bol cu formulă, laptele matern, lapte integral sau iaurt şi apoi transferați totul în tigaie
4. Gătiți la foc mediu, amestecând constant,ca la papara clasică, până este gata.
Papară cu piure
gălbenuşuri de ou
piure de legume sau fructe
|
Piure de legume cu gălbenuş |
1. Spargeți câteva ouă şi separați albușul de gălbenuș
2. Încălziți ulei de măsline sau unt într-o tigaie
3. Amestecați gălbenuşurile într-un bol cu formulă, laptele matern, lapte integral sau iaurt şi apoi transferați totul în tigaie
4. Adăugați o lingură de piure de legume sau bucățele de legume pre-fierte , moi, în timp ce se gătesc gălbenușurile
5. Gătiți la foc mediu, amestecând constant, până este gata.
Ouă , legume și orez
1 sau 2 gălbenuşuri de ou fierte tare1 cană de orez brun fiert1 / 4 cana de piure de legume sau cubulețe fierte moi, cum ar fi morcovi, broccoli sau chiar cartofi dulciCombină toate ingredientele şi se amestecă bine. Dacă este necesar, piure sau pasați până ajungeți la textura preferata a bebelușului dvs.
**** Încălziți într-o tigaie un pic de ulei de măsline, spargeți un ou şi separați albușul de gălbenuș. Amestecați gălbenuşurile într-un bol cu formulă, laptele matern şi apoi transferați totul în tigaie. Adăugați legume şi orez şi amestecați ; se gătește până gălbenușurile sunt gata.
|
Pui, piersică,orez |
Orez brun, pui şi piersici
1 / 2 cană pulpe de pui dezosate – tocate şi gătite (fierte)
1 / 4 ceașcă de orez brun fiert
1 piersică coaptă
**Suc de struguri albi sau suc de mere poate fi folosit în loc de apă pentru a realiza o consistență netedă, subțire
Se amestecă toate ingredientele împreună, se transferă în blender pentru piure sau se taie mărunt pentru o masă mai texturată pentru copii mai mari.
Crema de pui și cartofi
2 lingurițe de unt
1 linguriţă făină (nealbită dacă aveți, dacă nu cea simplă este ok)
1/4 cană pui, fiert, dezosat şi mărunțit
1/4 cană cartofi, copți şi tocați (încercați să utilizați cartofi dulci)
1 lingură rasă brânză Cheddar
½ cană lapte
Se topește untul în tigaie la foc mic.
Se adaugă făina şi se amestecă bine . Apoi se adaugă laptele și amestecați până se omogenizează( sos béchamel) .
Fierbeţi la foc mic până când amestecul începe să se îngroașe, apoi adăugați carnea de pui şi cartofii. Se amestecă timp de aproximativ 2-3 minute sau până la încălzire. Simțiți-vă liber în a adăuga și alte legume.
Adăugați brânza Cheddar şi amestecați până se topeşte.
1 thought on “Diversificarea – Arome pentru bebeluşi de la 8-10 luni”