Cea mai simplă rețetă de pandișpan. Pandișpanul se folosește la prepararea diferitelor torturi și prăjituri, dar se poate consuma și ca atare. Este delicios și perfect pentru copii, neavând nici un agent de creștere în compoziție.
Dacă doriți mai puteți încerca și
Pandişpanul genovez cu cireşe proaspete.
Cred că a fost primul lucru pe care l-am învățat să-l fac în materie de prăjituri de la străbunica mea. Făcea un pandișpan cu vișine de-ți ploua în gură! Ea se uita la tavă și spunea ceva de genu’ : ” la asta merge câte 6 ” (sau 5 în funcție de ce dorea să facă cu pandișpanul ulterior).
Ca să înțelegeți mai bine, pentru un pandișpan pufos aveți nevoie de:
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de făină
un praf de sare
5 linguri de zahăr
5 linguri de făină
un praf de sare
1 plic zahăr vanilat ( opțional)
Toate ingrediente este necesar să fie la temperatura camerei.
Toate ingrediente este necesar să fie la temperatura camerei.
In primul rând am pregatit cireşele , pe care le-am scos dintr-un borcan de compot. Le-am scos sâmburii si le-am lăsat puțin să se scurgă, urmând ca ulterior să le tăvălesc prin puțină faină.
Şi acum pandișpanul:
1.Se separă albușuri de gălbenuşuri. Într-un vas uscat albușurile se mixează cu un vârf de sare, până se obține o spumă tare( ca pentru bezele) în care se adaugă zahărul și zahărul vanilat.
2. In spuma de albuș se adaugă apoi gălbenuşurile mixând la viteză maximă până când compoziția își dublează volumul şi devine spumoasă.
3. Punem jos mixerul și mai departe lucrăm cu o spatulă
( lingură de lemn). Adaugăm faina foarte încet , puțin câte puțin amestecând de sus în jos , în sens invers acelor de ceasornic , până se incorporează toată faină.
Pandișpanul va fi foarte pufos datorită acestei metode de omogenizarea a făinii.
4. Am turnat compoziția intri-o formă de silicon și deasupra am așezat cireșele.
4. Am turnat compoziția intri-o formă de silicon și deasupra am așezat cireșele.
5.Introducem la cuptor și coacem la foc mic în cuptorul preîncălzit, timp de 20+25 minute. Facem proba cu scobitoarea , adică înfigem o scobitoare în el şi dacă iese curată înseamnă că blatul este copt.
Cam asa ar trebui sa arate la final. L-am lăsat să se odinească vreo 30 min. după care l-am întors pe un blat de lemn și l-am pudrat cu zahăr . Poftă bună !!!
Eu mai știu încă 2 feluri în care se poate prepara pandișpanul:
1. Se bat ouăle întregi cu zahărul vanilat, până se face ca o crema spumoasa. Se adaugă făină, amestecând ușor.Acesta poarta numele de Pandişpan genovez . 2. Se amestecă mai întâi gălbenuşurile cu zahărul și apoi se adaugă făina și albușurile bătute spumă tare. Se amesteca ușor, cu un tel.
Dar mie îmi place cel pe care vi l-am prezentat.
banuiesc ca putem pune si fructe de padure…..as dori sa.mi spunetzi cam ce dim are forma din foto?
multumesc si felicitari ptr site…acum am intrat si am vazut citeva retete de care nici nu.mi mai aduceam aminte{ lapte de pasare} excelent!!!
Multumesc !!! Puteti folosi ce fructe doriti…forma mea este de 24 cm…