Rețete tradiționale.
O daaaa. Gomboții cu prune fac parte din categoria deserturilor care îmi amintesc de strabunica mea. Și mi-e și rușine să recunosc dar nu am mai mâncat de mult și rău am făcut. Am uitat cât de buni sunt.
Este pentru prima dată când îi prepar pentru copiii mei și au fost un succes. Cred că tare s-ar bucura strabunica mea dacă ar vedea că poveștile ei nu au fost în zadar.
„Găluștele cu prune, cunoscute și sub numele de „gomboți” sunt un fel de desert tradițional din Europa Centrală și de Est, preparat din cartofi, făină, ouă, pesmet, scorțișoară și prune. Este realizat sub forma unor bile din aluat umplute cu fructe (prune) care apoi sunt fierte in apă, scurse și apoi tăvălite printr-un amestec de pesmet și zahăr caramelizat. Se pot folosi prune proaspete sau chiar uscate” ( sursa wikipedia)
Knödel / knédli / knedl(j)i / knedle / knedľa / canederli/ – toate se referă la același preparat și anume gomboți cu prune, așa cum se numesc ei în Ardeal.
Rețeta mea de gomboți este o rețetă veche dar care combinată cu cele mai dulci prune din grădină dau un desert extraordinar. Și pentru că au avut așa trecere eu i-am servit chiar și la cină.
Așadar dacă aveți vreo 10 prune mici și dulci și vreo câțiva cartofi vă propun să încercați gomboții.
Ingrediente:
pentru găluște
- 6-8 prune
- 500 gr. cartofi
- 125 gr. făină
- 50 gr. griș
- un praf de sare
- 1 ou mare
- 1 lingură zahăr
- scorțișoară
pentru tăvălit
- 200 gr. pesmet
- 50 gr. unt
- 2-3 linguri zahăr sau după gust
Ce cartofi se folosesc? Cartofi albi, făinoși, de preferat să nu fie cartofi noi. Se fierb în coaja. Ideea este să adăugăm cât mai puțină făină în aluat.
Prunele pentru gomboți? Prunele trebuie să fie coapte și dulci. De preferat un soi mai mic și atunci se folosește o prună întreagă în fiecare gălușcă.
Metoda
- Se spală prunele. Dacă sunt un soi mai mare atunci se taie în jumătate și se presară cu zahăr și scorțișoară. Se pun deoparte.
- Se pun la fiert cartofii în coajă. De preferat este să rămână cu coaja necrăpată deoarece altfel înghit prea multă apă și va nevoie de mai multă făină. Când sunt fierți se scurg de apă și se lasă la răcit.
- Între timp se pregătește pesmetul. Într-o tigaie anti-aderentă se topește untul. Se adaugă pesmetul și se amestecă constant la foc mic, până capătă o culoare aurie. cca 2-3 minute. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă zahărul. Niciodată nu adăugăm zahărul cât încă este pe foc.
Aluatul pentru gomboți
- Când cartofii s-au răcit se curăță de coajă si se începe pregătirea aluatului. Eu folosesc o metodă mai puțin tradițională, adică robotul de bucatarie. In bolul robotului adaug cartofii și pe rând restul ingredientelor: făina, oul, grișul, praful de sare. Se apasă butonul pulse până se obține un aluat lipicios, dar omogen.
- Nu vă faceți griji dacă aluatul are o consistență mai lipicioasă. Să nu vă tenteze să adăugați mai multă făină deoarece veți obține niște gomboți tari. Ideal este să aveți mâinile ude atunci când formați găluștele.
- Se pune la fiert o oală cu apă în care se adăugă 1 linguriță sare.
Cum formăm găluștele cu prune?
- Cu mâinile ude se desprinde o cantitate din aluat și se aplatizează în palmă. Se pune în centrul câte o jumătate de prună, apoi se ridică marginile aluatului peste prună și se dă forma de gălușcă.
- Găluștele formate se așează pe un platou ud până când se adaugă în apă. Când apa începe să clocotească se adaugă pe rând fără a le înghesui. Se pot fierbe în mai multe tranșe. La început se vor scufunda dar când sunt gata se vor ridica la suprafață.
- Găluștele cu prune se fierb aproximativ 10-15 minute, la foc mic. Se scot cu o paletă cu găuri și se pun direct în tigaia cu pesmet și zahăr. Se învârt pe toate părțile, astfel încât să fie perfect învelite în pesmet.
- Gomboții cu prune se servesc fierbinți.
- Copiii mei îi mănâncă cu iaurt. Știu ei de ce 🙂
Cei mai buni gomboți.
Gomboți sau găluște cu prune – Szilvás gombóc
Ingredients
- pentru găluște 6-8 prune
- 500 gr. cartofi
- 125 gr. făină
- 50 gr. griș
- un praf de sare
- 1 ou mare
- 1 lingură zahăr
- scorțișoară
- pentru tăvălit 200 gr. pesmet
- 50 gr. unt
- 2-3 linguri zahăr sau după gust
Directions
- Step 1 Se spală prunele. Dacă sunt un soi mai mare atunci se taie în jumătate și se presară cu zahăr și scorțișoară. Se pun deoparte.
- Step 2 Se pun la fiert cartofii în coajă. De preferat este să rămână cu coaja necrăpată deoarece altfel înghit prea multă apă și va nevoie de mai multă făină. Când sunt fierți se scurg de apă și se lasă la răcit.
- Step 3 Între timp se pregătește pesmetul. Într-o tigaie anti-aderentă se topește untul. Se adaugă pesmetul și se amestecă constant la foc mic, până capătă o culoare aurie. cca 2-3 minute. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă zahărul. Niciodată nu adăugăm zahărul cât încă este pe foc.
- Step 4 Când cartofii s-au răcit se curăță de coajă si se începe pregătirea aluatului. Eu folosesc o metodă mai puțin tradițională, adică robotul de bucatarie. In bolul robotului adaug cartofii și pe rând restul ingredientelor: făina, oul, grișul, praful de sare. Se apasă butonul pulse până se obține un aluat lipicios, dar omogen.
- Step 5 Nu vă faceți griji dacă aluatul are o consistență mai lipicioasă. Să nu vă tenteze să adăugați mai multă făină deoarece veți obține niște gomboți tari. Ideal este să aveți mâinile ude atunci când formați găluștele.
- Step 6 Se pune la fiert o oală cu apă în care se adăugă 1 linguriță sare.
- Step 7 Cum formăm găluștele cu prune?
- Step 8 Cu mâinile ude se desprinde o cantitate din aluat și se aplatizează în palmă. Se pune în centrul câte o jumătate de prună, apoi se ridică marginile aluatului peste prună și se dă forma de gălușcă.
- Step 9 Găluștele formate se așează pe un platou ud până când se adaugă în apă. Când apa începe să clocotească se adaugă pe rând fără a le înghesui. Se pot fierbe în mai multe tranșe. La început se vor scufunda dar când sunt gata se vor ridica la suprafață.
- Step 10 Găluștele cu prune se fierb aproximativ 10-15 minute, la foc mic. Se scot cu o paletă cu găuri și se pun direct în tigaia cu pesmet și zahăr. Se învârt pe toate părțile, astfel încât să fie perfect învelite în pesmet.
- Step 11 Gomboții cu prune se servesc fierbinți.
Cu siguranță voi încerca să îi prepar pentru familia mea. Mulțumesc pentru că ai împărtășit această rețetă și pentru sfaturile utile despre alegerea cartofilor și a prunelor.