Încă un atelier, încă o provocare. Aluatul franțuzesc a fost preferatul copiilor, ca să nu mai vorbim de dulceața de vișine. Povestea despre tapioca, ce este și la ce e bună a fost de asemenea pe placul lor. Cu siguranță vor cere părinților să folosească și ei în bucătăria proprie.
Tapioca
Tapioca, foarte cunoscută și sub numele de yuca, este un amidon delicios extras dintr-o plantă numită Manioc (cassava), originară din zona sud-americană. Are rădăcini sub formă de tuberculi care conțin aproximativ de două ori cantitatea calorică a cartofului, o rădăcină de 100 gr având 160 de calorii. Cu toate acestea, este mai bogată în proteine decât cartoful și alți tuberculi asemănători acestuia, cum ar fi yam (un fel de cartof dulce), taro etc.
Un aspect important al acestei plante este lipsa glutenului, astfel că tapioca este foarte des folosită în mâncărurile fără gluten ca agent de îngroșare, înlocuind umpluturile pe bază de făină- aceasta fiind periculoasă pentru persoanele care suferă de boala celiacă.
De ce ar trebui să consumăm tapioca? Printre beneficiile aduse de tapioca în organism putem da ca exemplu îmbunătățirea digestiei, a circulației sângelui, reducerea colesterolului, menținerea sănătății inimii, prevenirea bolii Alzheimer, a diabetului, a malformațiilor congenitale, de asemenea, protejează densitatea minerală a oaselor, ajută la creșterea numărului de globule roșii din sânge.
Toate acestea sunt posibile datorită compoziției sale unice de carbohidrați, vitamine, minerale și compuși organici, incluzând un nivel foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Mai mult, tapioca conține vitamine din complexul B, precum şi fier, magneziu şi calciu; o cană conține aproape 45% din cantitatea zilnică recomandată de carbohidrați.
pâte brisée
Rețeta pentru aluatul franțuzesc pate brisee o găsiți AICI.
Pentru umplutură tartelor aveți nevoie de 1/2 cană perle de tapioca și 1 borcan dulceață de vișine
Se înmoaie perlele de tapioca în 2,5 căni de apă rece până ce absoarbe în mare parte lichidul. Amidonul din tapioca este opac înainte de preparare și devine translucid atunci când este gătit, de aceea perlele de tapioca vor deveni transparente.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade.
Se amestecă dulceața cu perlele tapioca hidratate.
Se aranjează aluatul în tăvi și se adaugă deasupra amestecul de dulceață cu tapioca.
Se dă la cuptor 15-20 minute sau până aluatul devine auriu și umplutura se stabilizează.
Cât timp tartele au fost în cuptor ne-am creat primul nostru rețetar.
Happiness is seeing the kids happy.
Rețeta completă o găsiți aici: Mini tarte cu vișine și tapioca