Am recunoscut întotdeauna că am copii mofturoși în ceea ce privește mâncarea. Vorba aia Cum îi crești, așa îi ai. – dar spusă în cel mai pozitiv mod posibil. De fapt ei nu sunt mofturoși ci au preferințe culinare puțin diferite față de ceilalți copii de vârsta lor și asta pentru că mama lor gătește! În ziua de azi tot mai puțină lume gătește. Ca să nu mai vorbim de ingredientele folosite. Au intrat tare pe piața fast-food-urile și semipreparatele. E decizia fiecăruia ce mănâncă, dar oare de ce a crescut numărul persoanelor supraponderale, a sălilor de sport, a emisiunilor despre slăbit etc. Poate ceva nu e ok.
De aceea trebuie lăsați copiii în bucătărie.
Să vadă, să învețe, să guste, să simtă aromele și mai ales să pregătească ei ceea ce urmează să servească la masă. Bazele unei educații culinare se pun acasă, lângă mama/ bunica/ mătușa și să nu discriminăm pe nimeni poate lângă un tata/bunic pasionat de gătit. Gătitul este o educație neînvățată în școală, o abilitate de supraviețuire.
De mai bine de un an de zile am început să fac ateliere de gătit pentru copii. Este cel mai frumos sentiment să vezi copiii plini de făină, curioși și cu o grămadă de întrebări, care vor să învețe cum se face pizza, sau un muffin și de ce nu un întreg meniu. Ceea ce încerc eu este să pregătesc copiii pentru un viitor mai sănătos. Dacă încă din copilărie se dezvoltă un comportament pozitiv privind alimentația și relația cu alimentele, se pot obține obiceiuri sănătoase pe viață.
Nouă ne place peștele. Mult. Și de ceva vreme a început să fie și pe placul celor mici.
Nu locuim la mare și nici la Dunăre și cu toate astea există locuri unde se găsește pește proaspăt. Eu de exemplu știu că în fiecare joi vine camionul cu pește ceea ce însemnă că vineri ne aprovizionăm pentru weekend. Indiferent că este vorba de somon sau dorada, scoici sau calamari, mâncam de toate.
Stăm în apropiere de Toplița într-un loc minunat și unde copiii se simt cel mai bine. Departe de zgomotul urban și de nebunia orașului. Escapada noastră săptămânală face minunii în viața noastră agitată de oraș.
Dar să revin la peștele meu și la copilul care este mare fan. Acu vreo două săptămâni am fost invitați la niște prieteni la masă. Și au pregătit o doradă de te lingi pe degete. Motiv pentru care a fost nevoie să repetăm figura cu dorada, dar de data asta la noi și bineînțeles pregătită de copilul din dotare. ( ăla de-i place peștele).
Cum alegi un pește ?
Uitați-vă bine după semne de prospețime: carnea fermă ( nu moale ca plastilina), culoarea uniformă (evitați peștele care e maro pe margini), cu branhii care sunt roz / roșii și strălucitoare, umede (nu lipicioase sau uscate), cu ochii limpezi (nu tulburi) și plini (nu dezumflați). E clar că un pește miroase a pește, dar acest miros nu trebuie să fie unul înțepător, nespecific. Împrieteniți-vă cu angajatul raionului de pește și astfel totul va fi bine.
Se face că am găsit dorada proaspătă, nici prea mare și nici prea mică. La Selgros. Perfectă pentru grill-ul nostru.
Ingrediente pentru dorada la grătar
- 3 bucăți dorada – eviscerat, spălat și curățat, cu capete și cozi intacte
- ulei de măsline rafinat, nu extra virgin
- 3-4 bucăți lime ( necerat) – pentru feliere și umplutura din interior, dar și pentru a se stoarce la exterior după ce peștele a fost preparat
- ierburi proaspete: în cazul nostru câteva crenguțe de rozmarin
- sare de mare și piper
Metoda
Faceți focul și pregătiți grătarul.
Peștele întreg este ideal pentru a fi pregătit pe grătar. Prăjit astfel îi sporește aroma, deoarece atât pielea cât și stratul subțire de grăsime de sub ea rămân intacte și servesc la izolarea cărnii în timpul gătitului. În cazul peștelui întreg trebuie să faceți niște incizii profunde prin piele și carne. Utilizați un cuțit de bucătar pentru a tăia carnea la un unghi de 45 de grade. O tăietură adânca va permite căldurii să circule în jurul cărnii pentru o gătire rapidă și uniformă.
Periați cu atenție peștele cu ulei, în interior și în exterior. Asezonați cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.
Acum e momentul să-l umpleți cu arome. Tăieturile profunde, unghiulare oferă suficient spațiu pentru feliile de lime și rozmarin. La fel și cavitatea.
Pentru peștii ăștia am cumpărat un grătar coș cu mâner, deoarece am vrut ca toate aromele să fie prinse la un loc.
Gătiți vreo 7 minute pe fiecare parte sau până când considerați că este gata. Timpul de prăjire diferă în funcție de mărime. Verificați ca pielea pe partea prăjită să fie rumenă și crocantă atunci când îi întoarceți și totul este ok.
Gata și dorada mea. Servită cu o salată verde și câteva felii de lime lângă copilul meu a fost cel mai fericit.
DORADa LA GRaTAR, CU ROZMARIN si LIME
Ingredients
- 3 bucăți dorada – eviscerat, spălat și curățat, cu capete și cozi intacte
- ulei de măsline rafinat, nu extra virgin
- 3-4 bucăți lime ( necerat)
- crenguțe de rozmarin
- sare de mare și piper
Directions
- Step 1 FACEȚI FOCUL ȘI PREGĂTIȚI GRĂTARUL.
- Step 2 În cazul peștelui întreg trebuie să faceți niște incizii profunde prin piele și carne. Utilizați un cuțit de bucătar pentru a tăia carnea la un unghi de 45 de grade.
- Step 3 Periați cu atenție peștele cu ulei, în interior și în exterior. Asezonați cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.
- Step 4 Acum e momentul să-l umpleți cu arome. Tăieturile profunde, unghiulare oferă suficient spațiu pentru feliile de lime și rozmarin. La fel și cavitatea.
- Step 5 Gătiți vreo 7 minute pe fiecare parte sau până când considerați că este gata. Timpul de prăjire diferă în funcție de mărime. Verificați ca pielea pe partea prăjită să fie rumenă și crocantă atunci când îi întoarceți și totul este ok.
- Step 6 Serviți cu o salată verde și câteva felii de lime lângă.
1 thought on “Doradă la grătar, cu rozmarin și lime”