Cum faci cel mai bun antricot la grătar?
V-am tot povestit despre cât de bine este să lași copiii în bucătărie. Ei bine azi este despre celălalt membru al familiei, bărbatul, cel de lângă antricotul de vită. Acest preparat este unul dintre preferatele lui și așa că am decis să îl las să perfecționeze arta gătitului la grătar. Atunci când gătesc un SIRLOIN în tigaie e altă poveste, dar la antricot nu mă bag mai ales când e vorba de grătar. Bărbatul, a găsit cea mai bună cale de a învăța cum să-și gătească carnea, asta fiind propria experiență. Da, s-au stricat multe bucăți experimentând, până a ajuns la perfecțiune. Dar e normal să ratezi câteva încercări ca să-ți dai seama că există câteva reguli de bază.
Regulile sunt doar câteva și dacă le respectați veți putea obține acasă ceea ce costă enorm în restaurantele de lux.
În primul rând alegeți o carne de calitate, carmangerie sau supermarket indiferent. Dar să fie bună, cât mai marmorată. Dacă investiți într-o carne de calitate este imposibil să nu obțineți ceva fraged și suculent.
Bucata de carne se scoate din vid și se lasă pe o farfurie, acoperită cu un șervețel, cel puțin 15-20 de minute sau până ajunge la o temperatura cât mai apropiată de cea a mediului ambiant.
Medium rare este felul în care noi servim această carne. Alta variantă nu știu și nu vreau să aud 🙂
Altă regulă de aur ar fi odihna. Atunci când este gata se scoate pe o farfurie și se lasă să se odihnească 5-10 minute, apoi se taie perpendicular pe direcția fibrelor cărnii.
În general o carne bună nu are nevoie decât de sare grunjoasă și piper, dar azi eu am ales să suplimentez puțin aromele. Rozmarinul și lime-ul fac o pereche perfectă, iar în această rețetă, ele vor adăuga o notă distinctă cărnii noastre.
Ingrediente Antricot De Vită La Grătar
- 2 kg Antricot Black Angus Cube Roll ( așa scria pe ambalajul meu)
- sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit
- rozmarin verde
- lime
- ulei de măsline
RIBEYE
Avem o bucată mare și e nevoie să fie feliată. Ideal este să tăiați felii mai groase. Felia ar trebui să aibă grosimea de doi, chiar doi și jumătate cm.
Apoi puneți carnea într-un bol și adăugați sucul de la 1-2 lime, câteva felii de lime și rămurele de rozmarin, sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit.
Acoperiți vasul cu folie. Îl lăsați să stea așa până ajunge la temperatura camerei.
Dacă vă place acestă combinație și doriți ca aromele să fie mai puternice, antricotul de vită se poate pune la marinat peste noapte. Sarea și piperul se vor adăuga a doua zi, atunci când o lăsați să ajungă la temperatura camerei.
Pregătiți focul și grătarul.
Carne scoasă din marinadă se frige pe grătarul încins câte 3-4 minute pe fiecare parte. Folosiți întotdeauna cleștele pentru a vă întoarce friptura.
E gata? Atunci se lasă la odihnit 10 minute.
Da. Trebuie lăsată să se odihnească, altfel stricați tot.
Odihna poate dura între 5 și 10 minute. Nu în curent de aer și nici acoperit cu folie. Dacă folosiți o farfurie ușor încălzită sau un tocător din lemn și acoperiți carnea cu un capac, nici nu se răcește, nici nu se mai gătește după ce ați luat-o de pe grătar.
Nimic nu întrece un ribeye bun.
Încă ceva:
niciodată nu tăiați un STEAK pentru a vedea dacă s-a făcut. Obișnuiți-vă să încercați friptura cu degetul pentru a vedea dacă este gătită pe placul vostru. Nu merge cu încercatul? atunci folosiți un termometru digital de carne pentru a obține temperatura potrivită. Pentru noi temperatura potrivită este un medium rare perfect roz și suculent, ceea ce înseamnă 55-60 grade Celsius. Dacă luați carnea de pe grătar atunci când ajunge la 53-55 de grade și o lăsați la odihnă e perfect.
Mai bine o friptură negătită decât una gătită prea mult. Puteți găti întotdeauna fripturile puțin mai mult, dacă este necesar.
Dacă sfârâie e bineee… Suprafața unei fripturi are un gust mai bun atunci când, datorită căldurii ridicate, au loc mai multe reacții chimice importante. Reacția Maillard este o reacție chimică între aminoacizii și zaharurile create de căldură. Caramelizarea este rumenirea zahărului prin oxidare sub căldură. Există cantități mici de zaharuri în carne, care provoacă această reacție și îți oferă acea aromă bogată, complexă, de caramel care îți face friptura memorabilă.
Spuneam mai sus că e bine să fie marmorată. Păi da. Asta înseamnă grăsime și grăsimea e bună mai ales atunci când începe să se topească, deoarece acesta dă frăgezime și aromă cărnii.
The Perfect Ribeye !!
BEST RIBEYE
ANTRICOT DE VITA LA GRATAR – RIBEYE
Ingredients
- 2 kg Antricot Black Angus Cube Roll
- sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit
- rozmarin verde
- lime
- ulei de măsline
Directions
- Step 1 Dacă avem o bucată mare și e nevoie să fie feliată. Ideal este să tăiați felii mai groase. Felia ar trebui să aibă grosimea de doi, chiar doi și jumătate cm.
- Step 2 Apoi puneți carnea într-un bol și adăugați sucul de la 1-2 lime, câteva felii de lime și rămurele de rozmarin, sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit.
- Step 3 Acoperiți vasul cu folie. Îl lăsați să stea așa până ajunge la temperatura camerei.
- Step 4 Pregătiți focul și grătarul.
- Step 5 Carne scoasă din marinadă se frige pe grătarul încins câte 3-4 minute pe fiecare parte, apoi se lasă la odihnit 10 minute.
- Step 6 * niciodată nu tăiați un STEAK pentru a vedea dacă s-a făcut. Folosiți un termometru digital de carne pentru a obține temperatura potrivită pentru friptura voastră. Un medium rare perfect roz și suculent înseamnă 55-60 grade Celsius. Dacă luați carnea de pe grătar atunci când ajunge la 53-55 de grade și o lăsați la odihnă e perfect.
1 thought on “Antricot de vita la gratar – Ribeye”