Și ultimul atelier al anului 2018 nu putea fi altceva decât un atelier de pregătit și ornat TURTĂ DULCE.
Nu am cuvinte să vă povestesc cât de frumos a fost. Aromele Crăciunului se simțeau încă din stradă și întreg cartierul a fost învăluit în parfum de turtă dulce. Ce să vă spun… a fost o nebunie de atelier.
Toți copiii s-au distrat de minune, au creat și ornat, au împachetat și dăruit.
Rețetă turtă dulce
Ingrediente
- 500 gr. făină
- 350 gr. miere
- 100 gr. zahăr
- 100 gr. unt
- 1 ou
- 1 lingură cacao
- 10 gr. bicarbonat de sodiu
- 3 linguri lapte
- 1 linguriță ghimbir măcinat
- 1 linguriță mix de : scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară, anason
Cum se face turta dulce?
Luați o crăticioară și amestecați în ea mierea, untul și zahărul, la foc mic. Când zahărul s-a topit luați de pe foc și lăsați să se răcească.
Luați amestecul obținut și turnați-l în bolul mixerului. Adăugați oul + condimentele și mixați până la omogenizare.
Făina și lingura de cacao se trec prin sită și se adaugă în aluat, puțin câte puțin, fără a opri mixerul. În final adăugăm bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și mixăm până se distribuie uniform în aluat.
Aluatul obținut va fi foarte lipicios de aceea cel mai bine este să-l scoateți din vas direct pe folie alimentară.
Înveliți aluatul în folie și băgați-l la frigider peste noapte ( 24 ore).
A doua zi preîncălziți cuptorul la 150 grade C. Masa de lucru o presărați cu multă făină și întindeți aluatul (pe care eu l-am împărțit în 3 bucăți) într-o foaie de vreo 5 mm.
Folosind forme sau decupatoare jucați-vă cu aluatul. Se așează formele obținute în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor între 6-8 minute.
Important este să scoateți turtele din cuptor imediat după ce au crescut dar înainte de a se colora pe margini.
Lăsați-le la răcit în tavă (ele sunt foarte moi imediat scose din cuptor). Între timp pregătiți glazura și dați frâu liber copiilor – adevărata arta poate începe.
Cum se obține glazura pentru turta dulce?
- 2 albușuri mari de ouă
- 2 lingurițe de suc proaspăt de lămâie
- 330 gr. zahăr pudră, trecut prin sită
În castronul mixerului se bate albușul împreună cu sucul de lămâie, până face vârfuri. Se adaugă apoi zahărul pudră cernut și se bate la viteză mică până se obține o compoziție omogenă. Se amestecă colorant alimentar. Acest tip de glazură trebuie să fie utilizată imediat sau așezată într-un container etanș, deoarece altfel se întărește atunci când este expusă la aer. Acoperiți castronul cu folie de plastic atunci când nu îl folosiți.
Începeți să faceți glazura doar când turta dulce s-a răcit complet.
Ornați turtele împreună cu copiii după bunul lor plac, este o adevărată distracție. Lăsați cel puțin 3 ore să se usuce glazura.
Când totul este gata le împachetați în pungi de hârtie și împreună cu decorul potrivit le transformați în cele mai reușite cadouri de Crăciun.
Moș Crăciun poate veni de-acum, totul este pregătit.