Atelier de gătit dedicat copiilor- turtă dulce » Bucătăria familiei mele
Atelier de gătit dedicat copiilor- turtă dulce

Atelier de gătit dedicat copiilor- turtă dulce

0 Comments

Și ultimul atelier al anului 2018 nu putea fi altceva decât un atelier de pregătit și ornat TURTĂ DULCE.

Atelier de gatit turta dulce- Tirgu Mures- Alexandra Juncu- Bucataria Familiei mele

Nu am cuvinte să vă povestesc cât de frumos a fost. Aromele Crăciunului se simțeau încă din stradă și întreg cartierul a fost învăluit în parfum de turtă dulce. Ce să vă spun… a fost o nebunie de atelier.

Toți copiii s-au distrat de minune, au creat și ornat, au împachetat și dăruit.

Atelier de gatit turta dulce- Tirgu Mures- Alexandra Juncu- Bucataria Familiei mele

Rețetă turtă dulce

Ingrediente

  • 500 gr. făină  
  • 350 gr. miere   
  • 100 gr. zahăr
  • 100 gr. unt
  • 1 ou
  • 1 lingură cacao
  • 10 gr. bicarbonat de sodiu  
  • 3 linguri lapte
  • 1 linguriță ghimbir măcinat  
  • 1 linguriță mix de : scorțișoară, cuișoare, cardamom, nucșoară, anason  
Atelier de gatit pentru copii - turta dulce- Alexandra Juncu

Cum se face turta dulce?

Luați o crăticioară și amestecați în ea mierea, untul și zahărul, la foc mic. Când zahărul s-a topit luați de pe foc și lăsați să se răcească.

Luați amestecul obținut și turnați-l în bolul mixerului. Adăugați oul + condimentele și mixați până la omogenizare.

Făina și lingura de cacao se trec prin sită și se adaugă în aluat, puțin câte puțin, fără a opri mixerul. În final adăugăm bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte și mixăm până se distribuie uniform în aluat.

Aluatul obținut va fi foarte lipicios de aceea cel mai bine este să-l scoateți din vas direct pe folie alimentară.  

Înveliți aluatul în folie și băgați-l la frigider peste noapte ( 24 ore).  

Atelier de gatit pentru copii - turta dulce- Alexandra Juncu

A doua zi preîncălziți cuptorul la 150 grade C. Masa de lucru o presărați cu multă făină și întindeți aluatul (pe care eu l-am împărțit în 3 bucăți) într-o foaie de vreo 5 mm.

Folosind forme sau decupatoare jucați-vă cu aluatul. Se așează formele obținute în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor între 6-8 minute.

Important este să scoateți turtele din cuptor imediat după ce au crescut dar înainte de a se colora pe margini.

Lăsați-le la răcit în tavă (ele sunt foarte moi imediat scose din cuptor). Între timp pregătiți glazura și dați frâu liber copiilor – adevărata arta poate începe.

Atelier de gatit pentru copii - turta dulce- Alexandra Juncu

 

Cum se obține glazura pentru turta dulce?

  • 2 albușuri mari de ouă
  • 2 lingurițe de suc proaspăt de lămâie
  • 330 gr. zahăr pudră, trecut prin sită

În castronul mixerului se bate albușul împreună cu sucul de lămâie, până face vârfuri. Se adaugă apoi zahărul pudră cernut și se bate la viteză mică până se obține o compoziție omogenă. Se amestecă colorant alimentar. Acest tip de glazură trebuie să fie utilizată imediat sau așezată într-un container etanș, deoarece altfel se întărește atunci când este expusă la aer. Acoperiți castronul cu folie de plastic atunci când nu îl folosiți. 

Începeți să faceți glazura doar când turta dulce s-a răcit complet.

Ornați turtele împreună cu copiii după bunul lor plac, este o adevărată distracție. Lăsați cel puțin 3 ore să se usuce glazura.

Când totul este gata le împachetați în pungi de hârtie și împreună cu decorul potrivit le transformați în cele mai reușite cadouri de Crăciun.

Atelier de gatit pentru copii - turta dulce- Alexandra Juncu

Moș Crăciun poate veni de-acum, totul este pregătit.


Related Posts

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

Cozonac trandafir cu caramel sau ROSENKRANZ

  Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac.  Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă, fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat.  Reţeta originală La Gabriela, mult mai detaliată decât sunt eu capabilă să v-o povestesc. […]

Bezele cu Mentă ☃

Bezele cu Mentă ☃

    BEZELE Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun și în bucătăria mea pregătirile sunt în toi. Azi ne ocupăm de Bezelele care vor fi o parte importantă in my Christmas Goodie Bags.  Eu sunt de modă veche și încă mai cred că […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.