Atelierul de azi a fost despre covrigei și despre cadourile handmade care le putem face pentru părinți sau alte persoane dragi nouă.
Să ridice mâna acel părinte care nu s-ar bucura să primescă de la copilașului lui o sfoară plină de covrigei făcută chiar de mâna odraslei, însoțită de un mesaj de dragoste. Dar mai important decât aceasta este să vedeți fericirea din ochii lor atunci când înmânează acest cadou facut de mânuța lor. Priceless!
Rețeta covrigei – atelier de gătit
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 200 gr. făină
- 100 gr. margarină sau unt gras
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță de sare
- 2 lingurițe praf de copt-10 gr. -1 plic
- 100 ml smântană
- 1 lingurită zahăr
Pentru topping:
- cașcaval ras, chimen, mac, susan
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
- Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Se adaugă toate ingredientele pentru aluat în bolul robotului. Se frământă totul 2-3 minute până se obține un aluat omogen. Aluatul va fi neted și moale, deloc lipicios.
- Există două variante pentru modelarea covrigeilor.
Prima și cea mai ușoară dar neatractivă pentru copiii este cea în care se folosesc formele speciale de covrigei. Nici o distracție. Se lucrează cu bucăți mici de aluat o dată (restul îl ținem la frigider). Se întinde o foaie de cca 3-4 mm grosime. Dacă aluatul se lipește, se adaugă puțină făină pe planșetă și pe sucitor. Se tăie formele de covrigei cu forma specială. Și gata.
Cea de-a doua variantă presupune modelarea fiecărui covrigel în parte. Se rup bucăți mici de aluat aprox. 10 g din care se fac șnururi lungi de 15-20 cm. Fiecare șnur se împletește obținând din el un covrigel. Nici un covrigel nu va fi la fel ca celălalt dar distracția va fi pe măsură.
- Se așează covrigei unul câte unul în tavă, pe hârtie de copt. Se ung cu ou bătut și se presară cu diverse semințe sau cașcaval ras.
- Se dau la cuptorul încins la 175-180 °C și se coc 8-10 minute sau până sunt rumeniți. Se lasă să se răcească în tavă deoarece sunt foarte frăgezi și se pot rupe ușor.
- Covrigeii se servesc după ce s-au răcit complet. Se inșiră pe sfoară și se dăruiesc celor dragi.