Bok choy la grătar, creveți cu usturoi și orez jasmine
Așa cum v-am mai povestit copiii mei sunt liberi în bucătărie să încerce ce vor. Bineînțeles supravegheați la tot pasul. De ce permit acest lucru? Să vadă, să învețe, să guste, să simtă aromele și, mai ales, să pregătească ei ceea ce urmează să servească. Ii las să gătească pentru că astfel nu există război atunci când propun eu un meniu sau pregătesc masa fără să îi consult.
Mesele preparate de la zero conțin de obicei mai mulți nutrienți și mai puține calorii, substanțe chimice și îndulcitori decât alimentele preambalate și fast-food.
Atunci când copiilor li se dezvoltă abilități și atitudini pozitive privind alimentația și relația cu alimentele, veți vedea că le putem cultiva obiceiuri sănătoase pentru tot restul vieții.
Cu cât vor învăța mai repede să gătească, cu atât mai devreme vor stăpâni o abilitate esențială de viață, de supraviețuire.
Este greu să înveți un copil de trei ani cum să spargă un ou fără să facă mizerie, dar dacă sunt lăsați să experimenteze devin destul de talentați în bucătărie. Ce mai contează o podea murdară atunci când copilul tău îți pregătește cina.
Brunetul meu face azi-maine 14 ani și nu o dată mi-a dat replica: ” pot face eu azi de mâncare ? nu cred că îmi place ce propui !!”. Și da, îl las atâta timp cât face pentru toți.
Azi am povestit de orez și despre câte feluri sunt și au fost foarte deschiși să afle despre orezul jasmine.
Orezul de iasomie este un tip de orez alb cu bob lung. Este un orez parfumat cu aroma de nuci, de popcorn cu unt, ușor dulce și cel mai important este gluten free.
Și pe lângă orezul acesta parfumat nimic mai bun decât niște creveți scăldați în lămâie și usturoi și niște legume trase la tigaie.
Creveți trași la tigaie, Varză chinezească la grătar, orez jasmine, morcovi colorați totul într-un sos dulce/acru
Ingrediente
o legătură de pătrunjel verde
2 -3 fire usturoi verde ( sau 2-3 căței de anul trecut)
150 gr orez jasmine
2 Bok Choy ( varză chinezească)
1 lămâie
200-250 gr creveți decorticați
2-3 morcovi colorați
Sweet and Sour Sos ( sau după preferințe Teriyaki )
Soy Sos
ulei de măsline
Gătește orezul.
- Orezul cu iasomie trebuie să-l clătești sau chiar să-l înmoi puțin înainte de gătire. Acest procedeu va reduce semnificativ timpul de gătire.
- Acest tip de orez se gătește la fel ca oricare alt soi. Raportul este de 1,5 părți apă la 1 parte orez. Ideal ar fi sa îl aburești mai degrabă decât să-l fierbi deoarece astfel își păstrează pufoșenia. Dacă alegi fierberea lui atunci adu orezul și apa la fierbere, adaugă o pișcătură de sare, apoi redu focul la foc mic, acoperă și lasă să se gătească ușor până când toată apa este absorbită ( 18-20 min).
- Cât timp se gătește orezul poți prepara/pregăti restul ingredientelor.
Pregătește ingrediente
Bok Choy. Îndepărtează frunzele exterioare sau decolorate. Taie în jumătate pe lungime.
Toacă pătrunjelul.
Usturoiul trece-l prin presă sau toacă-l mărunt.
Răzuiește coaja de la lămâia necerata și stoarce sucul din ea.
Curăță creveții, șterge-i cu un prosop de hârtie și adaugă sare și piper.
Curăță morcovii și taie-i pe lungime, ca pe niște sticksuri.
Gătește
- Încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adaugă jumătățile de bok choy . Gătește-le pe ambele părți până se înmoaie. Dă deoparte.
- Îndepărtează bok choy și gătește morcovi, în aceeași tigaie. Dacă e nevoie adaugă încă o lingură de ulei de măsline. Amestecă încontinuu până încep să se înmoaie. Adaugă puțin usturoi și pătrunjel tocat. Dă deoparte.
Creveții
- În tigaia în care ai prăjit legumele adaugă încă o lingură de ulei de măsline la foc mediu. Adăugă creveții și lasă să se gătească pe o parte (2-3 minute ). Apoi întoarce pe cealaltă parte.
- Adaugă 1/2 lingură suc de lămâie și 1/2 din usturoiul presat.
- Adaugă Sweet and Sour Sos ( sau după preferințe Teriyaki ) și Soy Sos. După gust.
Aranjează farfuria ca în fotografie. Garnisește cu pătrunjelul rămas și stoarce niște felii de lămâie deasupra.
Pentru un plus adaugă niște semințe de susan.
O combinație care a făcut ravagii !! Bok choy creveți orez jasmine!!
Bok choy la grătar, creveți cu usturoi și orez jasmine
Ingredients
- o legătură de pătrunjel verde
- 2 -3 fire usturoi verde ( sau 2-3 căței de anul trecut)
- 150 gr orez jasmine
- 2 Bok Choy ( varză chinezească)
- 1 lămâie
- 200-250 gr creveți decorticați
- 2-3 morcovi colorați
- Sweet and Sour Sos ( sau după preferințe Teriyaki )
- Soy Sos
- ulei de măsline
Directions
- Step 1 Orezul cu iasomie trebuie să-l clătești sau chiar să-l înmoi puțin înainte de gătire. Acest procedeu va reduce semnificativ timpul de gătire. Acest tip de orez se gătește la fel ca oricare alt soi. Raportul este de 1,5 părți apă la 1 parte orez. Ideal ar fi sa îl aburești mai degrabă decât să-l fierbi deoarece astfel își păstrează pufoșenia. Dacă alegi fierberea lui atunci adu orezul și apa la fierbere, adaugă o pișcătură de sare, apoi redu focul la foc mic, acoperă și lasă să se gătească ușor până când toată apa este absorbită ( 18-20 min).
- Step 2 PREGĂTEȘTE INGREDIENTE
- Step 3 Bok Choy. Îndepărtează frunzele exterioare sau decolorate. Taie în jumătate pe lungime.
- Step 4 Toacă pătrunjelul.
- Step 5 Usturoiul trece-l prin presă sau toacă-l mărunt.
- Step 6 Răzuiește coaja de la lămâia necerata și stoarce sucul din ea.
- Step 7 Curăță creveții, șterge-i cu un prosop de hârtie și adaugă sare și piper.
- Step 8 Curăță morcovii și taie-i pe lungime, ca pe niște sticksuri.
- Step 9 GĂTEȘTE
- Step 10 Încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adaugă jumătățile de bok choy . Gătește-le pe ambele părți până se înmoaie. Dă deoparte.
- Step 11 Îndepărtează bok choy și gătește morcovi, în aceeași tigaie. Dacă e nevoie adaugă încă o lingură de ulei de măsline. Amestecă încontinuu până încep să se înmoaie. Adaugă puțin usturoi și pătrunjel tocat. Dă deoparte.
- Step 12 În tigaia în care ai prăjit legumele adaugă încă o lingură de ulei de măsline la foc mediu. Adăugă creveții și lasă să se gătească pe o parte (2-3 minute ). Apoi întoarce pe cealaltă parte. Adaugă 1/2 lingură suc de lămâie și 1/2 din usturoiul presat. Adaugă Sweet and Sour Sos ( sau după preferințe Teriyaki ) și Soy Sos. După gust.
- Step 13 Aranjează farfuria ca în fotografie. Garnisește cu pătrunjelul rămas și stoarce niște felii de lămâie deasupra.
- Step 14 Pentru un plus adaugă niște semințe de susan.