Scroll for english
Din câte ştiu eu acest tip de murături este specific ardelenilor, dar cu siguranță toată lumea a auzit de ei.
Rețeta este super simplă și în 5 zile aveți murături de te lingi pe degete.
Castraveți covăsiți
un borcan curat, mare şi încăpător
castraveți tari, nu foarte mici
vreo 2 morcovi ( curățați și tăiați rondele)
cimbru, mărar – proaspăt
țelină- frunze proaspete
sare pentru murături ( 1 lingură cu vârf la fiecare litru de apă )
usturoi
boabe de muştar ( 1 linguriţă la litru de apă)
câteva boabe de piper
un ardei pișcos
METODA
pasul 1: spălați castraveții și tăiați-le vârfurile, apoi crestați-i puțin la fiecare capăt.
pasul 2: pe fundul borcanului puneți câteva fire de mărar, câteva de cimbru și vreo 5 frunze de țelină.
pasul 3 : începeți să stivuiți castraveții, dar nu îi îndesați. Printre castraveți împrăștiați căței de usturoi, felii de morcov, boabe de muștar și ardeiul pișcos.
pasul 4: dacă folosiți un borcan mare pe la mijlocul lui mai puneți un rând de ierburi, și la fel un rând de ierburi deasupra.
pasul 5: puneți apa la încălzit împreună cu sarea și amestecați până se dizolvă. Nu e nevoie să fiarbă.
pasul 6: turnați saramura obținută peste castraveți cât să-i acopere.
Și gata castraveții covăsiți !!!
Acoperiţi borcanul cu o farfurioară şi așezați-l într-un loc cu mult soare. Noaptea aduceți borcanul înăuntru. În 3 zile ar trebui să apară la suprafață mici bule, semn că a început procesul de fermentație. Când bulele încep să dispară ( prin ziua 5-a ) sunt gata de pus pe masă. Se servesc reci și se păstrează la frigider.
- un borcan curat, mare şi încăpător
- castraveți tari, nu foarte mici
- vreo 2 morcovi ( curățați și tăiați rondele)
- cimbru, mărar – proaspăt
- țelină- frunze proaspete
- sare pentru murături ( 1 lingură cu vârf la fiecare litru de apă )
- usturoi
- boabe de muştar ( 1 linguriţă la litru de apă)
- câteva boabe de piper
- un ardei pișcos
- Spălați castraveții și tăiați-le vârfurile, apoi crestați-i puțin la fiecare capăt.
- Pe fundul borcanului puneți câteva fire de mărar, câteva de cimbru și vreo 5 frunze de țelină.
- Începeți să stivuiți castraveții, dar nu îi îndesați. Printre castraveți împrăștiați căței de usturoi, felii de morcov, boabe de muștar și ardeiul pișcos.
- Dacă folosiți un borcan mare pe la mijlocul lui mai puneți un rând de ierburi, și la fel un rând de ierburi deasupra.
- Puneți apa la încălzit împreună cu sarea și amestecați până se dizolvă. Nu e nevoie să fiarbă.
- Turnați saramura obținută peste castraveți cât să-i acopere.
- Acoperiţi borcanul cu o farfurioară şi așezați-l într-un loc cu mult soare. Noaptea aduceți borcanul înăuntru. În 3 zile ar trebui să apară la suprafață mici bule, semn ca a început procesul de fermentație. Când bulele încep să dispară ( prin ziua 5-a ) sunt gata de pus pe masă. Se servesc reci și se păstrează la frigider.
Sun Pickles
A simple, 5 days, you-can’t-ruin-it pickle recipe.
- a clean, large jar
- cucumbers, not very small
- 2 carrots (peeled and sliced)
- fresh thyme and dill
- fresh Celery leaves
- pickling salt (not table salt-1 tablespoon per liter of water)
- 4-6 cloves of garlic (you can add more if you like garlic)
- mustard seeds (1 teaspoon per liter of water)
- a few peppercorns
- one chilly
Wash cucumbers well and cut off their ends. Using a knife, slit the cucumbers through lengthwise just short of the end.
In the bottom of the jar, place some fresh thyme and dill and a few celery leaves .
Fill jar with cucumbers, layering in sliced carrots and garlic. Do not forget the chilly.
If you are using a large jar add more herbs in the middle and some on top. Add peppercorns and mustard seeds.
Add the water and salt to a saucepan. Cook over medium heat and stir until the salt dissolves. No need to boil.
Pour brine over cucumbers, enough to cover.
Ready !!!!
Cover the jar with a small saucer and place it in the sun. Bring the jar in at night. Within 3 days, you should see tiny bubbles, indicating the cucumbers are fermenting. When the tiny bubbles have stopped rising (around 5 days), they are ready to be put on the table. Serve cool and store in refrigerator.
Ţi-am văzut şi această reţetă pe tastespotting şi ştiam că este a ta chiar înainte de a vedea numele utilizatorului. Ai un stil aparte, foarte fain, de altfel.
Să ai o zi frumoasă!
Liana multumesc mult !! Te pup,
Cat de frumoase sunt borcanele tale cu castraveciori. Bravo!
borcanele ca borcanele..dar sa vezi continutul !!!
sínt deliciosi,,mereu íi fac,,,multumim pentru retetá.!!! cu respect.!!!
Viorica multumesc !!
Ce grozav arata , si eu practicam aceasta reteta si vreau doar sa adaug ca zilnic scoteam si vanturam zeama din borcan de 2-3 ori , in momentul cand incepeau sa fiarba ! Si apoi , cand erau murati si buni de consumat ii pastram in frigider! In zilele calduroase de vara erau un DELICIU !!!
uite aici https://alexjuncu.ro/2011/09/castraveti-covasiti-adica-din-aia-de-se-fac-la-soare.html
Am facut reteta si Mia insist foarte gustos.
Mersi
super … tare ma bucur ca e si pe placut vostru 🙂