Clafoutis este o reteță franțuzească de aluat care nu e nici clătită dar nici vafe. Este un aluat care se umflă pe margini și totuși rămâne moale în interior…un aluat care se potrivește cu orice fruct, indiferent că este proaspăt sau din conservă/compot. Ideal este să știți rețeta de bază și apoi să vă jucați cu fructele. Este una dintre cele mai simple rețete și este de mare efect.
Ingrediente
- 6-8 caise proaspete
- 120 ml. lapte
- 80 gr. zahăr brun
- 60 gr. făină
- 1 ou
- 2 albușuri
- 1/2 linguriță scorțisoară
- 1/4 linguriță nucșoară
- un vârf cuțit sare
- extract de vanilie
Metoda:
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
Ungeți cu unt tava sau vasul pe care îl veți folosi.
In bolul mixerului combinați laptele, zahărul brun, făina, albușurile, oul intreg, vanilia, scorțișoara, nucșoara și sarea.
Porniți mixerului la viteză medie și mixați până se obține un aluat omogen cu multă spumă deasupra. Procesul durează aproximativ 45 – 60 de secunde. Odată ce aluatul este complet neted, îl lăsați deoparte să se odihnească în timp ce vă pregătiți fructele.
Pregătiți caisele: îndepărtați sâmburele și tăiați-le în felii. Dacă folosiți caise din surse sigure nu e nevoie să le curățați de coajă.
Să nu vă speriați, aluatul este unul lichid.
Turnați aluatul în vasul pregătit și dați la cuptorul preîncălzit vreo 5 minute.
Scoateți rapid tava din cuptor și așezați feliile de caise în cercuri concentrice peste aluat.
Coaceți timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când se umflă de mândrie și devine maro auriu pe margini.
Nu deschideți ușa cuptorului până la sfârșitul timpului de coacere altminteri se poate prăbuși.
Serviți cald, cu zahăr pudră deasupra sau poate cu iaurt sau smântână sau cremă de frișcă .
- 6-8 caise proaspete
- 120 ml. lapte
- 80 gr. zahăr brun
- 60 gr. făină
- 1 ou
- 2 albușuri
- 1/2 linguriță scorțisoară
- 1/4 linguriță nucșoară
- un vârf cuțit sare
- extract de vanilie
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C.
- Ungeți cu unt tava sau vasul pe care îl veți folosi.
- In bolul mixerului combinați laptele, zahărul brun, făina, albușurile, oul intreg, vanilia, scorțișoara, nucșoara și sarea.
- Porniți mixerului la viteză medie și mixați până se obține un aluat omogen cu multă spumă deasupra. Procesul durează aproximativ 45 – 60 de secunde. Odată ce aluatul este complet neted, îl lăsați deoparte să se odihnească în timp ce vă pregătiți fructele.
- Pregătiți caisele: îndepărtați sâmburele și tăiați-le în felii. Dacă folosiți caise din surse sigure nu e nevoie să le curățați de coajă.
- Să nu vă speriați, aluatul este unul lichid.
- Turnați aluatul în vasul pregătit și dați la cuptorul preîncălzit vreo 5 minute.
- Scoateți rapid tava din cuptor și așezați feliile de caise în cercuri concentrice peste aluat.
- Coaceți timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când se umflă de mândrie și devine maro auriu pe margini.
- Nu deschideți ușa cuptorului până la sfârșitul timpului de coacere altminteri se poate prăbuși.
- Serviți cald, cu zahăr pudră deasupra sau poate cu iaurt sau smântână sau cremă de frișcă .