Voi știți că este Luna Internațională Fără Gluten?? ei bine dacă nu știți vă spun eu: acum este. Și are loc în cea mai frumoasă lună din an.
Și primesc eu o cutie de bunătăți de la Schar… și printre ele pâine cu multi-cereale fără gluten … pentru mine pâine = sandwich. Și nu orice fel de sandwich ci unul clasic franțuzesc plin cu bunătăți și uns cu un minunat sos bechamel tot gluten free, cu brânză și legume la grătar.
Imaginați-vă o lume fără sandwich-uri… Gata?? este de neimaginat, știu…
Cică contele de Sandwich l-ar fi inventat în timp ce paria la jocurile de noroc. Treaba lui ce făcea, important este că a lăsat omenirii ceva ce nici nu știu cum să vă spun- mai ceva ca o poveste de dragoste.
Respirați adânc, faceți rost de un șervețel pentru că veți saliva muuuult și citiți mai departe (sau uitați-vă la fotografii).
Uitați că pâinea tăiată felii este cea mai bună invenție… important este ce puneți pe ea.
Se spune adesea că francezii nu fac sandwich-uri. Este adevărat doar pentru cei care nu au experimentat în mod evident un Croque Monsieur. Acest sandwich minimalist s-ar zice este deosebit prin ingredientele care-l compun: pâinea prăjită, brânza și șunca, în cazul meu legumele, sosul bechamel se combină în ceva to die for.
Ingrediente Croque Madame & Croque Monsieur
- pâine cu multicereale fără gluten – Pan Blanca de la Schar
- 1 vânătă
- câteva ciuperci
- un ardei galben
- 2 roșii mari
- 50 gr. Emmental ( sau Gruyère )
- 50 gr. Parmigiano Reggiano
- un cub unt (cam 10 gr)
- 1/2 lingura faina fără gluten – Farina de la Schar
- 1/2 cana lapte ( cam 120 ml)
- sare, piper și nucșoară
- ulei de măsline
- unt
- oua
- menta proaspătă
Cum fac Croque Madame ?
- Pregătiți legumele. Vânăta, ardeiul și roșiile se taie în felii, iar ciupercilor li se îndepărtează pielea. Se ung bine cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper.
- Se încinge tigaia grill și se prăjesc toate legumele.
- În acest timp se pregătește sosul bechamel. Într-o oala mai mică se topește untul, la foc mediu. Se adaugă făina și se amestecă aproximativ un minut. Apoi se adaugă lapte foarte încet, amestecând încontinuu. Când a ajuns la fierbere adăugați sare, piper și nucșoară, apoi îndepărtați de pe foc. Se adaugă jumătate din cantitatea de Emmental și Parmigiano Reggiano. Cantitatea de brânzeturi este și în funcție de gust. Amestecați până obțineți o compoziție cremoasă.
- Ungeți cu unt feliile de pâine și adăugați sos bechamel, și începeți să construiți sandwich-ul. Puteți face fie un sandwich simplu fie un double decker, folosind ingredientele pregătite: legumele la grătar, restul de Emmental. Încheiați construcția cu o felie de pâine peste care turnați sosul bechamel rămas și restul de Emmental.
- Se introduce sub grill până se topește brânza.
- Acum este momentul să pregătiți oul- după preferințe.
- Se îndepărtează sandwich-ul de sub grill, se adăugă oul deasupra și așa se obține cel mai bun croque madame vegetarian, gluten free ever made în bucătăria mea.
Alte sandwich-uri.
- pâine cu multicereale fără gluten – Pan Blanca de la Schar
- 1 vânătă
- câteva ciuperci
- un ardei galben
- 2 roșii mari
- 50 gr. Emmental ( sau Gruyère )
- 50 gr. Parmigiano Reggiano
- un cub unt (cam 10 gr)
- 1/2 lingura faina fără gluten – Farina de la Schar
- 1/2 cana lapte ( cam 120 ml)
- sare, piper și nucșoară
- ulei de măsline
- unt
- oua
- menta proaspătă sau busuioc
- Pregătiți legumele. Vânăta, ardeiul și roșiile se taie în felii, iar ciupercilor li se îndepărtează pielea. Se ung bine cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper.
- Se încinge tigaia grill și se prăjesc toate legumele.
- În acest timp se pregătește sosul bechamel. Într-o oala mai mică se topește untul, la foc mediu. Se adaugă făina și se amestecă aproximativ un minut. Apoi se adaugă lapte foarte încet, amestecând încontinuu. Când a ajuns la fierbere adăugați sare, piper și nucșoară, apoi îndepărtați de pe foc. Se adaugă jumătate din cantitatea de Emmental și Parmigiano Reggiano. Cantitatea de brânzeturi este și în funcție de gust. Amestecați până obțineți o compoziție cremoasă.
- Ungeți cu unt feliile de pâine și adăugați sos bechamel, și începeți să construiți sandwich-ul. Puteți face fie un sandwich simplu fie un double decker, folosind ingredientele pregătite: legumele la grătar, restul de Emmental. Încheiați construcția cu o felie de pâine peste care turnați sosul bechamel rămas și restul de Emmental.
- Se introduce sub grill până se topește brânza.
- Acum este momentul să pregătiți oul- după preferințe.
- Se îndepărtează sandwich-ul de sub grill si se adăugă oul deasupra.
Poze superbe, sandwich delicios!!! Da, lumea ar fi goala fara ele.. in orice varianta sau combinatie!
Simona 🙂