Curcan la cuptor
este ceva care nu poate fi refuzat. Indiferent dacă este sau nu sărbătoare atunci când suntem mai mulți la masă este un preparat care mă scoate din belele. În această perioadă nu prea am văzut proaspăt dar îl găsiți la raionul congelate. Alegeți unul mai micuț ( în funcție de numărul de invitați) și pregătiți-vă să vă relaxați, toată treaba o face cuptorul.
Știu că este o treabă destul de dificilă alegerea dimensiunii curcanului astfel încât să fie toată lumea satisfăcută și să rămână putin, nu mult, pentru câteva sandwich-uri a doua zi. Așadar am făcut eu câteva calcule și am ajuns la următoare variante:
- dimensiune curcan pentru 3-4 persoane aprox. 2 kg
- dimensiune curcan pentru 5-6 persoane aprox. 3 kg
- dimensiune curcan până la 10 persoane aprox. 4 kg
Alte sfaturi care eu le consider utile:
Dacă curcanul este înghețat atunci ideal este să-l dezghețați în frigider, 24 de ore pentru fiecare 2.5 kg. Dacă aveți unul mare adăugați o zi în plus, doar pentru a fi în siguranță.
Scoateți curcanul dezghețat din frigider cu 1 oră înainte de pregătire, pentru a-l lăsa să ajungă la temperatura camerei.
Lăsați curcanul să se odihnească cel puțin 45 de minute înainte să-l tăiați.
Ingrediente
- un pachet de unt ( temperatura camerei)
- un cățel mare de usturoi
- 1 ceapa
- 1 lămâie necerata
- 1 portocala necerata
- salvie, rozmarin, cimbru, pătrunjel – verzi, proaspete
- sare și piper
- musai un curcan întreg ( al meu avea 2,5 kg)
Întâi și-ntâi se lasă pasărea să ajungă la temperatura camerei.
Apoi se pregătește untul aromatizat.
Se amestecă jumătate din cantitatea de unt cu 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță piper proaspăt râșnit, 2 căței de usturoi trecuți prin presă și ierburi tocate mărunt ( salvie, rozmarin, pătrunjel și cimbru). Se pune deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 160 grade C. (cu ventilator) sau 180 grade C ( static)
CURCANUL
Se îndepărtează gatul și măruntaiele ( în general la curcanul cumpărat din comerț acestea se găsesc în interior). Se șterge cu un prosop tot curcanul, interior – exterior. Să rămână uscat.
Cu ajutorul degetelor se desprinde ușor pielea de pe pieptul păsării. Dacă lucrați încet veți putea ridica toată pielea fără ca ea să se rupă și va rămâne prinsă doar pe margini. Untul aromatizat se va îndesa efectiv sub piele. Cu grijă însă să nu faceți găuri. Uniformizați cu palmele astfel încât untul să ajungă peste tot.
Se umple cavitatea cu ceapa tăiată în sferturi, cățelul de usturoi tăiat în jumătate, sferturi de lămâie și sferturi de portocala și câte 2-3 tulpini din fiecare plantă.
Untul rămas se întinde la suprafață. Se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
Se leagă picioare păsării ca să nu-și piardă umplutura și se îndeasă aripile sub ea. Se așează pasărea pe grătar. (Eu am folosit o tavă care are grătar detașabil.)
Timpul petrecut în cuptor este în funcție de dimensiunea păsării. Se poate folosi termometrul sau se poate verifica din când în când care este starea curcanului din cuptor. Eu am învățat că timpul de preparare se calculează cam așa : 25 min pentru fiecare 500 gr.
Reglați raftul cuptorului astfel încât curcanul să stea în centrul cuptorului.
După aproximativ 2 ore la 160 grade se crește temperatura cuptorului la 220 grade C pentru încă 45 min. Dar repet timpul depinde de dimensiunea curcanului.
Dacă aveți termometru de bucătărie,
un curcan gătit perfect este cel care are 75 grade în piept și 80 grade în pulpă.
Cel mai important: lăsați curcanul să se odihnească cel putin 45 de minute înainte să-l tăiați.
De ce se lasă curcanul la odihnă?
Carnea va deveni mai fragedă și mai suculentă pentru că se va îmbiba cu sucurile pe care le-a eliberat în timpul gătirii.
Alte rețete cu CURCAN .
Curcan întreg la cuptor
Ingredients
- un curcan întreg
- un pachet de unt ( temperatura camerei)
- un cățel mare de usturoi
- 1 ceapa
- 1 lămâie necerata
- 1 portocala necerata
- salvie, rozmarin, cimbru, pătrunjel – verzi, proaspete
- sare și piper
Directions
- Step 1 Se lasă curcanul să ajungă la temperatura camerei.
- Step 2 Se amestecă jumătate din cantitatea de unt cu 1 linguriță de sare, 1/2 linguriță piper proaspăt râșnit, 2 căței de usturoi trecuți prin presă și ierburi tocate mărunt ( salvie, rozmarin, pătrunjel și cimbru). Se va obține un unt aromatizat. Se pune deoparte.
- Step 3 Se preîncălzește cuptorul la 160 grade C. (cu ventilator) sau 180 grade C ( static)
- Step 4 CURCANUL Se îndepărtează gatul și măruntaiele ( în general la curcanul cumpărat din comerț acestea se găsesc în interior). Se șterge cu un prosop tot curcanul, interior – exterior. Să rămână uscat.
- Step 5 Cu ajutorul degetelor se desprinde ușor pielea de pe pieptul păsării. Dacă lucrați încet veți putea ridica toată pielea fără ca ea să se rupă și va rămâne prinsă doar pe margini. Untul aromatizat se va îndesa efectiv sub piele. Cu grijă însă să nu faceți găuri. Uniformizați cu palmele astfel încât untul să ajungă peste tot.
- Step 6 Se umple cavitatea cu ceapa tăiată în sferturi, cățelul de usturoi tăiat în jumătate, sferturi de lămâie și sferturi de portocala și câte 2-3 tulpini din fiecare plantă. Untul rămas se întinde la suprafață. Se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
- Step 7 Se leagă picioare păsării ca să nu-și piardă umplutura și se îndeasă aripile sub ea. Se așează pasărea pe grătar. (Eu am folosit o tavă care are grătar detașabil.)
- Step 8 Timpul petrecut în cuptor este în funcție de dimensiunea păsării. Se poate folosi termometrul sau se poate verifica din când în când care este starea curcanului din cuptor. Eu am învățat că timpul de preparare se calculează cam așa : 25 min pentru fiecare 500 gr.
- Step 9 Reglați raftul cuptorului astfel încât curcanul să stea în centrul cuptorului. După aproximativ 2 ore la 160 grade se crește temperatura cuptorului la 220 grade C pentru încă 45 min. Dar repet timpul depinde de dimensiunea curcanului. Dacă aveți termometru de bucătărie, un curcan gătit perfect este cel care are 75 grade în piept și 80 grade în pulpă.
- Step 10 Se lasă curcanul să se odihnească cel putin 45 de minute înainte să fie tăiat. Carnea va deveni mai fragedă și mai suculentă pentru că se va îmbiba cu sucurile pe care le-a eliberat în timpul gătirii.
1 thought on “Curcan întreg la cuptor”