curcan la cuptor
Și am umplut pasărea asta…și am mâncat-o pe toată…și mamă cât de bună a fost !!
Știu că este o rețetă clasică și că toată lumea o știe dar pentru mine a fost o premieră…adică cu această pasăre am inaugurat cuptorul. Mda am un cuptor nou în cabana de la munte care și-o cerea de mult. Și ce se pretează mai bine la aceasta inaugurare decât ceva mare care murdărește peste tot: Măria sa, Curcanul !!
Ingrediente curcan la cuptor
- un curcan de vreo 4 kg.
- 150 gr. unt la temperatura camerei
- o legătură de salvie
- o legătură de rozmarin
- 12 felii bacon
- un cățel mare de usturoi
- 4 cepe roșii
- 2-3 morcovi
- 2 tije de țelină
- un pumn caise și prune uscate
- zeama de la 1 lămâie
- ulei de măsline
- sare, piper
- nucșoară
- 1 portocală mare
- supă de pui sau legume
Metoda:
Se începe cu cuptorul care trebuie preîncălzit la maxim.
Se prepară untul aromatizat astfel: într-un bol încăpător se adaugă untul, vreo 8 felii de bacon tăiate mărunt, vreo 3-4 căței usturoiul tocat, caisele și prunele tocate mărunt, zeama de lămâie, salvia și rozmarinul tăiate mărunt, sare, piper și nucșoară după gust.
Restul feliilor de bacon se taie în fâșii. Se învelește fiecare cățel de usturoi în bacon și apoi se înfig câteva fire de rozmarin. Cam așa:
Se ia pasărea și se înțeapă în dreptul pulpelor cu vârful unui cuțit, astfel încât să încapă în fiecare gaura câte o legătură de bacon.
Cu un prosop de hârtie se șterge bine pasărea la suprafața dar și în interior.
Cu ajutorul degetelor se desprinde ușor pielea de pe pieptul pasării. Dacă lucrați încet veți putea ridica toată pielea fără ca ea să se rupă și va rămâne prinsă doar pe margini. Untul aromatizat se va îndesa efectiv sub piele. Cu grijă însă să nu faceți gauri. Uniformizați cu palmele astfel încât untul să ajungă peste tot.
Puneți portocala în cuptorul cu microunde pentru 30 de sec. pentru a se încălzi puțin și apoi umpleți pasărea cu ea. Dacă e prea mare portocala o puteți tăia în două.
Așezați pasărea în tavă, ungeți-o bine cu ulei de măsline și condimentați cu sare și piper.
Ceapa, morcovii și țelina se taie în bucăți mai mari și se pun în tava lângă curcan.
„A picture is worth a thousand words.”
Se acoperă cu folie de Al. și se dă la cuptorul preîncălzit, care se reduce la 180 de grade.
Timpul petrecut în cuptor este în funcție de dimensiunea păsării. Puteți folosi termometrul sau puteți verifica din când în când care este starea păsării din cuptor. Eu am învățat că timpul de preparare se calculează cam așa 20 min la 500 gr.
Când este aproape gata și lichidul care se scurge din pulpă atunci când e înțepată este limpede, îndepărtați folia și lăsați pasarea la bronzat ( încă vreo 30-45 min. până se rumenește frumos) tot la aceeași temperatură.
Când pasărea este gata, o ridicați din tavă, o așezați pe platou și o acoperiți din nou cu folie. Este foarte important ca ea să se odihnească cel puțin o oră înainte de a o servi.
Tava cu tot ceea ce a rămas în ea se pune pe foc. Se adaugă puțină făină și supa de pui. Când sosul începe să se îngroașe se ia de pe foc și se strecoară.
Așa obțineți un sos super delicios, numai bun de servit lângă pasăre. curcan la cuptor
curcan la cuptor
Pffff…nu stiu daca as fi si eu capabila de atata abnegatie, sa-l ung pe ‘mnealui chiar pe toate partile, dar trebuie sa recunosc ca arata fantastic! Bun, bun! 🙂
Iuliana a fost un curcan norocos!!