Japchae înseamnă “amestec de legume” și nu te miri ce parascovenie … au și coreeni preparatele lor, și unele chiar sunt pe placul copiilor mei. Cu toate că este un preparat vegetarian la origine, a fost musai să adaug niște piept de pui făcut pe grătar, așa ca să aibă consistență. Și în final a fost ceva ce vom repeta cu siguranță, mai ales că suntem fani ai tăițeilor de celofan. De ce se numesc așa? pentru că, după gătire devin transparenți, sticloși.
Ingrediente
- 100 gr. tăiței de celofan
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1/2 lingură de ulei ( poate fi de fistic, de măsline, de cocos)
- 1-2 căței de usturoi tocați
- 1/2 ceapă albă
- o mână de ciuperci shiitake deshidrate
- ½ ardei mare gras roșu
- 1 morcov mediu
- 150-200 gr. baby spanac
- 2 fire ceapă verde
- 1 lingură de semințe de susan
- 2 mușchiuleți de pui pentru variantă omnivoră
Sos Japchae
2 linguri de sos de soia
1/2 lingură sos de soia negru
1 linguriță de zahăr brun
Metoda
Se pun la hidratat ciupercile.
Sosul Japchae: se pun toate ingredientele într-o cană și se amestecă pană când zahărul se dizolvă. Se pune deoparte.
Se pune apa la fiert și se adaugă tăițeii. Se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg și se trec pe sub jet de apă rece. Dacă tăițeii sunt prea lungi se tăie în jumătate cu o foarfecă. Se adaugă deasupra uleiul de susan și se pun departe.
Legumele (ceapă, ardeiul, morcovul și ciupercile) se tăie în bastonașe de preferat de aceleași dimensiuni.
Ceapa și usturoiul se adaugă într-o tigaie mare împreună cu uleiul de fistic. Se gătește până ceapă devine translucidă, moment în care se adaugă ciupercile, ardeiul și morcovul. Se gătește 3-4 minute până când legumele se înmoaie puțin.
Acum este momentul în care se adaugă tăițeii și spanacul. Se amestecă puțin în tigaie și se adaugă sosul.
Se lasă încă 2-3 minute pe foc și se îndepărtează.
Se transferă în bolul de servire și se presară semințele de susan și ceapa verde tăiată mărunt.
În tot acest timp se pregătește în paralel și mușchiulețul de pui la grătar, care se adaugă și el în bolul de servire.
Să nu-mi spuneți că nu v-am convins să încercați…
Japchae ( korean glass noodles) – Tăiței de celofan cu legume
Ingredients
- 100 gr. tăiței de celofan
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1/2 lingură de ulei ( poate fi de fistic, de măsline, de cocos)
- 1-2 căței de usturoi tocați
- 1/2 ceapă albă
- o mână de ciuperci shiitake deshidrate
- ½ ardei mare gras roșu
- 1 morcov mediu
- 150-200 gr. baby spanac
- 2 fire ceapă verde
- 1 lingură de semințe de susan
- 2 mușchiuleți de pui pentru variantă omnivoră
- Sos Japchae
- 2 linguri de sos de soia
- 1/2 lingură sos de soia negru
- 1 linguriță de zahăr brun
Directions
- Step 1 Se pun la hidratat ciupercile.
- Step 2 Sosul Japchae: se pun toate ingredientele într-o cană și se amestecă pană când zahărul se dizolvă. Se pune deoparte.
- Step 3 Se pune apa la fiert și se adaugă tăițeii. Se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg și se trec pe sub jet de apă rece. Dacă tăițeii sunt prea lungi se tăie în jumătate cu o foarfecă. Se adaugă deasupra uleiul de susan și se pun departe.
- Step 4 Legumele (ceapă, ardeiul, morcovul și ciupercile) se tăie în bastonașe de preferat de aceleași dimensiuni.
- Step 5 Ceapa și usturoiul se adaugă într-o tigaie mare împreună cu uleiul de fistic. Se gătește până ceapă devine translucidă, moment în care se adaugă ciupercile, ardeiul și morcovul. Se gătește 3-4 minute până când legumele se înmoaie puțin.
- Step 6 Acum este momentul în care se adaugă tăițeii și spanacul. Se amestecă puțin în tigaie și se adaugă sosul.
- Step 7 Se lasă încă 2-3 minute pe foc și se îndepărtează.
- Step 8 Se transferă în bolul de servire și se presară semințele de susan și ceapa verde tăiată mărunt.
- Step 9 În tot acest timp se pregătește în paralel și mușchiulețul de pui la grătar, care se adaugă și el în bolul de servire.