Mămăligă ţărănească cu afumătură » Bucătăria familiei mele
Mămăligă ţărănească cu afumătură

Mămăligă ţărănească cu afumătură

0 Comments

Săptămâna trecută niște amici mă întreabă : ” mâncare cu specific românesc tu nu știi să faci ??? „. Şi cum am stat eu așa și m-am tot gândit la mâncarea autohtonă, a început efectiv să-mi ploaie în gură . Aşa că astăzi vreau să vă arăt cum se face o mămăligă țărănească cu afumătură și cu ouă ochiuri, o mâncarea grea pentru stomac dar tare bună.


Știu, știu , știu… Se vor trezi unii, alții să mă atenționeze că mămăliga nu e mâncare specific românească. Asa cum zice și dex-ul:”mămăliga este un produs italienesc – cunoscut în restul lumii după denumirea italiană (polenta)”.  

Dar avem și noi ceva al nostru : Gâsca care este un preparat culinar din mămăligă, specific românesc, foarte des folosită în gospodăriile ciobănești ardelenești. Se prepară prin alternarea straturilor de mămăligă și brânză de oaie, care introduse la cuptor, pentru 10-20 de minute, devin rumene și foarte gustoase. Se poate mânca alături de lapte dulce proaspăt, este recomandată copiilor, mai ales pe vreme de iarnă.

Ingrediente (pentru 3-4 porții)

  • 1,5 l apă, 300 g mălai grișat
  • brânză frământată de burduf
  • mozzarella
  • parmezan (merge și cașcaval)
  • slăninuță cu carne (bacon)
  • cârnați afumați de casă
  • 3 ouă
  • 1 lingură de ulei de struguri (sau de care aveți la îndemână)
  • sare, piper
  • smântână

In primul rând am făcut o mămăligă pripită prin metoda clasică. Am pus apa la fiert, cu sare și o lingură de ulei. Când a început să clocotească apa am adăugat mălaiul în ploaie, amestecând repede cu telul (în forma de pară) ca să nu facă cocoloașe. Mare grijă, protejați-vă mâinile dacă n-ați mai făcut mămăligă, pentru că obișnuiește să stropească și frige rău de tot.

Am dat focul mic și după ce am amestecat vreo 2 minute și s-a îngroșat puțin, am lăsat telul în mămăligă ( obligator se pune capac- ca sa nu sară stropii) și se fierbe astfel 15 minute, amestecând din când în când. 
 
 
In tot acest timp  am pregătit „miezu”. Slăninuța și cârnatul le-am tăiat felii subțiri și le-am prăjit puțin pentru a scăpă de excesul de grăsime. După care le-am scos pe un șervețel ca să se scurgă. 

 Mozzarella am dat-o pe răzătoarea mare, la fel și parmezanul,  iar brânza frământată am rupt-o bucăți.
    In sfârșit când mămăliga a fost gata (nu trebuie să iasă prea tare) am uns o oala de tuci mai înaltă cu puțin ulei și apoi am pus un strat nu prea gros de mămăligă. 
Peste el am pus mozzarella rasă, parmezan ras (cam 2/3 din cantitatea totală de care dispunem – pentru că mai avem nevoie și la final) și brânza frământată, toată, ruptă bucăți.
Peste brânzeturi am pus feliile de slăninuță și printre ele feliile de cârnat. 
 

Am acoperit totul cu un nou strat de mămăligă în care am făcut 3 găuri (mai mici) în care am pus ouăle, crude. Apoi am tunat un strat subțire de smântână și peste toate, am pus restul de mozzarella și parmezan.

Am dat la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu.  

  Cam așa ceva a ieșit în final !!
Poftă bună!!!!!
 
 
 
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.