Știu, știu , știu… Se vor trezi unii, alții să mă atenționeze că mămăliga nu e mâncare specific românească. Asa cum zice și dex-ul:”mămăliga este un produs italienesc – cunoscut în restul lumii după denumirea italiană (polenta)”.
Dar avem și noi ceva al nostru : Gâsca care este un preparat culinar din mămăligă, specific românesc, foarte des folosită în gospodăriile ciobănești ardelenești. Se prepară prin alternarea straturilor de mămăligă și brânză de oaie, care introduse la cuptor, pentru 10-20 de minute, devin rumene și foarte gustoase. Se poate mânca alături de lapte dulce proaspăt, este recomandată copiilor, mai ales pe vreme de iarnă.
- 1,5 l apă, 300 g mălai grișat
- brânză frământată de burduf
- mozzarella
- parmezan (merge și cașcaval)
- slăninuță cu carne (bacon)
- cârnați afumați de casă
- 3 ouă
- 1 lingură de ulei de struguri (sau de care aveți la îndemână)
- sare, piper
- smântână
In primul rând am făcut o mămăligă pripită prin metoda clasică. Am pus apa la fiert, cu sare și o lingură de ulei. Când a început să clocotească apa am adăugat mălaiul în ploaie, amestecând repede cu telul (în forma de pară) ca să nu facă cocoloașe. Mare grijă, protejați-vă mâinile dacă n-ați mai făcut mămăligă, pentru că obișnuiește să stropească și frige rău de tot.
Am acoperit totul cu un nou strat de mămăligă în care am făcut 3 găuri (mai mici) în care am pus ouăle, crude. Apoi am tunat un strat subțire de smântână și peste toate, am pus restul de mozzarella și parmezan.
Am dat la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu.