Mille-feuille cu frăguţe şi cremă de lămâie » Bucătăria familiei mele
 
Primul  weekend din vacanţa de vară l-am petrecut pe Valea Mureșului (ca şi multe alte weekenduri) . Şi pentru că am prins o vreme extraordinară, nici prea cald, nici prea frig … o vreme minunată pentru plimbări în natură, ne-am întors cu o recoltă bogată de frăguțe ..
 
 

Să nu credeți că pe toate le-am cules noi…nici vorbă…Noi, adică băieții şi cu mine am preferat să facem bărcuțe de hârtie şi să le lansăm pe Mureș în jos. De frăguțe s-au ocupat alții. Am cules şi noi câteva …. şi anume cele care au crescut în jurul cabanei.

Aveți nevoie de:

  • aprox.120 gr. zahăr pudră, plus extra pentru pudrat
  • 250 gr.  aluat de patiserie
  • 200 gr. frăguțe ( sau orice fel de fructe de pădure doriți)



Pentru crema de lămâie :

  • 165 ml  frişcă lichidă
  • 25 gr  zahăr pudră
  • 1 teacă de vanilie, doar semințele  (sau 2 picături de extract de vanilie)
  • lămâie, coaja rasă fin şi sucul

 

1. Pregătim terenul:  așezăm  hârtie de copt pe o tavă mare.

 Pudrăm suprafaţa de lucru cu o cantitatea destul de mare de  zahăr pudră şi întindem aluatul de patiserie. Cu ajutorul sucitorului întindem aluatul super-subțire, atât de subțire cât să îl puteți ridica fără să se întindă.

Tăiați 24 de dreptunghiuri de 10 cm în lungime şi 4 cm în lăţime şi puneţi-le pe tava de copt pregătită. Se presară cu mult zahăr pudră şi se pune în frigider pentru 30 de minute.

Se încălzește cuptorul la 200C.
Scoateţi aluatul din frigider şi coaceți în cuptor timp de cinci minute, apoi scoateți din cuptor şi presărați peste aluat mai mult zahăr pudră. Îl introduceți din nou  la cuptor şi lăsați pentru încă cinci minute sau până aluatul devine auriumaro. Scoateţi tava din cuptor şi lăsați-o deoparte să se răcească aluatul.

2. Pregătirea cremei : Se pune frișca, zahărul pudră şi vanilia într-un castron mare şi se bate până se întărește şi face vârfuri atunci când telul este scos din castron. Adăugați apoi coaja de lămâie şi sucul acesteia. Mixati bine.

3. Aranjarea în farfurie: Pentru cremă ar fi indicată utilizare unui dui– piesă mică, conică, folosită pt. ornarea prăjiturilor. Dacă nu aveți în dotare aşa ceva, folosiți ce metodă doriți pentru a întinde crema.

   Pe farfuria de servire puneți puțină cremă ( ca să fixați aranjamentul  în farfurie). Apoi vine primul rând de mille-feuille, apoi crema şi peste cremă frăguțele. Repetați operațiunea cu încă un strat iar la final  spresară stratul superior cu mai mult zahăr pudră. 
 

În cazul în care aluatul dvs. a crescut foarte mult în cuptor, nu forțați. Este la fel de aspectuos, ca să nu mai vorbim de gustos şi un mille-feuille din 2 straturi.

 Puteti servi acest desert cu o frunză de mentă deasupra.
Un sfat: ca să nu aveți surprize ( eu am avut) așteptați să se răcească foarte bine aluatul şi să vă mișcați foarte repede cu asamblatul desertului , mai ales dacă este foarte cald afară sau în bucătăria dvs. Riscați să se înmoaie crema şi să vă alunece straturile de mille-feuille.  

Şi încă ceva: după asamblare păstrați desertul la frigider până la servire. Şi 5 minute afară din frigider pot fi fatale…
 

Să aveți poftă şi o zi minunată !!!!!

Mi-am găsit inspirația aici.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.