Pâte Brisée :
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe zahăr ( dacă doriți aluat sărat puneți doar 1/2 linguriță zahăr)
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
Metoda:
1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
3. Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
4. Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul ăsta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
5. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea şi forma dorită. Nu e necesar să ungeți tava, este suficient unt în aluat. Cantitățile sunt suficiente pentru a obține aluatul necesar pentru o tavă rotundă de 22 cm.
Eu am pregătit : Placinta cu dovleac , Crostate cu portocale roșii și Mascarpone.
Nu am încercat acasã acest aluat, pare chiar super simplu dupa metoda ta:)