Galette cu prune. Este sezon de cules prune. Dar asta nu înseamnă că nu puteți face tarta asta și iarna din fructe congelate. Galette cu prune și mascarpone !
Pâte Brisée :
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
3. Se adaugă 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
4. Se scoate aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei se încearcă o frământare, asta până se leagă puțin. Se face o bilă de aluat care se apasă în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Ingrediente pentru galette
- 10 prune
- 150 gr. cremă mascarpone
- câteva picături de ulei esențial de lime sau coaja și sucul de la 1 lime necerat
- 1 lingură zahăr brun
- 50 gr. zahăr
- 1 ou pentru pensulat tarta
Într-un vas mic se amestecă ușor crema de brânză, 3 picaturi ulei esential de lime și lingura de zahăr brun. Invârtiți de vreo două ori lingura în cremă. Se ia acest amestec de brânză și se dă vreo jumătate de oră la frigider, asta pentru a se pătrunde toate aromele.
Preîncălziți cuptorul la 180 grade C.
Pâte Brisée
adica aluatul făcut după rețeta de mai sus se scoate de la frigider și se lasă să se odihnească 10 minute la temperatura camerei.
Într-o farfurie adâncă se amestecă cele 50 gr. zahăr cu prunele tăiate felii groase. Se învârt prin farfurie până când sunt bine acoperite cu zahăr.
Se ia aluatul și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea şi forma dorită. Este o tartă rustică așa că imperfecțiunea aluatului este de bine.
Întindeți amestecul de cremă de brânză pe toată suprafața aluatului, dar atenție lăsați marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.
Se adaugă prunele peste cremă și se împătură marginile tartei peste prune, lăsând mijlocul neacoperit.
Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține aceea crustă aurie. Se presară zahăr pentru mai multă dulceață.
Coaceți timp de 30-35 de minute sau până aluatul devine galben auriu.
Se servește caldă sau la temperatura camerei.
Niște înghețată de vanilie poate veni în completarea acestei tarte. Minunăție !
Galette cu prune si mascarpone
pâte brisée + galette cu prune si mascarpone
Ingredients
Directions
Galette cu prune