Aceasta este o rețetă ungurească– meggyes lepény .Un desert simplu de făcut în cazul în care aveți prin bucătăria dvs. niște vișine care au scăpat nemâncate .
Acestă prăjitură este uneori servită la micul dejun şi este similară și cu prăjitura cehoslovacă cu cireșe, numita Bublanina .
Lepény se referă la forma pătrată sau dreptunghiulară a prăjiturii dar în zilele noastre acestă prăjitură poate fi coaptă și într-o tavă rotundă sau chiar o tigaie . Important este să rețineți cum se face aluatul deoarece Lepény se poate face cu orice fructe de sezon, brânză de vaci, nuci, gemuri și fructe confiate.
Pentru aprox. 6 porții sănătoase de Prăjitură cu vișine aveți nevoie de:
- jumătate de kilogram de vișine proaspăt spălate și fără sâmburi
- 150 gr. unt la temperatura camerei
- 150 gr. zahăr tos
- 3 ouă mari, separate
- 1 cană făină
- un vârf cuțit de sare
- pesmet
- zahăr vanilat şi zahăr pudră
Pregătirea:
1. În primul rând toate ingredientele , inclusiv ouăle, trebuie aduse la temperatura camerei înainte de utilizare.
2. Încălziți cuptorul la 180 grade. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Hârtia de tapetat va sta la locul ei dacă ungeți ușor cu grăsime tava. Tapetarea tăvilor ţine de arta maestrului bucătar.
Sfat : puneți tava în centrul hârtiei de copt. Faceți câte o tăietură în diagonală, de la colțurile foii la colțurile tăvii. Apoi îndoiți hârtia între tăieturi, pentru a vă fi mai ușor să o poziționați în interiorul tăvii. Suprapuneți colțurile hârtiei și apăsați pentru fixarea acesteia. Ungeți forma și presarăți-o cu pesmet.
3. Amestecați întâi untul , pentru a-l topi , în vasul mare al unui mixer sau într-un bol ( de preferat de sticlă). Adăugați apoi jumătate din cantitatea de zahăr . Amestecați untul și zahărul până compoziția se deschide la culoare și devine cremoasă . Folosiți mixerul, telul sau o lingură de lemn( silicon). Adăugați aromele, apoi adăugați gălbenuşurile de ou, unul câte unul şi continuați până când compoziția se omogenizează. Adăugați făina sub formă de pulbere și apoi sarea, amestecând bine.
4. Curățați bine paletele mixerului și cu ele curate, degresate, bateți albușurile de ou spumă cu restul de zahăr până când se îngroașă destul de mult pentru a lăsa o dâră atunci când ridicați telul( mixerul).
5. Adăugați spuma de albuș peste crema de unt , amestecând ușor de jos în sus. Nu amestecați în exces , deoarece se va pierde aerul din compoziție.
6. Puneți compoziția în forma pregătită anterior și neteziți-i suprafața cu dosul unei linguri ude. Așezați deasupra jumătățile de vișine cu gaura în jos .
Da-ți la cuptor aprox. 30 de minute. până când pe suprafața aluatului vor apărea parțial niște bule și se acoperă fructele. Se lasă să se răcească în tavă. Se presară cu zahăr vanilat sau pudră , dacă doriți. Se taie în formă pătrată sau felii şi se servește.
Mulţumesc pentru vizită !!!!
pezmetul se pune peste foaia de copt sau pe sub aceasta? pezmetul nu poate fi optional?
Pesmetul vine peste foaia unsa si nu este necesar.Eu il folosesc pentru a obtine o crusta frumoasa pe margine.