Pentru că azi, undeva în lume se sărbătorește Thanksgiving, vă poftesc să băliți la acest preparat care zic eu este specific acestui eveniment. Americanii ăștia !!!
Pentru că am cei mai cei copii … și soț… și părinți … și frate … și
pentru că mă iubiți așa cum sunt ツHappy Thanksgiving !!!
Pâte Brisée :
150 gr. făină
1/2 linguriță sare
2 lingurițe zahăr ( dacă doriți aluat sărat puneți doar 1/2 linguriță zahăr)
120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
Cum fac plăcintă cu dovleac?
1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, dacă este posibil, adică întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
3. Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
4. Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul ăsta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
5. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea dorită.
Se așează în tavă și se aranjează cu ajutorul degetelor.
Nu e necesar să ungeți tava, este suficient unt în aluat.
Cantitățile sunt suficiente pentru a obține un aluat necesar pentru o tavă rotundă de 22 cm.
Umplutura pentru plăcintă cu dovleac:
2 căni piure de dovleac ( copt sau fiert)
400 gr. lapte condensat, la conservă sau homemade
100 gr. zahăr brun
2 ouă
1/2 linguriță sare
1/2 linguriță coajă de lămâie
2 lingurițe scorțișoară
1 linguriță ghimbir măcinat
1/4 linguriță cardamon
1/4 linguriță nucșoară
Preîncălziți cuptorul la 200 grade C.
Amestecați zahărul + sarea + condimentele + coaja de lămâie într-un vas mai mare. Peste adăugați ouăle bătute și piureul de dovleac. La final adaug și laptele condensat. Se amestecă bine de tot până la omogenizare.
Toată acestă compoziție se toarnă în aluat, deja pregătit în tavă. Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 15 minute, apoi se reduce la 160 grade C și se mai lasă încă vreo 35 minute sau până când scobitoarea introdusă în centrul plăcintei iese curată.
Se lasă să se răcească și se servește cu frișcă.
plăcintă cu dovleac
Arata grozav si cred ca e foarte aromata!Pupici
Dada, arata grozav de bine!! Iti sunt recunoscatoare pentru aceasta reteta superba! Pup
Am balit era sa inund tastatura!! Arata intr-un mare fel..
Thanksgiving-ul meu se declara oficial anulat… ca nu am avut placinta din asta :).
Recunoscator am fost cam din aceleasi motive ca si tine
Va pup !!!!