Plăcintă cu dovleac » Bucătăria familiei mele »
Plăcintă cu dovleac

Plăcintă cu dovleac

5 Comments

 

 

Pentru că azi, undeva în lume se sărbătorește Thanksgiving, vă poftesc să băliți la acest preparat care zic eu este specific acestui eveniment. Americanii ăștia !!!

Ia să vă văd – voi pentru ce sunteți recunoscători ???
 
 Eu sunt recunoscătoare pentru tot ce am. 
Pentru că am cei mai cei copii … și soț… și părinți … și frate … și
pentru că mă iubiți așa cum sunt  Happy Thanksgiving !!!
 
Plăcinta asta are la bază două părți: aluatul /crusta și umplutura.
Aluatul este cel clasic, pentru plăcinte dulci sau sărate, numit Pâte Brisée. Întâi vă povestesc despre el și apoi îl umplem.
 

       Pâte Brisée : 

150 gr. făină

1/2 linguriță sare

2 lingurițe zahăr ( dacă doriți aluat sărat puneți doar 1/2 linguriță zahăr)

120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )

3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )

 

Cum fac plăcintă cu dovleac?

1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, dacă este posibil, adică întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
3. Adăugați 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.

4. Scoateți aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încercați o frământare, asta până se leagă puțin. Faceți o bilă de aluat și apăsați-o în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul ăsta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
5. Aluatul se scoate de la frigider și se lasă 10 minute să se odihnească la temperatura camerei. Apoi se așează pe o suprafață ușor presărată cu făină și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea dorită.
Se așează în tavă și se aranjează cu ajutorul degetelor.
Nu e necesar să ungeți tava, este suficient unt în aluat.
Cantitățile sunt suficiente pentru a obține un aluat necesar pentru o tavă rotundă de 22 cm.


Umplutura pentru plăcintă cu dovleac:

2 căni piure de dovleac ( copt sau fiert)

400 gr. lapte condensat, la conservă sau homemade

100 gr. zahăr brun

2 ouă

1/2 linguriță sare

1/2 linguriță coajă de lămâie

2 lingurițe scorțișoară

1 linguriță ghimbir măcinat

1/4 linguriță cardamon

1/4 linguriță nucșoară


Preîncălziți cuptorul la 200 grade C.
Amestecați zahărul + sarea + condimentele + coaja de lămâie într-un vas mai mare. Peste adăugați ouăle bătute și piureul de dovleac. La final adaug și laptele condensat. Se amestecă bine de tot până la omogenizare.

Toată acestă compoziție se toarnă în aluat, deja pregătit în tavă. Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 15 minute, apoi se reduce la 160 grade C și se mai lasă încă vreo 35 minute sau până când scobitoarea introdusă în centrul plăcintei iese curată.

 

Se lasă să se răcească și se servește cu frișcă. 

Poftă bună !!!
 și să nu uităm să fim recunoscători !!! 
 
 
 
 
 

plăcintă cu dovleac

 

 


Related Posts

Tarta de lămâie verde a.k.a Key Lime Pie

Tarta de lămâie verde a.k.a Key Lime Pie

Tartă cu lime. Blat din biscuiți. Plăcintă de lamai verzi a.k.a Key Lime Pie. Cum se face tarta de lămâie verde

Înghețată de vanilie marmorată cu sirop de zmeură

Înghețată de vanilie marmorată cu sirop de zmeură

   Ce-i mai tare și mai tare decât un weekend la munte ??? Vă spun eu : încă un weekend la munte … și pot să o țin tot așa !!! Și mai bine decât atât e să fi la munte și să te trezești […]



5 thoughts on “Plăcintă cu dovleac”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.