Chiar dacă sarmalele sunt în general un preparat culinar tradițional de sărbători, eu am făcut în acest weekend deoarece aveam în dotare niște varză murată și un soț flămând și cu pofte.
În familia noastră, bunica era specialistă în sarmale, făcea niște Sarmale în foi de varză murată cu afumătură de te lingeai pe degete. Pe vremuri aş fi dat un telefon rapid și aş fi aflat tot ce era de știut despre acest preparat și bineînțeles și „ponturile”.
Am păstrat rețeta aşa cum o făcea bunica.
Nu am vrut sa exagerez cu cantitățile, mai ales că suntem doar 2 la masă, aşa că rețeta mea este pentru 18-20 buc.
În concluzie pentru sarmalele aveți nevoie de :
- 500 gr. carne de porc tocată mai grasă ( dacă nu e carnea grasă nici o problemă adăugați puțină slănină)
- 1 varză murată
- 400-500 gr. ciolan afumat ( coaste afumate sau ceva afumătură )
- 2 linguri mari de orez
- 3 cepe
- sare, piper, boia
- cimbru și mărar
- 1 ardei gras roșu
- bulion
În primul rând verificați cât de sărată este varza murată.
Dacă considerați că are prea multă sare lăsați-o la desărat peste noapte într-un vas plin cu apă.
Începeți de dimineață să pregătiți sarmalele pentru că au nevoie de mult timp pe foc .
1. Puneţi orezul la înmuiat cam 1 -2 ore sau folosiți orez semi-fiert ( eu aşa am făcut)
2. Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei până devine sticloasă. Bunica mea spunea că ceapa călită este cea care leagă sarmaua, de aceea ea recomandă multă ceapă.
3. Când ceapa este gata se adaugă orezul și se amestecă bine. Se mai lasă pe foc încă vreo 5 min., apoi se oprește focul şi se lasă să se răcească, astfel încât orezul se va îmbiba cu aroma cepei călite.
4. In tot aceste timp ne vom ocupa de varză. Se scoate cotorul verzei pentru a fi mai ușor de desprins foile. Fiecare foaie se taie în bucăți potrivite, îndepărtând nervura proeminentă pentru a fi ușor de rulat.
5. Umplutura –
peste ceapa și orez se pune carnea, sare, piper, boia, mărar și cimbru. Se amestecă totul foarte bine.
6. Foile de varză fiind deja pregătite începem partea mai „murdară” a acestei rețete și anume umplerea foilor. Se ia o foaie de varză, se pune cam o lingură de amestec de carne la un capăt, se împătură marginile una peste cealaltă și apoi se rulează. Se face la fel cu toate foile, până se termină amestecul de carne. În cazul meu s-au terminat mai repede foile, așa că mi-a mai rămas puțină carne.
**În cazul în care nu vă dați în vânt după varză ( nouă ne place de aceea am folosit frunze mai mari) puteți tăia frunza la dimensiuni mai mici și atunci faceți sarmaua astfel: puneți carnea în centrul foii, rulați foaia iar capetele le introduceți înăuntru cu degetul arătător.
7. Pe fundul oalei ( de preferat cu fundul gros) în care vom fierbe sarmalele, așezăm un strat de frunze mari de varză (aici puteți folosi frunzele prea mari sau rupte), câteva bucăți de carne, cimbru și mărar. Pe acest pat de frunze începem să așezăm sarmalele.
8. La fel facem și straturile următoare, până se termină sarmalele, având grijă ca pe fiecare rând să punem afumătură și slănină (dacă doriți) din loc în loc între sarmale.
9. Având în vedere că mi-a rămas puțină carne și era păcat să nu o folosesc, am făcut niște perișoare pe care le-am așezat deasupra sarmalelor împreună cu un ardei roșu tăiat felii. Tăiați mărunt frunzele de varză care v-au rămas și acoperiți sarmalele.
Presărați deasupra cimbru și mărar.
10. Când ați terminat acest aranjament turnați încet apă peste sarmale cât să le acopere, după care așezați oala pe un foc mic și lăsați să fiarbă vreo 2-3 ore ( în funcție de cât de repede se fierbe varza).
NU mai adăugați apă chiar dacă scade și nu amestecați niciodată. Dacă considerați că este nevoie zgâlțâiți ușurel oala. Puneți capac pe oală, pentru început așezat pe o parte. După vreo 2 ore se presupune că varza, orezul și carnea sunt fierte (gustați) se adaugă bulion după gust ( eu am pus o cană) și mai lăsați încă 30-40 min. pe foc ( sau în cuptor ceea ce este și indicat).
11. Se servesc fierbinți cu multă smântână și mămăligă.
SĂ AVEȚI POFTĂ !!!