Perioada de criză e cea mai grea… dar să luăm partea bună a lucrurilor ( e musai să vedem luminița de la capătul tunelului altfel ne facem cu capul).
Ce v-a adus bun acestă izolare? Las deschisă aici o listă cu răspunsurile voastre.
Dar să vorbim despre ai mei și despre ceva bun. Primele zile de izolare nu prea am avut tragere de inimă să mă apropii de bucătărie. Dar copiii mi-au mâncat și urechile și atunci am găsit în asta prilej de a petrece timp prețios cu ei.
Gătitul este ceva al nostru. Ei și cu mine, doar noi 3. De când i-am implicat în bucătărie tind să mănânce și să încerce alimente noi, iar aspectul farfuriilor noastre este de revistă.
Copiii mici iubesc să ajute și de aceea trebuie folosită la maxim acestă dorință a lor. Gătitul cu copiii este o aventură. Implicarea lor în alegerea meniului, în mersul la cumpărături, în realizarea listelor și a bugetelor sunt doar câteva din activitățile care le vor oferi copiilor niște abilitați de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții.
Când mergeți la cumpărături alegeți un magazin care are de toate ca să vă fie mai ușor. Mai ales în acestă perioada în care e indicat să stați în casă și să rezolvați partea cu cumpărăturile rapid și eficient.
Urmăriți împreună emisiuni culinare.
Implicarea copiilor în gătit sau mai bine spus în petrecerea timpului în bucătărie este cea mai bună metodă de a-i învăța despre alimentație. O să-mi spuneți că nu au ce căuta în bucătărie, că fac mizerie, că se pot arde și lista exemplelor negative poate continua. Permiteți-mi să vă contrazic. Copiii mei sunt destul de mari acum dar vă spun cu mâna pe inimă că nici o activitate realizată împreună nu ne-a apropiat atât de mult cum a făcut-o gătitul împreună. Și sunt mamă de băieți.
Că tot vorbim de copii în bucătărie, o poveste tare faină despre Școala Altfel în pandemie. Învățătoarea blondului a venit cu o idee super mega apreciată de toți: părinți și copii. Prăjitură cu mere prin Zoom. Adică fiecare la el acasă cu calculatorul/tableta conectată la online au pus stăpânire pe bucătăriile din dotare. E fain să faci atelier de gătit cu copiii. Fiecare face mizerie în bucătăria proprie. Cred că mă voi reprofila și eu în ceea ce privește atelierele mele de gătit. E mult mai ușor așa. Mai ales că la Zoom există un buton cu care îi poți pune pe mute. Priceless. Să gătești cu copiii în liniște și fără murdărie. No way in real life. Rezultatul : cea mai bună prăjitură…deoarece a fost făcută de ei!!
Și să revenim la oile noastre. Suntem într-o situație fără precedent și petrecem foarte mult timp în casă: ceea ce însemnă că mâncam din 2 în 2 ore, dacă nu mai des. Știu că v-ați apucat de gătit deoarece numărul de vizitatori ai blogului meu a crescut enorm în ultima lună.
Povestea bugerului de mai sus este una simplă: am găsit ciuperci și am vrut doar să le trag rapid la tigaie și să le mănâncăm pe pâine prăjită. Dar treburile s-au complicat când mi-am dat seama că am niște ceapă crocantă făcută ieri și 2 chifle de burger care au scăpat.
Ingrediente pentru burger cu ciuperci shiitake
- 10-12 ciuperci shiitake
- pătrunjel și cimbru proaspăt
- 2 căței de usturoi
- sare și piper proaspăt râșnit
- 2 linguri ulei de susan
Pentru ceapa crocantă : ceapă, făină, sare, paprika dulce și paprika iute, 1 ou, ulei pentru prăjit
Într-un vas mai adânc se adaugă câteva linguri de făină, puțină sare, paprika dulce și iute. Ceapa se taie solzișori subțiri. Se bate oul. Se încinge uleiul. Se trece ceapa prin ou, apoi prin făină. Faceți operațiunea asta cu mâna ca să fiți siguri ca fiecare felie de ceapă este acoperită. Se scutură excesul de făină și se prăjesc în ulei încins până își schimbă culoarea. Se scurge pe un prosop de hârtie. Se păstrează foarte bine și o puteți folosi ulterior în burgeri, salate sau doar așa pentru că e minunată.
Metoda mea pentru un burger veg
- Se curăță ciupercile de praf sau alte impurități. Se îndepărtează codița. Atentie nu se spală. Niciodată nu spălăm ciupercile.
- Se taie grosier.
- Se încinge uleiul în tigaie și se adaugă ciupercile.
- Se gătesc amestecând din când în când. În 6-8 minute încep să elibereze sucurile și să își schimbe culoarea.
- Acum se adaugă usturoiul trecut prin presă. Se mai gătește încă 1-2 minute.
- Se îndepărtează de pe foc și se adaugă ierburile tocate mărunt. Se asezonează cu sare după gust.
- Următorul pas este montajul burgerului.
Am ciupercile trase la tigaie, ceapa crocantă, niște salată și sos de burger ( nu dăm nume, este opțiunea fiecăruia ce fel de sos vrea pe burgerul propriu)
Se adaugă în chiflă în ce ordine doriți.
Se servește în picioare. La noi așa a fost. Nu a mai ajuns pe masă.
Shiitake Burger
Ingredients
- 10-12 ciuperci shiitake
- pătrunjel și cimbru proaspăt
- 2 căței de usturoi
- sare și piper proaspăt râșnit
- 2 linguri ulei de susan
- Pentru ceapa crocantă : ceapă, făină, sare, paprika dulce și paprika iute, 1 ou, ulei pentru prăjit
Directions
- Step 1 Ceapa crocantă – într-un vas mai adânc se adaugă câteva linguri de făină, puțină sare, paprika dulce și iute. Ceapa se taie solzișori subțiri. Se bate oul. Se încinge uleiul. Se trece ceapa prin ou, apoi prin făină. Faceți operațiunea asta cu mâna ca să fiți siguri ca fiecare felie de ceapă este acoperită. Se scutură excesul de făină și se prăjesc în ulei încins până își schimbă culoarea. Se scurge pe un prosop de hârtie.
- Step 2 Se curăță ciupercile de praf sau alte impurități. Se îndepărtează codița. Se taie grosier.
- Step 3 Se încinge uleiul în tigaie și se adaugă ciupercile.
- Step 4 Se gătesc amestecând din când în când. În 6-8 minute încep să elibereze sucurile și să își schimbe culoarea.
- Step 5 Acum se adaugă usturoiul trecut prin presă. Se mai gătește încă 1-2 minute.
- Step 6 Se îndepărtează de pe foc și se adaugă ierburile tocate mărunt. Se asezonează cu sare după gust.
- Step 7 Montaj – Am ciupercile trase la tigaie, ceapa crocantă, niște salată și sos de burger. Se adaugă în chiflă în ce ordine doriți.
3 thoughts on “Shiitake Burger”