E tare greu în perioada asta.
Nimic nu merge dacă ești închis în casă. Noi avem noroc de curte la munte. Ceea ce înseamnă că de 2 luni suntem izolați în munți. Tăt fain frumos mai puțin că se anunță ninsoare mâine. Și tocmai acum când am gradina plină. De două zile am plantat roșiile și am scos tot ce mai aveam prin seră.
De două luni de când suntem aici ne-am ocupat de grădină, pe lângă școală online, homeschooling și ședințe pe zoom. Și eu și ei. Dacă tot îi las să încerce o grămadă de lucruri în bucătăria mea trebuie să-i învăț și de unde vin produsele noastre. Au înțeles cum e cu supermarketul, dar acum au trecut la evoluția de la sămânță la vlăstar. Este o treabă murdară dar copiilor le place să se joace în noroi. Stând cu mine în grădină i-am introdus în fascinanta lume a obținerii acestei atât de valoroase surse de hrană cum sunt legumele, cât și în descoperirea importanței alimentației corecte.
Copiii au văzut, au atins și au urmărit ce se întâmplă în sera noastră în 2 luni și asta pe cont propriu prin experiență practică. Din păcate acestă experiență verde nu este accesibilă familiei din mediul urban dar cu siguranță dacă vă doriți există micro-sere și tot felul de plante care se pot crește și cultiva în balcon.
Ceea ce vreau eu să vă spun este că i-am lăsat să experimenteze în bucătărie dar i-am lăsat și în grădină să înțeleagă de unde vin și cum se formează legumele. Și uite așa printre plăntuțele de roșii au aflat că roșia este fruct și nu legumă.
Mi-a făcut omul un potting bench – priceless. Nu a fost zi în care să nu avem ceva de lucru și masa asta și-a arătat valoarea.
Să vă povestesc despre ziua de ieri când brunetul s-a jucat cu niște frigărui.
Ingrediente kebab pentru 2
- o bucată sirloin steak
- câteva fire de sparanghel
- ceapă roșie
- sare de mare
Marinada pentru steak
- 40 ml. oțet balsamic
- 30 ml sos de soia
- 30 ml ulei de măsline
- 1/2 lingura muștar dijon
- 2 -3 căței de usturoi
- 1 lingură miere
- rozmarin și cimbru proaspăt
- piper proaspăt râșnit
Metoda pentru a pregăti un kebab de vită
In primul rând se pregătește marinada amestecând toate ingredientele: oțetul, sosul de soia, uleiul, verdețurile tăiate mărunt, usturoiul trecut prin presă, muștarul și mierea. În final se adaugă piperul.
După mai multe încercări am reușit să-l învăț cum se folosește corect cuțitul în bucătărie. E treaba omului să avem cuțite ascuțite. Brunetul însă a înțeles că trebuie să aibă unghiile paralele cu lama cuțitului astfel încât să nu-și taie buricele degetelor odată cu verdeața.
Steak-ul de vită se taie în cuburi de 2.5-3 cm.
Se ia o punga cu zip și se adaugă înăuntru carnea și marinada. Se amestecă bine astfel încât să ajungă pe toate bucățile de carne. Se scoate aerul afară și se sigilează punga.
Se lasă la marinat cel puțin o oră, dar nu mai mult de 8 ore. Noi am lăsat carnea la marinat până s-a făcut focul și am pregătit masa și restul ingredientelor.
Noi folosim frigărui de metal pentru grill iar cele de lemn pentru aperitive.
Se pregătește sparanghelul îndepărtând capetele lemnoase de la bază, care fie se rup fie se taie. Ideea e să rămâneți cu partea frageda și verde, dinspre vârf. Când avem sparanghelul curățat, se taie la 3 cm.
La fel și ceapa roșie. Se curăță și se taie în 4 sau 6.
Se asamblează frigăruile alternând 2 bucăți sparanghel cu o bucată de steak și câteva felii de ceapă.
Să nu uitați ca între timp am pregătit focul. E nevoie să fie încins și fără flacără. Când jarul devine albicios e numai bun.
Se unge grătarul cu puțină slănină și se pun frigăruile pe el.
Se gătesc 4-5 minute pe fiecare parte. Nu rotiți frigăruia decât o dată.
Se îndepărtează de pe grătar și se lasă la odihnă cel puțin 5 minute înainte de servire. Sa adaugă sare de mare și se servește lângă un pahar de vin.
SFAT:
Niciodată nu tăiați un STEAK pentru a vedea dacă s-a făcut. Obișnuiți-vă să încercați carnea cu degetul pentru a vedea dacă este gătită pe placul vostru. Nu merge cu încercatul? atunci folosiți un termometru digital de carne pentru a obține temperatura potrivită. Pentru noi temperatura potrivită este un medium rare perfect roz și suculent, ceea ce înseamnă 55-60 grade Celsius. Dacă luați frigăruia de pe grătar atunci când ajunge la 53-55 de grade și o lăsați la odihnă e perfect.
Dacă sfârâie e binee. Suprafața unei fripturi are un gust mai bun atunci când, datorită căldurii ridicate, au loc mai multe reacții chimice importante. Caramelizarea este rumenirea zahărului prin oxidare sub căldură. Există cantități mici de zaharuri în carne, care provoacă această reacție și îți oferă acea aromă bogată, complexă, de caramel care îți face friptura memorabilă.
Alte steak-uri.
Steak kebab cu sparanghel
Ingredients
- o bucată sirloin steak
- câteva fire de sparanghel
- ceapă roșie
- sare de mare
- Marinada pentru steak
- 40 ml. oțet balsamic
- 30 ml sos de soia
- 30 ml ulei de măsline
- 1/2 lingura muștar dijon
- 2 -3 căței de usturoi
- 1 lingură miere
- rozmarin și cimbru proaspăt
- piper proaspăt râșnit
Directions
- Step 1 Se pregătește marinada amestecând toate ingredientele: oțetul, sosul de soia, uleiul, verdețurile tăiate mărunt, usturoiul trecut prin presă, muștarul și mierea. În final se adaugă piperul.
- Step 2 Steak-ul de vită se taie în cuburi de 2.5-3 cm.
- Step 3 Se ia o punga cu zip și se adaugă înăuntru carnea și marinada. Se amestecă bine astfel încât să ajungă pe toate bucățile de carne. Se scoate aerul afară și se sigilează punga.
- Step 4 Se lasă la marinat cel puțin o oră, dar nu mai mult de 8 ore. Noi am lăsat carnea la marinat până s-a făcut focul și am pregătit masa și restul ingredientelor.
- Step 5 Se pregătește sparanghelul îndepărtând capetele lemnoase de la bază, care fie se rup fie se taie. Ideea e să rămâneți cu partea frageda și verde, dinspre vârf. Când avem sparanghelul curățat, se taie la 3 cm.
- Step 6 La fel și ceapa roșie. Se curăță și se taie în 4 sau 6.
- Step 7 Se asamblează frigăruile alternând 2 bucăți sparanghel cu o bucată de steak și câteva felii de ceapă.
- Step 8 Intre timp am pregătit focul. E nevoie să fie încins și fără flacără. Când jarul devine albicios e numai bun. Se unge grătarul cu puțină slănină și se pun frigăruile pe el.
- Step 9 Se gătesc 4-5 minute pe fiecare parte. Nu rotiți frigăruia decât o dată.
- Step 10 Se îndepărtează de pe grătar și se lasă la odihnă cel puțin 5 minute înainte de servire.
1 thought on “Steak Kebab”