• Română
  • English

pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

Este sezon de cules prune. Dar asta nu înseamnă că nu puteți face tarta asta și iarna din fructe congelate.

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

Pâte Brisée

  • 150 gr. făină
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
  • 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )

1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.

2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.

3. Se adaugă 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.

4. Se scoate aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei se încearcă o frământare, asta până se leagă puțin. Se face o bilă de aluat care se apasă în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Ingrediente pentru galette

  • 10 prune
  • 150 gr.  cremă mascarpone
  • câteva picături de ulei esențial de lime sau coaja și sucul de la 1 lime necerat
  • 1 lingură zahăr brun      
  • 50 gr. zahăr
  • 1 ou pentru pensulat tarta

 

Într-un vas mic se amestecă ușor crema de brânză, 3 picaturi ulei esential de lime și lingura de zahăr brun. Invârtiți de vreo două ori lingura în cremă. Se ia acest amestec de brânză și se dă vreo jumătate de oră la frigider, asta pentru a se pătrunde toate aromele.  

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Preîncălziți cuptorul la 180  grade C.

Aluatul făcut după rețeta de mai sus se scoate de la frigider și se lasă să se odihnească 10 minute la temperatura camerei.

Într-o farfurie adâncă se amestecă cele 50 gr. zahăr cu prunele tăiate felii groase. Se învârt prin farfurie până când sunt bine acoperite cu zahăr.

Se ia aluatul și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea şi forma dorită. Este o tartă rustică așa că imperfecțiunea aluatului este de bine.

Întindeți amestecul de cremă de brânză  pe toată suprafața aluatului, dar atenție lăsați marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.

 

Se adaugă prunele peste cremă și se împătură marginile tartei peste prune, lăsând mijlocul neacoperit.

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține aceea crustă aurie. Se presară zahăr pentru mai multă dulceață.

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Coaceți timp de 30-35 de minute sau până aluatul devine galben auriu.

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Se servește caldă sau la temperatura camerei.

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

 

Niște înghețată de vanilie poate veni în completarea acestei tarte. Minunăție !

 

Galette cu prune si mascarpone, pate brisee, Pâte Brisée, Tarta cu prune, alex juncu, bucataria familiei mele

pâte brisée + galette cu prune si mascarpone

Thursday, 6 September 2018
: easy

By:

Ingredients
  • Pâte Brisée :
  • 150 gr. făină
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
  • 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
  • 1. Dacă doriți să faceți acest tip de aluat pregătiți untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt se taie în cuburi și apoi se pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
  • 2. Se adaugă în blender făina + sarea + zahărul + cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu stați cu degetul pe butonul blender-ului, apăsați de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
  • 3. Se adaugă 1 lingură de apă rece și mai dați câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagerați cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
  • 4. Se scoate aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei se încearcă o frământare, asta până se leagă puțin. Se face o bilă de aluat care se apasă în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământați prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Discul de aluat se învelește în folie alimentară și se bagă la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Directions
  • Step 1 Ingrediente pentru galette: 10 prune, 150 gr. cremă mascarpone, câteva picături de ulei esențial de lime sau coaja și sucul de la 1 lime necerat, 1 lingură zahăr brun, 50 gr. zahăr, 1 ou pentru pensulat tarta
  • Step 2 Într-un vas mic se amestecă ușor crema de brânză, 3 picaturi ulei esential de lime și lingura de zahăr brun. Invârtiți de vreo două ori lingura în cremă. Se ia acest amestec de brânză și se dă vreo jumătate de oră la frigider, asta pentru a se pătrunde toate aromele.
  • Step 3 Preîncălziți cuptorul la 180 grade C.
  • Step 4 Aluatul făcut după rețeta de mai sus se scoate de la frigider și se lasă să se odihnească 10 minute la temperatura camerei.
  • Step 5 Într-o farfurie adâncă se amestecă cele 50 gr. zahăr cu prunele tăiate felii groase. Se învârt prin farfurie până când sunt bine acoperite cu zahăr.
  • Step 6 Se ia aluatul și se întinde cu un sucitor, până se ajunge la dimensiunea şi forma dorită. Este o tartă rustică așa că imperfecțiunea aluatului este de bine.
  • Step 7 Întindeți amestecul de cremă de brânză pe toată suprafața aluatului, dar atenție lăsați marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.
  • Step 8 Se adaugă prunele peste cremă și se împătură marginile tartei peste prune, lăsând mijlocul neacoperit.
  • Step 9 Marginile aluatului se pensulează cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține aceea crustă aurie. Se presară zahăr pentru mai multă dulceață.
  • Step 10 Coaceți timp de 30-35 de minute sau până aluatul devine galben auriu.


Related Posts

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

Tarta rustica de Capsuni cu lime, menta si crema de branza

  S-au cerut tarte rustice… Hmmm ce să fie, ce să fie ??? Am căpșuni mari și frumoase, o tufă de mentă în fereastră și niște lime rămase de la  cocktailurile fără alcool de duminică …  așa că am decis să mă provoc la o […]

Crostate cu mascarpone si portocale rosii

Crostate cu mascarpone si portocale rosii

      Îmi plac la nebunie portocalele roșii !!! Si de aceea îmi plac și deserturile care le conțin.  Mmmdeci crostatele astea sunt fabuloase, colorate, neobișnuite și demne de multe gemete.  Sunt un amalgam de arome: gustul acrișor al portocalelor combinat cu crusta dulce […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.