ardei umpluți cu varză…
3-4 kg ardei gras
1 varză albă și juma varză roșie
rădăcini de hrean
mărar și cimbru uscat
2,5 l apă
500 ml. oțet de 9 grade
frunze de țelină și bețe de vișin
sare de mare neiodată
foi de dafin
boabe de piper, boabe de muștar
coriandru, ienibahar
2 morcovi
1 lămâie
Varza se spală și se curăță de frunzele din exterior, apoi se taie fideluță fie cu cuțitul, fie se dă prin răzătoare. Eu, mare doamnă am răzătoare electrică ….
Se freacă varza cu o mână de sare și zeama de la lămâie și se lasă la înmuiat vreo 2 ore.
Cu un cuțit foarte ascuțit se scoate cotorul ardeilor și se spală bine sub jet de apă rece, se lasă la scurs pe un șervet de bucătărie. Când s-au uscat se freacă interiorul ardeiului cu puțină sare și se pun deoparte.
Pregătim borcanele ( de preferință borcane mari și cu gura mare ca să vă intre bine mâna). Spălate și sterilizate se așează pe masa de lucru pentru a fi umplute.
Pe fundul borcanului așezăm crenguțe uscate de cimbru și mărar, frunze de țelină și tije subțiri de hrean curățat de coaja.
Într-o oală se pune la fiert: apa, oțetul și condimentele – foi de dafin, boabe de muștar, piper boabe, coriandru, ienibahar, un pumn de sare ( cam 1 lingură de sare la 1 litru de apă, după gust) – până se dizolvă sarea. Oțet eu pun cam 100 ml la 1 litru de apă.
Când saramura este gata luați într-o lingură și gustați.
Apoi adăugați ce mai are nevoie, după gustul propriu. Cantitățile mele sunt doar informative, deoarece și în cazul meu acestea se pot schimba de la an la an.
Până apa fierbe se trece la umplut ardei.Varza se strânge bine în mâini înainte de a o îndesa în ardei. Așezăm ardeii umpluți în picioare. Printre ei punem tije de hrean și feliuțe de morcov.
Unul dintre cele mai importante ingrediente : bețele de vișin, fără de care nu se pot pune murături ( așa zice bunicul meu). Am făcut rost de crengi de vișin pe care le-am curățat de frunze și cu ele am fixat ardeii în borcan.
Se toarnă saramura fierbinte peste ardei. Aveți grijă să nu crape borcanul, așezați-l într-o tavă metalică.
Se lasă descoperit vreo juma de oră, asta pentru a putea completa cu saramura rămasă dacă este nevoie.
Se înfiletează capacele și se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se depozitează în cămară, pivniță etc.
Opțional puteți adăuga și conservant. Eu nu folosesc …
Poftă bună !!!
Daa, sunt muraturile mele preferate – la noi se pun in fiecare an. Frumos, si pozele de asemenea!
Saru’mana !!
Vai cu bine arata… N-am mancat niciodata varza in ardei gras… mama pune in gogosar.. deci trebuie sa incerc reteta ta!
Pupici
Nu o sa regreti..promit !!!
Nu stiam reteta, dar acum am notat!Arata tare bine!
Mersi mult !!!
Mie imi da tata din acestia,sunt super buni.Dar tot poftesc si la unul din acesta.Pup!
Tema Provocarii Dulce Romanie de luna aceasta este „De-ale Camarii”! Am vazut pe blog-ul tau o multime de minunatii pe care le astept cu drag la Provocare! Toate cele bune!
e foarte buna reteta