Azi este despre resturi.
Adică ce fac eu cu frigăruile de pui care rămân nemâncate ? Sau poate atunci când fac piept de pui la grătar și din exces de zel fac mai mult decât se mănâncă. Sau și mai simplu ce se poate face din pieptul de pui gătit.
Când gătesc pentru copii e destul de greu să îmi dau seama în ce toane sunt. Da. Ai mei mănâncă după cum bate vântul. Sunt zile în care gătesc insuficient sau altele în care rămâne mâncare. Și ce dacă rămâne vă întrebați? Știu că nu e bine ce vă spun acum dar eu gătesc zilnic și la noi mâncarea e întotdeauna proaspătă. Poate supa mai rămâne de la o zi la alta dar cam atât.
Am încercat diferite variante în ceea ce privește cantitățile. De exemplu i-am implicat în pregătirea și aranjarea mesei. Încă de la servire le-am spus: ” puneți în farfurie exact atât cât dorești să mănânci„. Povești . A rămas mâncare neatinsă. Dacă le pun eu în farfurie este ori prea mult ori prea puțin.
Ideea e că nu arunc mâncarea. Ci o mănânc eu. sau omul sau câinele. Dar așa nu se mai poate. Ne-am cam îngrășat mâncând atâtea resturi. Iar pentru câine nu e sănătos. Buuunnn
Deci trebuie să găsesc preparate în care să introduc resturile și să fie și Wow și bun și sănătos și proaspăt.
Rulouri de vinete cu leftovers de pui, în sos marinara
Ingrediente
- 2 vinete
- 2 bucăți piept de pui gătit
- 1 cană sos marinara
- parmezan, mozarella
- sare de mare și piper proaspăt râșnit
- busuioc și pătrunjel verde
SOS MARINARA
- 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- ½ cană vin roșu sec
- ulei de măsline extravirgin
- o conservă de roșii fără coajă, mărunțite
- câteva fire de pătrunjel proaspăt tăiat mărunt
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt
- 1 1/2 linguriță sare
1/2 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa și călește la foc mediu până devine translucidă, 5 până la 10 minute. Se adaugă usturoiul și se mai gătește încă 1 minut. Se adaugă apoi vinul și se lasă să scadă până când aproape tot lichidul se evaporă, aproximativ 3-5 minute. Se amestecă apoi roșiile, pătrunjelul, busuiocul, sarea și piperul.
Se acoperă și se lasă la fiert la foc mic timp de 15 minute, până când sosul se îngroașă. Se amestecă ocazional pentru a preveni arderea.
Se îndepărtează de pe foc, se scot frunzele de busuioc și se lasă să se răcească.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
Vinetele se feliază pe lungime cu ajutorul unui cuțit ascuțit. Dacă vă ajută copiii atenție la degete. Feliile să aibă undeva la 1 cm grosime.
Se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur start fără să se suprapună. Se dau la cuptor 10-12 minute cât să elimine o parte din apă și să se poate rula și nu până devin maro. Dacă aveți prea multe felii, se pot coace în mai multe etape.
Când sunt gata se dau deoparte.
Ce fac cu leftovers de pui?
Cât timp se răcesc vinetele se pregătește umplutura. Pieptul de pui gătit ( eu aveam 2 frigărui rămase de la prânz și pe care nimeni nu le mai voia o dată ce s-au răcit) se taie în bucăți mici sau se fărâmițează cu furculița.
Se amestecă pieptul de pui, cu jumătate din sosul marinara obținut și jumătate din cantitatea de parmezan, jumătate din mozzarella.
Se adaugă jumătate din sosul rămas pe fundul tăvii în care vom pregăti vinetele. Asamblarea rulourilor se face foarte ușor. Se întinde felia de vânătă pe o suprafață plană. Se adaugă 1-2 linguri din amestecul de carne și apoi se rulează ușor. Rulourile obținute se adaugă în tavă, culcate.
Se repetă operațiunea până când tava se umple de rulouri.
Peste fiecare rulou se adaugă câte o lingură din sosul rămas.
Și tot așa până se termină sosul. Se pot adaugă chiar și câteva roșii cherry.
Se presară parmezanul rămas și restul de mozzarella.
Până aici brunetul meu s-a descurcat de minune. Dar a fost chemat la ore, noroc cu online-ul și a preluat blondul finalizarea preparatului.
Vă spuneam acum vreo câteva zile că am pregătit niște vinete la cuptor și nu au mai ajuns la pozat. Bălea copilul efectiv lângă ele și nu a mai rezistat fără să își bage degețelele. Ei bine erau tot ceva în genul asta.
Se dă la cuptorul preîncălzit vreo 20 minute, până când brânza de la suprafață primește o frumoasă culoare aurie.
Sfat
– referitor la sosul marinara. Nu e musai să îl preparați în casă ci puteți cumpără din magazin. Nu are același gust dar este o variantă care nu trebuie scoasă din calcul.
Acest preparat face parte din categoria : ce poți face din resturi ! un fel de
leftover recipes . rulouri de vinete
RULOURI DE VINETE CU PIEPT DE PUI, ÎN SOS MARINARA
Ingredients
Directions
5 thoughts on “Rulouri de vinete cu piept de pui, în sos marinara”