Asta se întâmplă când găsești gălbiori în pădure. Sau la magazin. sau în piață. Indiferent de unde îi ai neapărat să îi faci plăcintă. Sau tartă sau galette, că e mai franțuzesc.
De când cu aluatul ăsta pâte brisé am scăpat de griji. Tartă, quiche sau plăcintă totdeauna am unul pregătit în congelator. Doar așa să fie.
Galette cu chanterelle / tartă cu gălbiori/ plăcintă cu ciuperci
Ingrediente
gălbiori
1 ceapă albă
ulei de măsline
cimbru proaspăt
1 ou
aluat pâte brisé
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
sos bechamel
- 1 lingură unt nesărat
- 2 linguri făină
- 1 cană de lapte fierbinte
- un vârf cuțit nucșoară rasă
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 90 gr. brânză Gruyere proaspăt rasă
- 50 gr. Parmezan proaspăt ras
Aluatul PÂTE BRISÉE
- Dacă dorești să faci acest tip de aluat ar fi bine să pregătești untul cu o zi înainte, deoarece întreaga cantitate de unt o vei tăia în cuburi și apoi o vei pune în congelator. Cu cât untul e mai rece cu atât crusta va fi mai stabilă.
- Adaugă în blender făina + sarea+ zaharul+ cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu sta cu degetul pe butonul blender-ului, apasă de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Adaugă 1 lingură de apă rece și mai dai câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagera cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Îndepărtează aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încerci o frământare, asta până se leagă puțin. Fă o bilă de aluat pe care o apeși în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământa prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Învelește discul de aluat în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră. Aluatul acesta se poate ține la congelator până la 2 luni, cu condiția să se decongeleze peste noapte în frigider înainte de utilizare.
Sfat – Pentru economie de timp aluatul poți cumpăra din magazin – se găsește la frigidere sub denumirea de Pâte brisée. Nu alunga acestă idee mai ales dacă nu ai avut timp să pregătești aluatul și îți este o super poftă de o tartă sărată.
Umplutura de gălbiori
Taie gălbiorii în două. Sau mai multe. Grosier.
Taie ceapa solzișori. Pune o lingură de ulei în tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa și călește până devine translucidă. Gătește-o până se caramelizează.
Redu focul și adaugă gălbiori. Dacă e nevoie mai poți adăuga încă o lingură de ulei. Gătește până se evapora tot lichidul. Îndepărtează de pe foc și adaugă cimbru, sare și piper. După gust. Las-o la răcit.
SOSUL BECHAMEL
- Topește untul într-o cratiță medie la foc mic. Adaugă făina, amestecând constant, timp de 2 minute. Toarnă laptele fierbinte în amestecul de unt și făină și amestecă până când începe să fiarbă. Amestecă constant, timp de 1 minut, sau până se îngroașă.
- Îndepărtează de pe foc, adaugă sare, piper, nucșoară, jumătate din cantitatea de Gruyere și parmezanul. Dă deoparte.
Asamblare galette
Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
Scoți aluatul făcut după rețeta de mai sus de la frigider și îl lași să se odihnească 10 minute la temperatura camerei. Iei aluatul și îl întinzi cu un sucitor, până ajungi la dimensiunea și forma dorită. Este o tartă mai „rustică” așa că imperfecțiunea aluatului este de bine. În timp vei dobândi tot felul de abilități în a întinde aluatul cât mai rotund. Dacă vrei neapărat să fie rotund perfect atunci tăie marginile imperfecte cu un cuțit. Poți lucra direct pe foaia de copt.
Întinzi jumătate din sosul bechamel pe suprafața aluatului, dar atenție lasă marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.
Adaugi deasupra gălbiorii și restul de sos bechamel, apoi împături marginile aluatului, lăsând mijlocul neacoperit.
Pensulezi marginea cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține o crustă aurie. Presari deasupra întregii tarte brânza rămasă.
Lasă la copt cca 20 -25 minute.
Perfection!
Galette cu gălbiori
Ingredients
- gălbiori
- 1 ceapă albă
- ulei de măsline
- cimbru proaspăt
- 1 ou
- aluat pâte brisé
- 150 gr. făină
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță zahăr
- 120 gr. unt înghețat ( adică băgat la congelator peste noapte )
- 3 linguri apă rece ca gheața ( fără gheață )
- sos bechamel
- 1 lingură unt nesărat
- 2 linguri făină
- 1 cană de lapte fierbinte
- un vârf cuțit nucșoară rasă
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- 90 gr. brânză Gruyere proaspăt rasă
- 50 gr. Parmezan proaspăt ras
Directions
- Step 1 ALUATUL PÂTE BRISÉE Adaugă în blender făina + sarea+ zaharul+ cuburile înghețate de unt ( pe rând ). Nu sta cu degetul pe butonul blender-ului, apasă de vreo 6-7 ori câte 5 secunde. Aluatul obținut trebuie să fie ceva sfărâmicios, ca niște firimituri de mărimea unui bob de mazăre.
- Step 2 Adaugă 1 lingură de apă rece și mai dai câteva impulsuri blender-ului și apoi încă o lingură apă, până se leagă aluatul. Nu exagera cu apa, dacă e prea multă crusta va fi tare.
- Step 3 Îndepărtează aluatul încă sfărâmicios din blender și cu podul palmei încerci o frământare, asta până se leagă puțin. Fă o bilă de aluat pe care o apeși în jos cu palma pentru a obține un disc. Nu frământa prea mult, cel mai reușit aluat este acela în care se văd bucățele mici mici de unt înghețat. Învelește discul de aluat în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră.
- Step 4 UMPLUTURA DE CIUPERCI Taie ciupercile în două. Sau mai multe. Grosier.
- Step 5 Taie ceapa solzișori. Pune o lingură de ulei în tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa și călește până devine translucidă. Gătește-o până se caramelizează.
- Step 6 Redu focul și adaugă ciupercile. Dacă e nevoie mai poți adăuga încă o lingură de ulei. Gătește până se evapora tot lichidul. Îndepărtează de pe foc și adaugă cimbru, sare și piper. După gust. Las-o la răcit.
- Step 7 SOSUL BECHAMEL Topește untul într-o cratiță medie la foc mic. Adaugă făina, amestecând constant, timp de 2 minute. Toarnă laptele fierbinte în amestecul de unt și făină și amestecă până când începe să fiarbă. Amestecă constant, timp de 1 minut, sau până se îngroașă.
- Step 8 Îndepărtează de pe foc, adaugă sare, piper, nucșoară, jumătate din cantitatea de Gruyere și parmezanul. Dă deoparte.
- Step 9 ASAMBLARE GALETTE Preîncălzește cuptorul la 180 grade C.
- Step 10 Scoți aluatul făcut după rețeta de mai sus de la frigider și îl lași să se odihnească 10 minute la temperatura camerei. Iei aluatul și îl întinzi cu un sucitor, până ajungi la dimensiunea și forma dorită. Este o tartă mai „rustică” așa că imperfecțiunea aluatului este de bine. În timp vei dobândi tot felul de abilități în a întinde aluatul cât mai rotund. Dacă vrei neapărat să fie rotund perfect atunci tăie marginile imperfecte cu un cuțit. Poți lucra direct pe foaia de copt.
- Step 11 Întinzi jumătate din sosul bechamel pe suprafața aluatului, dar atenție lasă marginile libere, cel puțin 2 cm, pentru a putea întoarce aluatul.
- Step 12 Adaugi deasupra ciupercile și restul de sos bechamel, apoi împături marginile aluatului, lăsând mijlocul neacoperit.
- Step 13 Pensulezi marginea cu oul bătut bine cu furculița, pentru a obține o crustă aurie. Presari deasupra întregii tarte brânza rămasă.
- Step 14 Lasă la copt cca 20 -25 minute.
2 thoughts on “tartă/galette cu gălbiori”