Osso Buco este o tocană delicioasă de la italieni. O tocană făcută cu sos de roșii și vin alb sec. Servită cu gremolata și mămăligă face toți banii.
Doar că eu am încălcat puțin regulile azi și o servesc cu Spätzle.
Spätzle este un tip de tăiței mici sau găluște făcute cu ouă proaspete, care servește de obicei ca o laterală pentru mâncărurile din carne cu sos. În mod obișnuit asociat cu Suabia, se găsește și în bucătăriile din sudul Germaniei și Austria, Elveția, Ungaria, Slovenia, Alsacia, Moselle și Tirolul de Sud. sursa
Dar azi este despre Osso Buco.
Osso buco – o rețetă milaneză de rasol de vițel sau vită
Ingrediente
2 felii rasol de vită
1 ceapă albă mică
1 morcov
4 căței de usturoi
350 ml vin alb sec
300 ml supa de pui sau de vita
400 gr. pulpa de roșii ( o conserva roșii tăiate fin)
3 linguri pastă tomate
cimbru proaspăt, foi de dafin
ulei de măsline
un cub unt
2 linguri făină
sare și piper după gust
Gremolata
- o mână de pătrunjel verde, 2 căței de usturoi, coaja de la 1 lămâie necerată
Pentru a face Osso Bucco,
condimentați foarte bine carnea pe ambele părți cu sare și piper. Prefer să o fac în această ordine și să nu condimentez făina. Apoi tăvăliți ușor carnea prin făină scuturând orice exces.
Încălziți câteva linguri bune de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă și prăjiți carnea pe ambele părți până devine maro deschis. Dacă aveți o oală de fontă mai mare puteți face preparatul de la început în ea. Astfel se vor păstra toate sucurile. Nu pierdeți nimic.
Scoateți carnea pe o farfurie și o puneți deoparte.
Într-o oală mare din fontă ( eu în asta am prăjit și carnea), adăugați untul, ceapa și morcovii. Gătiți timp de aproximativ 5 minute sau până ceapa începe să prindă culoare, apoi adăugați usturoiul. Deglazați oala cu vin și apoi lăsați amestecul să se gătească și să se reducă – vreo 4 minute. Acum adăugați conserva de roșii, pasta de roșii, supa și condimentați bine cu sare și piper.
Amestecați bine, aduceți sosul la fierbere și reduceți focul. Scufundați feliile de carne prăjită în sos, adăugați cimbru și 2 foi de dafin.
Gătiți timp de 2-3 ore pe aragaz, cu capac, la foc mic.
Amestecați ocazional (ca sa nu se prindă) și completați la nevoie lichidul. Nu vă pot da un timp exact deoarece totul depinde de calitatea și vârsta cărnii folosite.
Spre sfârșit eu am adăugat și niște boabe de mazăre că tot le aveam proaspete prin frigider.
Am pregătit Spätzle conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dar voi puteți servi Osso Buco cu risotto, cu mămăligă sau cu paste.
Să nu uit de gremolata.
Așezați frunzele de pătrunjel pe o scândură. Tocați mărunt pătrunjelul. Acoperiți cu usturoi trecut prin presă și coajă de lămâie. Transferați în vasul de servit și lăsați deoparte timp de cel puțin 20 de minute înainte de servire.
Când osso buco este gata și carnea se desprinde de pe os, potriviți gustul sosului cu sare și piper și serviți imediat, cu Spätzle.
Nu uitați să presărați gremolata.
Acesta tocăniță milaneză e bestială!
Idee: dacă aveți slow cooker (crock pot) sau kukta vă puteți folosi de ele la pregătirea acestui preparat.
Osso Buco cu Spätzle si gremolata
Ingredients
- 2 felii rasol de vită
- 1 ceapă albă mică
- 1 morcov
- 4 căței de usturoi
- 350 ml vin alb sec
- 300 ml supa de pui sau de vita
- 400 gr. pulpa de roșii ( o conserva roșii tăiate fin)
- 3 linguri pastă tomate
- cimbru proaspăt, foi de dafin
- ulei de măsline
- un cub unt
- 2 linguri făină
- sare și piper după gust
- Gremolata - o mână de pătrunjel verde, 2 căței de usturoi, coaja de la 1 lămâie necerată
Directions
- Step 1 Condimentați foarte bine carnea pe ambele părți cu sare și piper. Apoi tăvăliți ușor carnea prin făină scuturând orice exces.
- Step 2 Încălziți câteva linguri bune de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă și prăjiți carnea pe ambele părți până devine maro deschis. Scoateți carnea pe o farfurie și o puneți deoparte.
- Step 3 Într-o oală mare din fontă ( eu în asta am prăjit și carnea), adăugați untul, ceapa și morcovii. Gătiți timp de aproximativ 5 minute sau până ceapa începe să prindă culoare, apoi adăugați usturoiul. Deglazați oala cu vin și apoi lăsați amestecul să se gătească și să se reducă – vreo 4 minute. Acum adăugați conserva de roșii, pasta de roșii, supa și condimentați bine cu sare și piper.
- Step 4 Amestecați bine, aduceți sosul la fierbere și reduceți focul. Scufundați feliile de carne prăjită în sos, adăugați cimbru și 2 foi de dafin.
- Step 5 Gătiți timp de 2-3 ore pe aragaz, cu capac, la foc mic.
- Step 6 Amestecați ocazional (ca sa nu se prindă) și completați la nevoie lichidul. Totul depinde de calitatea și vârsta cărnii folosite.
- Step 7 Am pregătit Spätzle, dar voi puteți servi Osso Buco cu risotto, cu mămăligă sau cu paste.
- Step 8 Gremolata – Așezați frunzele de pătrunjel pe o scândură. Tocați mărunt. Acoperiți cu usturoi trecut prin presă și coajă de lămâie. Transferați în vasul de servit și lăsați deoparte timp de cel puțin 20 de minute înainte de servire.
- Step 9 Când osso buco este gata și carnea se desprinde de pe os, potriviți gustul sosului cu sare și piper și serviți imediat, cu garnitura aleasă.
- Step 10 Nu uitați să presărați gremolata.